8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zlobí nebo má ADHD?

4. 09. 2013 | Výchova
Nosí Vaše dítě ze školy špatné známky? Chvilku neposedí? Máte pocit, že někdy ani nevnímá, co mu říkáte? Co když není zlobivé, ale má poruchu pozornosti s hyperaktivitou?!
ADHD (z anglického attention deficit hyperactivity disorder) vystihuje hlavní symptomy této poruchy, a to hyperaktivitu a poruchu pozornosti.


U osob s ADHD si však můžeme všimnout i dalších typických projevů:

  • Nadměrná aktivita, neustálý pohyb
  • Impulzivita
  • Nadměrně mluví
  • Nedokončuje započatou činnost
  • Okolí ho považuje za neukázněné
  • Minimální potřeba spánku
  • Emocionální výbuchy až agresivita
zlobí nebo má ADHD
Děti s ADHD jsou často označovány za „třídní šašky“, zlobivce a drzouny. Prvním krokem k úspěšné pomoci těmto dětem je uvědomit si, že to nedělají schválně.
Vhodná edukace dětí s ADHD vede k celkovému zmírnění obtíží.

Jak tedy upravit proces edukace, aby byl pro děti s ADHD co nejpřínosnější?


  • Využíváme pohybu - do výuky zařazujeme pohyb (protažení, uvolňovací cviky atd.), neboť děti s ADHD obvykle trpí nadměrným svalovým napětím. Je důležité vysledovat, jak dlouho se dítě dokáže soustředit a poté mu dopřát chvilku pohybu. Stačí pár minut, poté pokračujeme ve výuce. Ideální je vyučovat přímo pomocí pohybové aktivity, při níž se dítě učí, ale zároveň nemusí klidně sedět na místě.

  • Zadáváme jednotlivé kroky - děti s poruchou pozornosti mají často problém zapamatovat si zadání úkolů a pokyny. Proto nejprve popíšeme celý úkol a poté před každým krokem dítěti řekneme, co má dělat (otevři si sešit, napiš dnešní datum atd.). Nedáváme více pokynů najednou.

  • Prodlužujeme pozornost - netradičním způsobem výkladu, a to třeba pomocí grafů a obrázků.

  • Stanovíme pravidla – a to před započetím práce s dítětem s ADHD. Dospívající děti se na tvorbě pravidel mohou podílet. Plánování a řád přináší dětem požadovanou jistotu a lépe tak zvládají naplánované aktivity.

  • Využíváme zpětné vazby – dítěti vždy po dokončení úkolu (a výuky) povíme, v čem bylo úspěšné a v čem naopak chybovalo. Chválíme za konkrétní úkon („Správně jsi vyjmenoval slovní druhy.“), ne obecně („Dnes ti to šlo.“). Za chyby nekáráme, ale citlivě na ně upozorníme a navrhneme řešení, jak se v dané látce zlepšit. Větším dětem dáme možnost, ať samy navrhnou, jak problém vyřešit.

  • Nešetříme pochvalou – děti s ADHD mají často nízké sebevědomí, proto se vyvarujeme pochval typu: „Dneska jsi šikovný“, které naznačují, že jindy je dítě špatné. Místo toho vyjmenujeme, v čem přesně bylo dítě úspěšné. Pochvala dítě motivuje a povzbuzuje.

  • Využíváme odměn - za každým, byť malým, úspěchem následuje odměna. Dítě je za každým jednotlivým krokem úkolu odměněno slovně – pochvalou nebo alespoň povzbuzujícím přikývnutím.

Dítě s ADHD může dosahovat stejných nebo lepších výsledků než jeho vrstevníci, potřebuje k tomu jen „trochu“ pohybu, trpělivosti a povzbuzení.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Můj syn má ADHD, není to s ním jednoduché. Trvalo celý rok než jsme dospěly po mnoha vyšetřeních k této diagnóze. Nakonec nám moc pomohl pan psychiatr napsal synovi léky obsahující vitamín D... od té doby zvládá syn školu mnohem líp. Naše p.ředitelka ve škole nám se vším velice pomáhá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles