Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zimní zahrada – uprostřed přírody po celý rok

3. 12. 2013 | Zahrádka
Jakmile se začíná blížit zima, většině z nás se kvůli chladnému počasí nechce pobývat venku. Kdo má ovšem rodinný dům, nemusí se pobytu v přírodě vzdávat ani v zimních měsících a může si pořídit zimní zahradu. Navíc když její využití je tak různorodé – od pěstování rostlin, posezení s rodinou či přáteli, po sledování noční oblohy. A co je nejdůležitější, v zimní zahradě budete v každém ročním období uprostřed přírody.

Zimní zahrada
dokáže nejen za nepříznivého počasí posloužit jako oáza klidu. V teplejších obdobích roku ji můžete využít jako jídelnu pod širým nebem a celoročně plní i funkci původní – daří se v ní zeleni všeho druhu.

Zimní zahrada – uprostřed přírody po celý rokDíky tomu, že jsou zimní zahrady prosklené i shora, nabízejí kromě výhledu na nebe větší množství tepla a světla. Základem všeho je ale dobře navržený a realizovaný projekt. Zimní zahrada by měla být atraktivní zvenku i účelná a pohodlná zevnitř. O velikosti a volbě materiálů rozhoduje to, jaký bude primárně plnit účel a zda se do ní bude vstupovat z více místností.

Podle odborníků by měla zimní zahrada, koncipovaná jako samostatný obytný prostor, mít rozlohu nejméně 15 m2. Náklady na výstavbu zimní zahrady jsou o 30 procent vyšší než náklady na stavbu zděné místnosti se střechou a okny. Pokud se tedy pro ni rozhodnete, měli byste zvolit kvalitní provedení a materiály.

Vsaďte na kvalitní provedení


Pokud jsou zimní zahrady dobře naprojektovány a postaveny, přispějí i ke snížení spotřeby energie v domě, protože jsou prostorem, který teplo shromažďuje. Vhodnými materiály pro realizaci zimní zahrady jsou díky svým vlastnostem hliník a plast. Kvalitní výrobci pak nabízejí nejen systémy špičkové kvality, které jsou vysoce pevné a odolné, ale navíc také esteticky a designově propracované.

Zimní zahrada na celý rok, nebo jen na sezonu?


Než se stavbou zimní zahrady začnete, měli byste si ujasnit, zda ji chcete využívat pro celoroční pobyt, nebo jen sezonně. Účel zimní zahrady rozhoduje o tom, jaké materiály a technická zařízení, jako je topení, větrání a stínění, budou nakonec použita. Pro dosažení maximálního komfortu by zimní zahrada měla splňovat několik základních kritérií.

Jedním z nich je, že by uvnitř nemělo být horko ani zima. Důležitou součástí zimní zahrady je pak také kvalitní izolační skleněná výplň nebo vytápění, které se často řeší podlahovým topením. Pokud je zimní zahrada opláštěná shrnovacími dveřmi, lze ji využít i v létě jako venkovní posezení.

Zimní zahrady se nejčastěji stavějí z hliníku a plastu, a to proto, že jsou to materiály odolné, lehké, pevné a nenáročné na údržbu. Ve srovnání s hliníkem a plastem je dřevo mnohem náročnější na údržbu.  Důležitým parametrem funkční zimní zahrady jsou kvalitní okenní výplně a jejich zastínění. A o ještě větší komfort se postarají moderní technologie, kdy teplotní a dešťová čidla mohou řídit otevírání a zavírání oken, žaluzie a vytápění  pak lze ovládat na dálku pomocí mobilu nebo internetu.

Práci přenechte odborníkům


Se zimní zahradou se vyplatí počítat už při plánování stavby domu, nicméně dostavět ji můžete i dodatečně. Ať už se rozhodnete jakkoli, svěřte své plány raději do rukou odborníků. Ti vám pomůžou s výběrem vhodné konstrukce, která odolá rozmarům počasí, bude dobře vypadat a pořídíte ji za rozumnou cenu. Před výběrem dodavatele je důležité montážní firmu. Zárukou kvalitní montáže jsou certifikovaní pracovníci, na které se můžete zcela spolehnout.

Co byste měli vědět o zimní zahradě?


•    Měla by být prosklená, abyste si připadali jako na terase.
•    Měla by být orientovaná na jih – v zimních měsících ji slunce dokáže lépe prohřát.
•    Nosná konstrukce by měla být ze stejného materiálu jako okenní rámy.
•    Zimní zahrada může být v přízemí a navazovat na klasickou zahradu, vytvořit se ale dá i v patře.

Zdroj, foto: Oknoplast

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zimní zahrada – uprostřed přírody po celý rok:

Zimní zahrada – uprostřed přírody po celý rok
Zimní zahrada – uprostřed přírody po celý rok
Zimní zahrada – uprostřed přírody po celý rok
Zimní zahrada – uprostřed přírody po celý rok
Zimní zahrada – uprostřed přírody po celý rok
Zimní zahrada – uprostřed přírody po celý rok
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zimní zahrada je skvělá věc, my máme celoročně obyvatelnou. Podlahové topení v ní sice není, protože je v celém domě ústřední topení, ale topí nám tam dva nadzemní radiátory Koratherm Horizontal. Hlavně v zimě je to zážitek si tam tak posedět, v létě je tam dost velké teplo, ikdyž se větrá.
Obrázek uživatelky
profil
Já zimní zahradu mám a můžu jen doporučit!!! Kombinace kytiček a ratanového nábytku je úžasné aspon teda pro mě. Je to krásné posezení a nejhezčí je to v zimě když chumelíSmajlíkAkorát to mytí těch oken, to dá zabrat.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
To je také můj sen a vlastně i potřeba, protože to zimní ukládání letněných květin po celém domě prostě není ono. Takto by měly kytičky i já svůj vlastní relaxační koutek...
Obrázek uživatelky
profil
to je můj sen: zimní zahrada včetně bazénu. Ráno bych vstala, hupsla si do bazénu, pak poklidná snídaně s výhledem do otevřené zahrady a okolní krajiny. A v zimě - kolem sníh, svítí sluníčko ...a to všechno sleduji při koupání v bazénu. Nádherná představa - jen se nesmím probudit do tvrdé reality. To nejdůležitější chybí - finance. Ale třeba jednou....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles