Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Způsob, jakým žijete ovlivňuje i přicházející menopauzu

29. 05. 2021 | Nemoci
Nástup menopauzy ovlivňuje zejména genetika. Svou roli ale může hrát i životní styl. Proto pokud víte, že se vaše menopauza blíží, můžete zkusit její průběh alespoň částečně ovlivnit a zmírnit tak nepopulární příznaky jako jsou návaly horka, pocení, změny nálad, podrážděnost a horší koncentrace. Poslouží vám změna jídelníčku a zařazení přirozeného pohybu. 

Menopauzu nelze nijak oddálit ani přírodní cestou ani léky. Dostaví se naprosto přirozeně, jen u každé ženy v trochu jiném věku. Je však pravda, že ženy užívající hormonální antikoncepci nebo mající zavedené nitroděložní tělísko s pozvolným uvolňováním gestagenů, nemusí dlouho pociťovat její příznaky. Za příchodem menopauzy a četností a intenzitou projevů stojí převážně genetika. Při dodržování správné životosprávy si ale můžete pomoci a období klimakteria prožít s nadhledem a ve větší fyzické i psychické pohodě.

Mudr. GregorováJak pomůže změna životního stylu


Pokud se vám již tělo ozvalo s prvními signály, že menopauza je tady, máte nejvyšší čas začít s úpravou svého životního stylu. Příznaků menopauzy je celá řada, ale hrdě postavit se můžete téměř všem. Obecně se uplatňuje často zmiňované trio pohyb, strava a spánek. Přiměřená fyzická aktivita, pestrý jídelníček bohatý na vitamíny a minerály, adekvátní pitný režim a dostatek spánku je cestou, jak se žena může cítit dobře i v případě, že se nachází v období kolem padesátky. V přechodu se můžete setkat i s řídnutím vlasů a křehčími nehty. Podobně slábne a ztenčuje se i pokožka, proto je třeba více se chránit před škodlivým UV zářením. Může totiž docházet k vyššímu riziku rakoviny kůže.

Pociťujete určité příznaky, ale nástup menopauzy byste si ráda potvrdila? Vyzkoušejte domácí testy, fungují stejně jako ty těhotenské. Výsledek testu potom můžete konzultovat s vaším lékařem, který vám pro potvrzení odebere krev.


3 hlavní pilíře pro snazší menopauzu


Pohyb


Během pohybu se uvolňují hormony štěstí endorfiny a vy se tak budete cítit mnohem lépe. Fyzická aktivita je ve svém pozitivním vlivu na lidské zdraví nezastupitelná. Ne nadarmo se říká, že procházka je lékem na špatnou psychiku. A mimo to vám také pomůže chránit se před obezitou nebo se jí naopak postupně zbavit. Právě obezita je jedním z faktorů, který obvykle příznaky menopauzy zhoršuje.


Omezte nebo úplně vynechte kouření, alkohol a kávu.


Co se týče kouření, bylo by nejlepší se tohoto zlozvyku zbavit úplně. Poděkuje vám vaše tělo a jistě i rodina a přátelé. Omezením konzumace alkoholu, kávy i černého čaje si můžete ulevit od obtěžujících návalů horka. K tomu vám pomůže i nižší teplota v bytě a studená sprcha místo teplé.


Doplňky stravy


S menopauzou se objevují nejen fyzické, ale i psychické projevy. Podrážděnost, ztráta koncentrace, rychlé změny nálad a upadání do depresí zažívá během tohoto období spousta žen. S řadou z nich pomůže vhodně vyvážený jídelníček bohatý na stopové prvky, cenné látky a minerály. Některé z nich můžete tělu dodat i externě formou potravinových doplňků. Existují speciální mixy určené přímo ženám okolo padesátky. Stejně tak si můžete vybrat z běžných doplňků podle toho, co vás nejvíce trápí.


Zdroj: KlimaSei


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !