Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zachráněné zuby – bezbolestně a bez vrtání

22. 01. 2010 | Nemoci

Trpíte krvácením dásní? Máte citlivé zuby a dásně? Máte nevonný dech? Pak trpíte nejčastější civilizační chorobou – parodontitidou, lidově paradentózou. Toto onemocnění způsobují bakterie množící se pod povrchem dásní. Velice se jim daří v prostoru mezi dásní a zubem, kam nemůže zubní kartáček.


Jedná se o velice běžné, ale často vleklé onemocnění. Touto chorobou trpí více než 30% populace vyspělých zemí a její výskyt dramaticky stoupá. Pokud není odborně léčena, nevyhnutelně vede ke ztrátě zubů a nutnosti použití zubních náhrad (implantátů).  Parodontitidu však dnes lze již úspěšně léčit. Na trhu se totiž objevilo moderní genetické vyšetření, odhalující parodontální patogeny v ústech každého jednotlivce.


zubni-lekarkaJedná se o bezbolestný odběr vzorku z prostoru mezi dásní a zubem pomocí papírových tyčinek. Ty stomatolog odešle do laboratoře na vyhodnocení. Laboratorní analýzy určí druhy a množství bakterií, které zánět způsobují. Na základě těchto výsledků pak stomatolog zvolí účinnou a vhodnou léčbu.


Z jediné testující analýzy lze zjistit také pacienty, kteří mají zvýšenou kazivost zubů. To zubnímu lékaři usnadní stanovení vhodného hygienického plánu u nových i stálých pacientů,“ vysvětluje Miroslava Burýšková, vedoucí laboratoře a dodává: „Test stanoví velmi rychle a naprosto spolehlivě patogenní bakterie, a to včetně jejich rezistence vůči antibiotikům.“


Paradentóza je vážné infekční onemocnění, které bychom neměli podceňovat. Je spojena se vznikem kardiovaskulárních chorob a můžeme jí nakazit i své blízké. Odbornou pomoc by tedy měli vyhledat ti, kdo pozorují uvedené příznaky a kteří trpí kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou či osteoporézou. A také ženy plánující těhotenství. Zdraví chrupu dospělého člověka lze totiž ovlivnit již v raném věku – zabráněním přenosu kazotvorných bakterií z matky na batole.


odber-vzorkuPodobně jako parodontitida je totiž také zubní kaz infekční onemocnění způsobené bakteriemi. Proto je pro jeho prevenci velice důležité dodržovat zásady ústní hygieny a zabránit přenosu kazotvorných bakterií z rodičů na batole v době, kdy se mu prořezávají první zoubky. Mnoho lékařů tvrdí, že zdraví dutiny ústní a zdravotní stav celého organizmu jsou spojené nádoby. Zdá se to být logické, neboť ústa jsou branou do nitra těla.


Tento fakt potvrzují i výsledky četných klinických studií, které již několik let jasně ukazují těsnou spojitost mezi onemocněním dásní a celkovým zdravotním stavem organizmu. Z těchto poznatků jasně vyplývá, že bychom parodontitidu rozhodně neměli podceňovat a při zpozorování prvních příznaků včas vyhledat odbornou lékařskou pomoc.


Zdroj: Zdravý chrup.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zachráněné zuby – bezbolestně a bez vrtání :

Zachráněné zuby – bezbolestně a bez vrtání
Zachráněné zuby – bezbolestně a bez vrtání
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
matkam, co detem ochutnavaji stravu a olizuji lzicku, nebo si pomahaji tak, ze dudlik podrzi v puse, bych nejradsi jednu strihla.
Obrázek uživatelky
profil
O léčbě se hezky píše, ale ještě žádný doktor takovéto zkoušky nedělá. Určitě bychom přivítali větší starost o svůj chrup i ze strany lékaře.
Obrázek uživatelky
profil
už tu není napsáno, že vyšetření ústních bakterií nehradí pojišťovna,ale pacient sám a ta cena je taky krásná----2950.- .Tak nevím jestli bych se vůbec něco dozvěděla nebo by mi jen řekla-kupte si LISTERIN a ten vám pomůže, za ty peníze no nevím, krvácení dásní jsem měla,ale už jsem se ho zbavila obyčejným HERBADENTEM-léčila jsem to asi rok DO VČÍL MÁM POKOJ.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles