8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivé účinky aloe

30. 07. 2012 | Péče o vlasy

Dnes asi neexistuje nikdo, kdo by neznal aloe a její léčivé účinky - tato vytrvalá suchomilná až sukulentní rostlinka s typickou růžicí dužnatých a často i ostnitých listů je známá snad odnepaměti… 

Od Egypťanů převzali aloe Řekové a Římané, střední a severní Evropa se s ní seznámila v 10. století. Aloe se objevuje v nejstarších německých bylinářích ze 12. století a od 16. století se tato rostlina také pěstuje.

U nás byla dříve aloe pěstována především jako pokojová rostlina - ne každý byl obeznámen s jejími léčivými účinky a na svoje místo na výsluní si aloe musela počkat. Aloe je domovem v Africe a původně se pevný extrakt dovážel z Jižní Afriky. Věděli jste, že se aloe balila po 100 nebo 200 kg do opičích kůží a pod názvem Monkey Skin (tedy opičí kůže) se odesílala lodí do Evropy? Někdy se také přepravovala v plodech suchých tykví. To všechno je ale již minulost. V dnešní době je pro nás samozřejmost, že přípravky z aloe zakoupíme prakticky v každé lékárně nebo internetovém obchodě. Můžete si koupit aloe gel, šťávu, krémy s obsahem aloe a mnoho dalšího. Možná je to i tak trochu móda, možná dobrý byznys… Faktem ale zůstává, že aloe má na náš organismus blahodárné účinky.

léčivé účinky aloePojďme si tedy povědět o léčivých účincích aloe:

Aloe je droga, kterou lidstvo používá již přes tři tisíce let. Jako droga je myšlena hojivá šťáva z listů, míza nebo šťáva s příměsí mízy z některých druhů Aloe vera.  Hlavní hojivou složkou aloe je gel a šťáva z listů - ty se používají buď sušené, konzervované nebo (a to nejčastěji) čerstvé. Aloe dokáže dobře pronikat pokožkou, proto působí i zevnitř těla. Aloe působí jako přírodní čistič, hojí oděrky, spáleniny i řezné rány. Dokáže zmírňovat bolesti svalů a kloubů, zmírňuje krvácení, působí proti zánětům v těle a snižuje teplotu zanícených částí těla. Aloe pomáhá i proti svědění pokožky (využívá se i proti svědění konečníku) a dodává vlhkost všem jejím vrstvám. Urychluje hojivý proces. Je v současnosti nejúčinnějším a nejvyužívanějším prostředkem přírodní detoxikace organismu - aloe obsahuje minerály, vitamíny, velmi cenné enzymy, aminokyseliny, rostlinné glykosidy a antrachinony, které pomáhají odstraňovat z organismu toxické látky. Suchý extrakt se používá i ve směsích s různými bylinami jako prostředek k posílení organismu, žaludeční nebo jako projímadlo. Čerstvá šťáva z listů aloe pomáhá například při hojení popálenin: na popálená místa opatrně nakapeme několik kapek šťávy z čerstvě uříznutého listu této rostliny.

Nedokážu posoudit, nakolik pomáhá následující recept, který jsem objevila při svém pátrání po všech účincích aloe - údajně by měl mít úspěchy při léčbě rakoviny zažívacího traktu: rozmixujeme (nebo rozemeleme na masovém strojku) 300 gramů listů aloe, přidáme 500 gramů domácího včelího medu, ¾ litru červeného vína, 1 dcl čistého lihu (vodka nebo jiný destilát).

Vše důkladně promícháme, uzavřeme do skleněné lahve a na chladném a tmavém místě uschováme po dobu asi jednoho týdne. Poté se tekutina přecedí - vždy ale jen v množství, které je potřeba k užívání na jeden týden. Zbytek necháme nepřecezený v lahvi. Můžeme tedy začít užívat po čtrnácti dnech - první týden se užívá 3 - 5x denně jedna čajová lžička asi hodinu před jídlem, druhý týden můžeme zvýšit množství na polévkovou lžíci. Pozor, nesmí se užívat více než dva měsíce v roce a kontraindikací je vysoký krevní tlak!

Využití aloe je tedy mnohostranné - aloe pomáhá při jaterních problémech, poruchách látkové výměny, kožních problémech, atopických ekzémech,  mykozách, při zánětlivých stavech, žaludečních a dvanáctníkových vředech, při zánětech a poruchách střevní činnosti. Dále při popáleninách, suché pokožce a v neposlední řadě oceníme jeho antibakteriální účinky například při artritidě, revmatickém zánětu kloubů nebo třeba infekcích ústní dutiny.  

Užívání aloe je pro mnohé dnes již stejně samozřejmé jako každodenní hygiena. Aloe není všelék, ale proč ho nevyzkoušet? Třeba pomůže právě vám.


Autor: Uznevim
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Aloe vera spray"První pomoci" s 83 procenty AV,výborný prostředek na popáleniny,suchou pokožku,uklidňuje,ochlazuje a regeneruje.Používám pravidelně již několik let.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak tuto rostlinku si musím koupit .
Obrázek uživatelky
profil
Zatím nemám zkušenosti, občas si koupím jogurt s aloe toť vše
Obrázek uživatelky
profil
...uy nekolik let....ale spise pro okrasu....vydz, kdzy jsem ji pouyila na plet, mivam y te vzmackane stavz alergii
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkDĚLAM SIRUP ALOE A MED .NECHÁM ULEŽETSmajlík.1 LŽIČKA PO RÁNU.SmajlíkNEPOTŘBUJI DRAHÉ OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCESmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles