Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravý přístup k jídlu – takto ho může mít i vaše dítě

11. 09. 2020 | Diety
Děti rodiče napodobují téměř v každém směru. Jídlo a návyky s ním spojené nejsou výjimkou. Jak se tedy stravovat, aby si váš potomek dokázal vychutnat zdravý a vyvážený jídelníček bez výčitek svědomí?

Diety už v dětském věku

Současná doba s sebou nese velké množství dietních trendů, přičemž výrazně narůstá tlak na vzhled mladého člověka. Výsledkem je, že dospívající mají dnes nižší sebevědomí než kdykoliv předtím. Jedním z důkazů je rostoucí počet mladých lidí s poruchami příjmu potravy. Alarmující je taktéž fakt, že první zkušenosti s dietami děti získávají už v osmi letech.

Není tajemství, že stravovací návyky dětí nejvíce ovlivňují rodiče. Je proto možné, že když se rodič rozhodne pro přísnou a nárazovou dietu, dítě se přidá. Reálná je však i varianta, že se rozhodne vzdorovat a porušovat pravidla, které jste si doma zavedli. Černo-bílý přístup k zdravé výživě není správný a rodiče by v případě svých potomků neměli podporovat žádné stravovací extrémy.

děti jídloMáma „dietářka“

Společné diety matek a dospívajících dcer nejsou ničím neobvyklým. Tato „nevinná zábava“ ale může vážně ovlivnit vztah dcery k vlastnímu tělu. Stravovací návyky matek jsou často zdrojem návyků a přesvědčení jejich dcer. Při budování kulturních hodnot týkajících se hmotnosti a tvaru těla, hrají právě matky ústřední roli. Jejich dietní návyky jsou často spojené se stravovacími problémy dcer. Znamená to, že matky dietářky mohou způsobit, že se jejich dcery začnou víc trápit svým vzhledem.

Striktní rozdělení jídel na „dobré“ a „špatné“ určuje vztah k jídlu a může podpořit vznik poruchy přijmu potravy.

Takhle ne

Ve snaze naučit dítě zdravému a vyváženému stravování se rodiče nevědomky dopouštějí mnohých chyb. Omezování chutných a většinou energeticky vydatných jídel je často jednou z nich. Zákaz určitého typu jídla, zvyšuje touhu po něm a může dítě přivést k jedení či dokonce přejídání i tehdy, kdy hlad nepociťuje. Jako vhodnější se naopak jeví mírné omezování. Rodiče by se měli vyvarovat odměňování dětí jídlem, přičemž to platí především pro sladkosti. Použití jídla jako odměny za dobré chování zvyšuje u malých dětí preferenci těchto potravin. Stejně kontraproduktivní je, když rodiče odměňují děti za konzumaci zdravého jídla.

Jednou z častých chyb, které se rodiče dopouští je jedení u televize, pohádky nebo s mobilem v ruce. Dítě se tak nenaučí stolovat a jídlo si vychutnat. Naopak je po dobu jídla rušené, což může vést k tomu, že přestane vnímat signály svého těla. Potvrzuje to i výzkum norské univerzity v Adger, který ukázal, že děti, které sledují v čase jídla televizi, mají ve zvýšené míře tendenci trpět nadváhou či obezitou.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !