Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Autem k moři… aneb 5 tipů, jak přežít čekání v koloně

15. 07. 2016 | Praktické rady
Mezi nejoblíbenější destinace Čechů patří podle průzkumů tradičně Chorvatsko. V loňském roce tam svou dovolenou trávilo téměř 740 000 Čechů. Řadíme se tak ke čtvrtým nejpočetnějším návštěvníkům po turistech z Německa, Slovinska nebo Rakouska. Cesta za průzračnou slanou vodou není mnohdy snadná. Na silnici řidiče čeká nejedna objížďka a zdržení se dovolenkáři nevyhnou ani letos. Víte, jak přežít čekání v koloně a na co si dát pozor?

1. Zatočte s únavou

Být u moře o pár hodin dřív, ale za jakou cenu? Před samotnou cestou si dopřejte odpočinek a buďte jako profíci. Naordinujte si pravidelné přestávky, které poctivě dodržujte. Energii načerpanou na odpočívadle rádi využijete až se zaseknete v první koloně. Nezaskočí vás hlad, žízeň ani potřeba na toaletu. Pamatujte, že maximální doba nepřetržitého řízení by v běžném provozu neměla přesáhnout čtyři hodiny.

jak přežít v koloně2. Zákeřná káva

Pro boj s únavou mnoho řidičů volí kávu či energy drinky. Ne vždy je to dobrá volba. Krátkodobě kofein sice oddálí pocit únavy, ale ten se později může vrátit a být ještě intenzivnější. Je dobré pamatovat na to, že káva odvodňuje a proto je důležité dodržovat klasický pitný režim. Každou kávu tak doplňujte skleničkou vody a nebojte se přidat i nápoje s cukrem, které řidičům snadno a rychle dodají energii.

3. Pozor na dlouhé sezení

Ačkoli se to nezdá, tak i dlouhé sezení při cestování může nést zdravotní rizika. Jedním z nich je žilní trombóza. Ta neohrožuje pouze cestovatele v letadle, ale každého, kdo dlouho sedí bez možnosti protáhnout se. Podle odborníků by měla ideálně každé dvě hodiny následovat malá zastávka a protažení, které rozproudí krev v žilách. Účinnou prevencí jsou také přírodní látky a výtažky z rostlin, které proti srážení krve účinně bojují.

4. Co s dětmi

Pokud vyrážíte i s vašimi ratolestmi, doporučujeme poctivou přípravu. Na cestu dostatek jídla, které v kombinaci s teplým počasím snadněji ukolébá děti k spánku. Vždy se vyplatí mít po ruce nějakou tu hru, kterou vyspalé nezbedníky zabavíte na pár dalších kilometrů. Vzpomínáte třeba na slovní fotbal? Doporučujeme i dětský tablet, díky kterému nebudete pár hodin o dítěti vědět. Cesta se tak stane příjemnější, bez neustálých dotazů „kdy už tam budem?“.

5. Buďte připraveni  

Výstražné pomůcky, jako jsou reflexní vesty a trojúhelník si v autě uložte na dobře dostupné místo, odkud je v případě potřeby rychle vytáhnete. Nikdy nevíte, kdy se vám porouchá auto-zapalovač nebo selže navigace. Vyplatí se proto mít náhradní powerbanku, kterou nabijete jak mobilní telefon, tak i tablet. Stejně tak mějte v záloze i klasické automapy. Po ruce mějte i repelentem – v rámci zastávek na protáhnutí či svačinku se bude určitě hodit.

Zdroj, foto: SanguiFLOW


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles