Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

12 otázek kolem očí, brýlí a zdravého zraku

16. 02. 2020 | Nemoci
Mám 1 a 1,5 dioptrie na dálku. Musím nosit brýle stále, nebo stačí jen na řízení, na televizi?
I při takto nízkých dioptriích brýle doporučuji. Člověk sice může mít pocit, že to zvládne bez nich, ale oči se zbytečně namáhají, což může v důsledku způsobovat bolest hlavy a šíje, zvýšenou únavu, slzení a pálení očí ve večerních hodinách. Nemluvě o tom, že mhouření očí způsobuje předčasné vrásky.

Kamarádka má brýle s antireflexní úpravou. Co to vlastně znamená?
Antireflexní vrstvička neviditelně pokrývá brýlovou čočku. Díky ní brýle propouští více světla a nelesknou se, nositeli je tedy lépe vidět do očí a neruší ho ani odlesky. Antireflexní vrstva může obsahovat další speciální úpravy, díky kterým proplujeme dnem bez zbytečného namáhání očí či vystavování nepříznivým vlivům okolí. Vybrané typy mají ochranný efekt pro zachování zdravého zraku, jako je kompletní ochrana před UV paprsky nebo modrým světlem monitorů a obrazovek a LED osvětlení.

odbornice radíJsem krátkozraká, ale nedlouho po 40. narozeninách jsem zjistila, že mám problémy i se čtením nablízko. Znamená to, že musím mít dvoje brýle a přehazovat je?

To, co popisujete, je naprosto normální projev presbyopie, nebo také česky vetchozrakosti. Dříve či později potká každého z nás. Nejjednodušším a nejmodernějším řešením je pořídit si brýle s progresivními čočkami, které řeší oba Vaše problémy (jak krátkozrakost, tak presbyopii) zároveň. Progresivní čočka se vzhledem nebude lišit od brýlí, které běžně nosíte, nemusíte se tedy bát nevzhlednosti, na kterou jsme zvyklí u brýlí bifokálních.

Od kamarádky jsem slyšela o kontroverzním modrém světle, které vyzařují elektrospotřebiče. Lze si nějak chránit zrak?
Je pravda, že oči dennodenně vystavujeme záři elektrospotřebičů. Ať už monitor počítače, televizor, tablet i smartphone produkují tzv. modré světlo. Jeho účinky přesně neznáme, naše generace je používáním těchto přístrojů zatížená od malička a nikdo přesně neví, jak se to časem projeví na sítnici. Jisté ale je, že způsobuje zvýšenou únavu oka. Večer nás tedy oči pálí a může nás i bolet hlava. Existuje možnost zrak chránit, osobně doporučuji úpravu čoček Omega X Blue UV, která snižuje sílu modrého světla, poskytuje optimální kontrast, předchází zrakové únavě a chrání zdraví zraku, případně si můžete přímo pořídit brýle proti modrému světlu.

Pracuji s počítačem, klasická kancelářská práce. V odpoledních hodinách mě pravidelně bolí hlava a pálí oči. Co mi může pomoci?
Každému, kdo pracuje déle než 2 hodiny denně na počítači, bych doporučila antireflexní úpravu Omega X Blue. Pomůže také hygiena práce: po 20 minutách práce odpoutejte zrak od obrazovky, zaostřete do dálky – ideálně se podívejte z okna, do zeleně. Postarejte se o to, aby byla místnost vhodně osvětlená. Nezapomínejte také mrkat, aby se oko zvlhčilo. Dávejte si pozor na mhouření očí, kvůli kterému nemusíme tolik mrkat a také někdy kvůli soustředění na obrazovku mrkat zapomínáme.

Co je tzv. oční jóga a proč bych se o ni měla zajímat? Lze zlepšit vidění posilováním očních svalů či si dokonce cvičením odstranit dioptrie?
Oční jóga posiluje oční svaly a umožňuje déle zaostřovat na blízké předměty. Pravidelné cvičení zpomaluje stárnutí zraku, čímž oddaluje nástup presbyopie neboli nemoci „krátkých rukou“ a také pomáhá při únavě. Pro regeneraci namáhaných očí cvičte denně alespoň tři minuty, pokud nosíte brýle, na cvičení je odložte. Pokud jste klasicky krátkozraká nebo dalekozraká, dioptrie rozhodně posilováním očních svalů neodstraníte.

Kdy mám nosit sluneční brýle? Je nutné je nosit celoročně?
Zrak je určitě nutné chránit před škodlivým UV zářením, například na horách nebo u moře jsou kvalitní sluneční brýle povinností. Určitě doporučuji pořídit si na běžné brýle antireflexní úpravu s UV faktorem, která chrání zrak, i když čočka zůstává čirá. Nosit tmavé brýle za každého počasí není nutné.

Existují brýle, které chrání zrak před škodlivým UV zářením a zároveň nejsou tmavé?
Je skvělé, že takto dbáte o zdraví svého zraku. Tato možnost určitě existuje. Doporučuji antireflexní úpravu s ochranným efektem pro škodlivému UV záření Omega Max UV. Garantuje kompletní ochranu před UV paprsky dopadajícími na obě strany čočky a zároveň je odolná proti špíně a otiskům. Optimální propustnost světla je samozřejmostí.

Co by měly splňovat všechny dioptrické brýle a jaké „vychytávky“ mohou mít?
Kvalitní brýle by v první řadě měly perfektně korigovat Vaše dioptrie a sedět Vám. Možností, jak si ještě více zkvalitnit vidění je mnoho, určitě doporučuji zamyslet se nad účelem konkrétních brýlí a uzpůsobit jim výběr antireflexních vrstev tak, aby Vám brýle umožňovaly co nejpohodlnější vidění po celý den. Například při práci na počítači doporučuji chránit zrak před modrým světlem, venku zase UV filtrem. Zrak máme jen jeden a vyplatí se ho chránit.

Co by měly splňovat sluneční brýle?
Sluneční brýle musí obsahovat UV filtr a musí splňovat evropské normy. Důležitá je také jejich velikost, doporučuji spíše větší brýle s mohutnějšími postranicemi, aby bylo oko chráněno co nejvíce.

Jak si uchovat zdravý zrak co nejdéle?
Dbejte o své celkové zdraví a kondici, konzumujte listovou zeleninu a vaječné žloutky, které obsahují antioxidanty chránící oko. Pokud máte v rodině například glaukom, navštěvujte pravidelně lékaře, který Vám bude měřit oční tlak. Investujte do kvalitních brýlových čoček s antireflexní vrstvou a chraňte své oči před UV zářením. Pravidelně si oči protahujte oční jógou. Pokud pracujete na počítači déle než 2 hodiny denně, vsaďte na antireflexní úpravu, která sníží jeho intenzitu a poskytne tak Vaším očím větší pohodlí.

Co když musíme nosit v letních dnech „obyčejné“ dioptrické brýle a nechráníme tak zrak slunečními brýlemi?

Možností, jak chránit zrak v létě, máte několik. Existují samozabarvovací čočky, které chrání Váš zrak a kdykoliv, kdy na ně dopadne UV záření, ztmavnou. Můžete si pořídit i dioptrické sluneční brýle. Další možností je kombinovat kontaktní čočky s nedioptrickými slunečními brýlemi.

Zdroj, foto: Omega Optix


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já dělám na úřadě a celý den sedím u počítače, oči mě pálely, slzely mi… Můžu ale doporučit Ocutein Brillant, má nejvyšší obsah luteinu ze všech, začala jsem ho užívat a po pár dnech se mi to spravilo…
Obrázek uživatelky
profil
nosím brýle na čtení..ráda jsem si článek přečetlaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles