Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní péče o trávník

10. 03. 2014 | Zahrádka
Dokonale pěstěný zelený trávník je chloubou každého zahrádkáře. Pouze příležitostné sekání ale nestačí, tráva vyžaduje kvalitní a hlavně pravidelnou péči. Na jaře začněte trávníku věnovat pozornost hned, jakmile zmizí poslední sníh a země nebude promáčená.

Očištění plochy


Po zimě je ze všeho nejdříve nutné odstranit z trávníku všechny nečistoty, které by mohly bránit při růstu a sekání trávníku. Shrabejte odumřelou trávu, uschlé větvičky, jehličí a listí, rozhrňte krtince. Propadliny a nerovnosti na trávníku vyrovnejte pomocí kvalitní zeminy.

Vertikutace


Ještě než začne tráva po zimě pořádně růst, měla by se odstranit zplstnatělá tráva a mech. Přes zimu se totiž v trávníku vytvoří ze zbytků pokosené trávy, mechu či plevele travní plsť. Ta může být i několik centimetrů široká a brání pronikání vody a živin do půdy a také výměně plynů. Nepropustná vrstva má negativní vliv i na kořenový systém, který se pak rozrůstá jen do šířky a trávník proto v suchém období rychle vysychá. Travní plsť navíc bohužel vytváří podmínky pro vznik nebezpečných houbových onemocnění.

Jarní péče o trávníkPrincip vertikutace je jednoduchý – vertikutační nože se zařezávají do trávníku, ze kterého odstraňují plsť a zároveň pronikají do půdy, kterou provzdušňují. Nože také narušují a omezují růst plevele a díky tomu, že přesekávají travní výběžky, podporují tvorbu nových travních výhonků.

Výsledkem vertikutace je hustý trávník se zlepšenou výměnou kyslíku, větší propustností vody, menším množství plevele a sníženým rizikem chorob. Prořezaná půda lépe přijímá živiny a vláhu. Trávník viditelně lépe regeneruje a stane se hustším a zelenějším. Také se dramaticky zvyšuje trvanlivost trávy, protože hmota kořenů narůstá a kořeny rostou více do hloubky.

Na jaře se vertikutace provádí od konce března do dubna. Vždy zohledněte stav trávníku – povrch by neměl být přemokřený nebo přimrzlý. Vertikutace se provádí za sucha, do hloubky maximálně 3 mm, aby odstranění travní plsti bylo co nejefektivnější. Pokud je totiž vertikutace příliš hluboká, poškodí rostliny i jejich kořenový systém. Před samotnou vertikutací je potřeba trávník posekat, ideálně do výšky 3-4 cm.

Po vertikutaci odstraňte veškerý vyhrabaný materiál, nenechte se přitom odradit tím, že trávník vypadá poničený – je to běžný jev. Větší prázdné plochy je potřeba znovu osít. Celý trávník je nutné zavlažit a případně i pohnojit.

Sekání trávy


Na jaře začněte se sekáním trávy až když je dostatečně silná – výška stébel by měla dosahovat cca 7 -10 cm. První sekání je v našich podmínkách možné obvykle v dubnu, pokud je ale tuhá zima, počkejte raději až do května. Trávu sekejte pravidelně, časté sečení podporuje hustý růst travního koberce a zároveň se tím vytlačuje plevel. Při správném sečení by neměla být useknuta více než jedna třetina délky stébla trávy.

Pro růst trávníku je nejlepší výška posekané trávy mezi 50 a 100 mm. Pokud je výška posekané trávy nižší, vzrůstá riziko poškození rostliny – malá výška snižuje biomasu kořenů a činí trávu méně odolnou proti dehydrataci, můžete také snáze poškodit sekačku. Sekejte nejlépe za suchého počasí. Klasické rotační sekačky se totiž při sekání mokré trávy často zahlcují a ucpávají. Při sekání vlhkého trávníku snižte alespoň rychlost sekání, zabráníte tak tvorbě chomáčů trávy.

Hnojení


Na jaře nezapomeňte ani na hnojení trávníku, který potřebuje dodat všechny potřebné živiny, především dusík. Pravidelným hnojením podpoříte růst husté a jasně zelené trávy. Díky hnojení se navíc trávník může lépe bránit proti plevelu a mechu. Před prvním hnojením na jaře je potřeba trávník posekat. Nehnojte při slunečném počasí – hnojivo v kombinaci se slunečními paprsky by mohlo trávu spálit. Po hnojení následně trávník důkladně zalijte.

Zakládání nového trávníku


Pokud se na založení trávníku teprve chystáte, jaro je optimálním obdobím pro výsev nového trávníku – po zimě je totiž v půdě dostatek vláhy. Semena zasejte do důkladně prokypřené půdy. Po výsevu semena do půdy zasekejte – buď pomocí speciálního válce s hroty, nebo obyčejných hrábí. Po zasekání semen celou plochu uválcujte, aby se semena v půdě dobře upevnila. Půdu nezapomeňte udržovat neustále vlhkou.


Zdroj: Gardena.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jarní péče o trávník:

Jarní péče o trávník
Jarní péče o trávník
Jarní péče o trávník
Jarní péče o trávník
Jarní péče o trávník
Jarní péče o trávník
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !