Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Durmany a datury jsou jedovaté krásky

3. 06. 2009 | Zahrádka

Neobyčejně nádherné, tvarově rozmanité a překrásně vonící rostliny očarovaly paní Janu Chytkovou, a ta se stala nadšenou pěstitelkou durmanů a datur. Dnes se dozvíte, kdy se pěstitelé dočkají květů.

Můžete nám durmany a datury obecně popsat? Odkud pocházejí?

Asi není na mně, abych zde vědeckými názvy a odbornou mluvou popisovala tento druh, ale více méně vám zde představím rostliny, tak jak je vidím já z pohledu nadšeného  pěstitele. Durmany nebo také jiným jménem Brugmansie a datury zastupují nádherné kbelíkové  květiny. Oba druhy patří mezi nejkrásnější rostliny, které nás na našich terasách a zahradách obklopují. Nejdříve je asi nutné rozdělit je na vytrvalé a letničky.    

Durmany patří mezi vytrvalé rostliny. V našich podmínkách potřebují zimování při  teplotách nad bodem mrazu. Jedná se o rostliny mohutného  vzrůstu, dosahující při optimální výživě a péči stromových rozměrů. Ve své domovině, za kterou se pokládá Jižní Amerika a tudíž země jako Bolívie, Peru, Chile, Ekvádor a tak dále, dosahují i více jak pěti metrů.

Kdy se pěstitelé dočkají květů?

Durmany a datury jsou jedovaté kráskyKvěty se objevují tehdy, pokud rostliny dostatečně vyzrají. Tím se míní, že rostliny dorostou do fáze, kdy se část  růstová změní v oblast květovou. Dalo by se to přirovnat k ovocnému stromku, kde část růstovou představuje kmen a květovou koruna.  

V okamžiku vytváření větvení  ve tvaru písmena V  je dospělá a pokvete. V našich podmínkách obvykle kvetou v červnu až listopadu. Jejich květy se otvírají od brzkých večerních hodin do východu slunce.


A datury?

Patří k příbuzným našich durmanů, ale jde o letničky. Květy postavené směrem vzhůru a tvarová rozmanitost vytváří skutečnou krásu. Zástupci s jednoduchými trychtýři až po plnokvěté druhy se vyrovnají nádheře durmanů. V našich přírodních podmínkách se dokáží přirozeně rozmnožovat a vytváří plody připomínající pichlavé jedlé kaštany, ovšem plné malinkatých semínek.

Pozor! Každý pěstitel by měl mít na zřeteli, že všechny druhy durmanů a datur jsou silně jedovaté, toxické. Nejde o nic neobvyklého – jde o příbuzné rajčat a bramborů. Buďte tedy opatrní v přítomnosti malých dětí, protože někdy dokáží zkonzumovat neuvěřitelné  věci. Nevynechejte starost ani o domácí zvířata, která si také občas vyzkouší nový druh potravy.

V jakých barvách je lze pořídit?

Durmany nabízejí velice pestrou škálu barev.  U nás se velice často vidí klasické jako bílá, růžová a žlutá. Jedná se však i o nejrůznější odstíny červené (rajčatové), meruňkové, melounové, žluté a bílé. Velice málo známé druhy flava vytváří odstíny nádherných kombinací fialové. Pozoruhodné je, že každá rostlina, ačkoliv víme jakou by měla mít barvu, dokáže  překvapit. Není pro ně problém vytvářet odstíny a postupně se proměňovat až do konečné barvy i více jak dva dny. Občas se i rozhodnou k vytvoření několika odstínů na jedné kvetoucí rostlině. Jsou to jednoduše neustále překvapující rostliny.


Děkujeme za rozhovor!

Stránky Jany Chytkové věnované daturám a durmanům najdete zde: Durmany.cz

 

Čtěte také: Jedovaté durmany a datury chutnají i škůdcům


Petra Nachtmanová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Durmany a datury jsou jedovaté krásky:

Durmany a datury jsou jedovaté krásky
Durmany a datury jsou jedovaté krásky
Durmany a datury jsou jedovaté krásky
Durmany a datury jsou jedovaté krásky
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
škoda, ale sú krásne
Obrázek uživatelky
profil
to som o nich počula a napriek tomu ich pestujem
Obrázek uživatelky
profil
to bych tomu vůbec nevěřila!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
skoro nepřežila zimování, ale teď vypadá dobře. Jen jsem na ni pro začáítek nasypala trochu chili, aby se odnaučilo naše štěně, dítě už mám odnaučené dávno (ovšem z nějakého záhadného důvodu mi zato permanentně přesazuje hyacinty. Ach jo) Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěstuji je také už plno let,mám několik barev i dvojité květy, moje děti byly taky malé,ale byly vychované tak,aby se jich ani nedotýkaly,to bych musela vyházet polovinu květin ze zahrady konvalinky,bohyšky,fuksie atd. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice