Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Znovuobjevené Ostré

28. 05. 2021 | Česká republika

Po rozvolnění přísných protikoronavirových opatření, která se týkala zejména zákazu cestování mezi jednotlivými okresy, se lidé mohli po delší době znovu volněji nadechnout. Zvláště to uvítali ti, co rádi cestují po krásách naší země – a mezi ně patříme i my. Shodou okolností uvolnění opatření přišlo v době, kdy také počasí ukázalo svou vlídnější tvář a o jaru naštěstí nenasvědčovalo už jen datum v kalendáři.

S prvním opravdu jarním počasím naše kroky (a předtím vlastně kola našeho auta) vedly do Českého středohoří. Po delší době jsme chtěli navštívit pár míst, kde to máme rádi. Volba padla mimo jiné na malebné poutní místo Ostré, které se nachází nedaleko neméně malebného městečka Úštěk. Návštěva těchto dvou míst se dá lehce spojit i procházkou, protože z Úštěku to jsou pouhé dva kilometry značenou turistickou trasou.

Poutní místo Ostré je vidět ze všech stran už zdaleka, nachází se totiž na vrcholu kopce a je tak dominantou celé krajiny. Dvě kaple na kopci se skutečně nedají přehlédnout, a tak se nemusíte bát, že malou obec minete. My jsme Ostré objevili už před lety a tou dobou to bylo klidné a prakticky neznámé místo – při cestě z obce na vrch Kalvárie jsme pouze výjimečně potkali další turisty, ale dnes se to zde jimi jen hemží a pokud sem přijedete autem, s velkou pravděpodobností budete mít problém najít na malém prostranství nějaké místečko k zaparkování.

Poutní areál Ostré je barokní. Jak jsme se dozvěděli z informační tabule na začátku křížové cesty, základní kámen k areálu na vrchu Kalvárie byl položen 6. června 1707 a založil ho František Růžička, hejtman jezuitského liběšického panství spolu s liběšickými jezuity. V době své největší slávy bývalo toto poutní místo cílem mnoha věřících, a to obzvláště na poutě 3. května, kdy se slavil svátek Nalezení svatého Kříže. Kompozice celého areálu vychází z areálu Božího hrobu v Mimoni a za autora stavby je považován přední barokní architekt italského původu Octavio (v některých pramenech uváděný také jako Octavián) Broggio, který žil v nedalekých Litoměřicích. Jeho autorství však není nikde v písemných pramenech doloženo.

Z obce Ostré vede na vrch Kalvárie křížová cesta s barokními kaplemi s výklenky, které doplňují novější empírové kaple. Úzkou cestičkou vystoupáte na terasu s torzy barokních pískovcových soch, která má symbolizovat biblickou Zahradu getsemanskou (tedy zahradu v Jeruzalémě, kde se podle Bible Ježíš modlil tu noc, než byl ukřižován). Z terasy se vám naskytne úchvatný výhled na celé Úštěcko. Až se dostatečně vydýcháte a pokocháte, můžete se vydat na samotný vrchol Kalvárie, a to buď přímo po strmém schodišti se dvěma podestami s torzy dalších soch, nebo cestičkou ve svahu, kde pokračuje křížová cesta. Nahoře se nacházejí tři kaple: tou ústřední je přízemní kaple Božího hrobu se svou charakteristickou podobou, po jejích stranách jsou postaveny věžovité kaple Nalezení a Povýšení sv. Kříže. Jejich vnitřní vybavení bylo bohužel v minulosti zničeno, stejně tak jako podlahy, výmalby a další. Jedna z kaplí v minulosti vyhořela, vnitřní vybavení kaplí bylo postupně rozkradeno a celý areál byl dlouhá léta ponechán svému osudu. V současné době je přístupný interiér jedné z kaplí, ve kterém je taková malá výstava – Zničené kostely severních Čech 1945 – 1989. Jsou tu informační tabule s fotografiemi a údaji o dalších chátrajících církevních památkách (například se dozvíte o osudech kostelů na pomezí okresů Děčín a Litoměřice, které měly v době likvidace kostelů tehdejším režimem velmi podobný scénář).

Jak již bylo řečeno, přestože Kalvárie je významnou církevní památkou, chátrala dlouhá léta. Před začátkem obnovy byl kopec tak zarostlý, že celý areál z okolí prakticky nebyl vidět… Naštěstí na jaře v roce 2005 začaly o jeho záchranu bojovat Sdružení pro Úštěckou synagogu a hřbitov a Společnost pro obnovu památek Úštěcka spolu s dalšími – jejich zásluhou byl vrch vyčištěn a celé místo, které bylo téměř odsouzeno k záhubě, získalo naději na další život. A podle vzrůstajícího počtu jeho návštěvníků je vidět, že se tu opravdu blýská na lepší časy. Do výklenkových kaplí na křížové cestě byly v roce 2011 umístěny krásné obrazy akademického malíře Radomila Klouzy, vytvořené podle dobových analogií. Dole v obci si dokonce už dnes můžete dopřát i malé občerstvení: dělají tu například dobrou zelňačku nebo langoše.

Církevní památka v Ostrém se tedy naštěstí namísto zkázy dočkala opravy a obnovy již dávno zašlé slávy. Kalvárie je navštěvovaná nejen pro své kouzlo, ale údajně i pro pozitivní energii, kterou tu někteří lidé pociťují. Když toto místo jednou navštívíte, určitě se sem budete stejně jako my rádi vracet!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Znovuobjevené Ostré:

Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
Znovuobjevené Ostré
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkhezké fotky i článeček
Obrázek uživatelky
profil

Pěkné vyprávění i fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles