Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víte, jak si správně čistit zuby?

21. 07. 2011 | Péče o tělo
Čištění zubů je pro každého takovou samozřejmostí, že se ani nezamýšlíme nad tím, zda si zuby čistíme správně. Odborníci se shodují, že nezáleží na tom, zda si zuby ošetřujeme tři nebo deset minut, protože jedno správné vyčištění denně je účinnější než několik nesprávných.

„Čištění zubů je velmi individuální a neexistuje jedno univerzální doporučení, které by platilo pro každého,“
vysvětluje MUDr. Kateřina Mazuchová. „Důležitá je jak technika, tak čas, který čištění jednotlivým partiím zubů věnujeme.“ dodává.

Důležitá je technika
K největším chybám podle odborníků patří nedostatečné čištění zubů a tzv. čištění na efekt. Hodně lidí má skvěle vyčištěný úsměv, zadním zubům však již nevěnují pozornost. V některých případech škodí i přílišné čištění, například příliš tvrdý zubní kartáček může přispět k opotřebení zubní skloviny. Nemělo by se rovněž zapomínat na dásně. Jak potvrdila stomatoložka MUDr. Kateřina Mazuchová, masáží dásním velmi prospějeme: "Všechny nečistoty jak-si-spravne-cistit-zubyse usazují u krčku. Proto bychom měli kartáček položit půl napůl dáseň - zuby, lehce jej tam složit, ne však kolmo. Krouživými pohyby, při nichž můžeme trochu zatlačit, nečistoty stíráme a rozrušujeme povlak," dodává MUDr. Mazuchová.

Sedm otázek a odpovědí o čištění zubů

1. Jak správně čistit zuby dětem?
U dětí je třeba začít čistit již od prvního zoubku. Nejdříve se používají měkké kartáčky určené pro nejmenší, pasta ze začátku není potřeba. Přibližně od tří let jsou děti schopné čistit si zoubky samy, rodiče však musí dohlížet a zoubky dočišťovat. Většinou tak kolem osmi let jsou děti schopné čistit si zuby samy, některé se to naučí dříve, u jiných musí rodiče pomáhat až třeba do dvanácti let.

2. Jak správně čistit zuby dospělým?
Pro dospělé je nejvhodnější technika, při které přiloží kartáček pod úhlem asi 45 stupňů tak, aby jeho vlákna směřovala k dásni. V této poloze se dělají mikrokroužky. Čistí se pomalu a postupně zub za zubem, na každém zubu pět až deset kroužků. Vyčistit by se měly všechny plošky zubu. Na mezizubní prostory používáme mezizubní kartáčky nebo dentální nit.

3. Jak často si zuby čistit?
Alespoň dvakrát denně, ideální je čistit si je po každém jídle. Mezizubním prostorům stačí věnovat potřebnou péči jednou denně, nejlépe večer. Právě večer (po posledním jídle) by mělo být čištění nejdůkladnější.

4. Jak dlouho si čistit zuby?

Doba čištění je individuální. Někomu stačí dvě minuty, někdo potřebuje podstatně více času. Zkontrolovat kvalitu vyčištění si můžete tím, že po zubech přejedete jazykem. Měly by být hladké, pokud jsou ještě hrubé, zůstal na nich plak.

5. Jakou roli hraje zubní pasta a ústní voda?
Zubní pasta je velmi důležitým doplňkem čištění. Obsahuje řadu účinných látek, které preventivně působí proti zubnímu kazu a paradentóze. Antiseptické a adstringentní látky zamezující krvácení dásní a desinfikují. Některé zubní pasty zuby bělí nebo působí hojivě a snižují citlivost krčků. Zubní pasta by Vám měla příjemně chutnat, abyste kvůli nepříjemné chuti nezkracovali dobu čištění. Péči o zuby by měla doplnit ústní voda, která se dostane tam, kam nepronikne sebelepší kartáček. Brání tvorbě povlaku a množení bakterií a dodává fluor, který nás chrání před zubním kazem.

6. Jak vybrat kartáček?
Kartáček by měl mít malou hlavičku, hustě osazenou měkkými vlákny. Měl by mít rovný zástřih.

7. Jak často kartáček měnit?
Přibližně po jednom až dvou měsících, poznáte to podle jeho opotřebení. Pokud už ztratil svůj tvar a je rozježený, mohl by vám i poranit dáseň. Někteří lékaři doporučují vyměnit kartáček také po prodělaném nachlazení nebo viróze.

Zdroj: Lacalut

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík