Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bez dostatečných důkazů dovolenou nevyreklamujete! Upozorňuje právník.

5. 07. 2016 | Praktické rady
Reklamace zkažené dovolené je stále známější slovní spojení, které se v poledních letech mnoho poškozených nebojí převést do praxe. Reklamace zájezdu však není možná bez dostatečných důkazů, které pochybení cestovních kanceláří jasně prokazují. Často přitom nezáleží na množství důkazů, ale na jejich kvalitě a rozličnosti.

Dovolená může být zkaženou z důvodů vyšší moci, kdy se může jednat například o nepřízeň počasí či náhlou nemoc, mnohem častěji nám však výlet do ciziny znechutí cestovní kancelář, která nesplní podmínky smlouvy, nebo služby neodpovídají tomu, co bylo slíbeno v inzerci.
V druhém případě je na místě dovolenou reklamovat a požadovat adekvátní kompenzaci.

Nejčastějšími prohřešky cestovních kanceláří jsou ubytování v jiném hotelu, zkažená strava či nehygienické podmínky. Reklamovat můžete také nevyhovující prostory, přílišný hluk, chybějící bazén, nefunkční zařízení či absenci úklidu.

Reklamovat dovolenou však nelze bez důkazů, které vaše tvrzení o nepříjemném zážitku podporují. I když se domníváte, že si zájezd kupujete přes renomovanou kancelář, mějte se na pozoru již při podpisu smlouvy. Nikdy si nemůžete být stoprocentně jistí, co vás v zahraničí nakonec čeká.

Bez dostatečných důkazů dovolenou nevyreklamujetePro vaši nejlepší možnou pozici je dobré již při podpisu smlouvy důsledně překontrolovat, zda odpovídá vašim požadavků a katalogové nabídce. Cokoli vám bylo slíbeno ústně a není ve smlouvě zahrnuto, se následně prokazuje velice těžko. Spoléhat se na to, že cestovní kancelář nebo agentura dobrovolně vydá například záznamy telefonních hovorů, obrázky, nebo jakékoli jiné důkazy, které nemáte k dispozici je nesprávná úvaha. Cestovní kancelář je zde v pozici protistrany a neučiní nic, čím by mohla svoji pozici ohrozit a pozici reklamujícího usnadnit.

Důležité jsou také důkazy přímo z místa dovolené. Mezi ty hlavní by měla patřit zejména fotodokumentace vad. Je však potřeba dát si pozor, aby pořízené fotografie byly jako důkazní materiál dostačující. Nezřídka se stává, že poškození dovolenkáři mají velké množství fotografií nebo zvukových nahrávek, které však nic neprokazují. Pokud chcete udělat nahrávku, která má dokumentovat hluk v hotelu, čiňte tak i s videem a nejlépe v místě, ze kterého bude patrné, že se jedná přímo o ten daný hotel, případně po části záznamu v pokoji vyjděte s nahrávacím zařízením na balkon nebo do společných částí hotelu, aby bylo zřejmé, kde byla nahrávka učiněna.
Často se opakuje i skutečnost, kdy lidé fotí nekvalitní stravu již na svém talíři. Taková dokumentace má však značně sníženou průkaznost. Nejlepší variantou je nafotit či natočit jídlo přímo v jídelně před jeho servírováním.

Nekvalitní či nedostatečná strava je jednou z vad, kde má kromě obrazového materiálu velkou váhu také svědecká výpověď. Málokdy se stane, že v daném hotelu jste jediným českým účastníkem zájezdu a povětšinou se tam pohybují další české rodiny. Není nic snazšího než požádat osoby, které jsou svědky nekvalitního jídla, hluku v hotelu, špinavé pláže, zápachu nebo nedostatečného úklidu o kontakt s tím, že se na ně v případě potřeby obrátíte.

Svědek je vhodným důkazem také ve chvíli, kdy s vámi při reklamaci nespolupracuje delegát cestovní kanceláře. Množí se případy, kdy delegát v rozporu se zákonem neumožní klientovi vyplnit reklamační formulář. V takovém případě to zkuste znovu se svědkem. Pokud ani poté nebude umožněno, je stále možnost reklamovat zájezd do jednoho měsíce po jeho skončení, tedy i po návratu zpět do České republiky. V reklamaci po návratu pak uveďte, že Vám možnost reklamovat přímo v místě byla delegátem odepřena.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !