Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alergeny číhají i na cyklisty

7. 07. 2009 | Nemoci
Po dlouhé zimě se většina cyklistů nemůže dočkat, až budou moct nasednout na svůj stroj a uhánět po své trase. Pokud jste nejen vášnivými cyklisty, ale zároveň i alergiky, buďte obezřetní a mějte své léky vždy po ruce. Vyplatí se to.

Pylová sezona již naplno začala, jarní stromy, zejména břízy, které patří k nejvýznamnějším jarním alergenům, začaly kvést. V Krkonoších i na dalších našich horách ale může ještě ležet na hřebenech sníh a vegetace je tam o nějaký ten týden opožděna. A teplé počasí samozřejmě vyláká i cyklisty. Ale pozor: alergeny číhají i na ně.

Když vyrazíte na výlet například po horských cestách, silnice budou pravděpodobně ještě pokryty nánosy prachu ze zimního posypu. Při jízdě na kole se tak v suchém počasí setkáváme i v čisté horské přírodě s mračny prachu a také s prvními pylovými zrny. Prach mechanicky poškozuje sliznice dýchacích cest a pyl pak nasedá na již podrážděnou sliznici.

Od sportu k astmatu?

Alergeny číhají i na cyklistyPokud je vzduch ještě studený a cyklisté - alergici si v této situaci vyberou náročnější trasu, kdy musí podat větší výkon, hrozí zejména u astmatiků vyprovokování záchvatu. Mezi olympioniky patří cyklisté a vytrvalostní běžci k sportovcům nejvíce náchylným k astmatu, zatímco badmintonisté, stolní tenisté a volejbalisté k nejméně. Je to dáno typem zátěže a také prostředím, ve kterém probíhá trénink a závody.

 

Na kolo vyrazte ráno

A jak se alergenům co nejvíce vyhnout? K omezení nežádoucích reakcí je nutné dobu vyjížďky na kole plánovat již na teplejší počasí, ale tak aby nespadala do období nejvyšší koncentrace pylů v ovzduší, tedy do ranních a dopoledních hodin. Také bychom se měli vyhnout známým alergenům. Alergici na trávy a obilí neposekaným loukám a lánům, alergici na plevele neudržovaným rumištím a příkopům, alergici na plísně a houby vlhkým lesům. Pyl stromů je unášen na velké vzdálenosti a jeho množství je často vysoké i daleko od jejich stanoviště, takže se mu vyhnout často nelze. Vzduch od pylů je nejlépe očištěn po dešti.

Pokud budete dodržovat uvedené zásady, je vyjížďka na kole prospěšná i pro alergiky, protože posiluje jejich fyzickou a duševní zdatnost.

Zdroj: Bez-alergie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkještě, že jsem ten kochající se cyklista a ne sportovec,ale souhlasím,že po ránu se dýchá lépe i na kole
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s tím, že pylová sezóna více ohrožuje sportovce na kolech, nežli sportovce kteří jsou v místnosti, jako např. volejbalisté.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles