8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zeleninové ozdoby pro všechny příležitosti

23. 07. 2010 | Zahrádka

Jídla, která připravujeme, mají  být nejen chutná, ale také lákavá svou úpravou a dobrým vzhledem. Pěkného vzhledu jídel dosáhneme barevným sladěním jídla se zeleninovou ozdobou.

Mnoho ozdob používaných ve studené kuchyni můžeme použít i v kuchyni teplé, zlepšíme nejen vzhled jídla, ale obohatíme ho i o cenné vitamíny. Při zdobení jídel uplatníme především svou tvořivou vynalézavost a fantazií. Zeleninu na přípravu používáme čerstvou nebo sterilovanou. Čerstvá zelenina musí být svěží a nezvadlá. Většinou zeleninu očistíme, případně zbavíme slupky a jednoduše ji nakrájíme na malé kousky – kolečka, měsíčky, čtverečky, proužky a jiné. K tomu nám stačí obyčejný ostrý nůž. Pomocí nože můžeme také zeleninu upravit do různých zajímavých tvarů. Další možností jsou malá vykrajovátka na zeleninu. Můžeme použít jakákoliv vykrajovátka, srdíčka, květinky, lístečky, zvířátka apod.

Žádné umění to není, ale na talíři každého potěší svým zajímavým vzhledem a krásnou barevností.

Pár tipů jak se dá zelenina jednoduše upravit.

Ředkvičky
Tuto lahodnou chuťovku nabitou zdravím, můžeme koupit v obchodě v různých tvarech i barvách.
Na zdobení používáme mladé nepoškozené ředkvičky, stejně  velké.
Jednoduše můžeme ředkvičku nakrájet na tenká kolečka, která potom můžeme libovolně uložit jedno na druhé, nebo jimi můžeme ozdobit různé masové  pěny. Uděláme šikmý zápich.

Šišky
Z podlouhlých ředkviček můžeme udělat šišky - nožem shora střídavě zakrojíme do ředkvičky a zakrojený lupínek jakoby trošku rozvineme.

Vějířek
Pěkná ozdoba z ředkviček je vějířek. Uděláme ho jednoduše. Nakrojíme několik slabších plátků, aby řezy sahaly přibližně do tří  čtvrtin ředkvičky a jedna čtvrtina zůstala vcelku. Potom plátky vějířovitě od sebe rozhrneme. Vějířky dáváme na obložené mísy a chlebíčky.

Soudky
Pěkně působí jako ozdoba i soudek z ředkvičky. Do ředkvičky uděláme svisle nebo vodorovně 6 rovnoměrných  zářezů. Potom střídavě jeden pruh červené slupky oloupeme, jeden necháme se slupkou atd., tím vzniknou na ředkvičce červené a bílé pásky, které připomínají obruč soudku.

Košíčky
Z větší ředkvičky se dá velice dobře udělat i košíček. Uprostřed, asi v polovině ředkvičky nakrojíme rukojeť a boky šikmo seřízneme. Spodek ředkvičky zarovnáme, aby košíček stál. Košíčky z ředkviček zdobíme nářezové mísy, saláty, obložené chlebíčky, masové pěny, pomazánky

Mrkev
Mrkev je oblíbená zelenina, která vyniká svou pestrou barevností. Můžeme jí stejně jako ředkvičku
nakrájet na tenká kolečka, která potom můžeme libovolně uložit, třeba ve tvaru květu.

Kytičky
Jednoduše můžeme z koleček mrkve udělat malé kytičky. Po obvodě každého kolečka odkrojíme menší trojúhelníkové zářezy, které odřízneme. Jako stonek a list nám poslouží jakákoliv zelená nať, třeba petrželová.
Pomocí malých vykrajovátek, se dají tvořit z mrkve pěkné tvary. Mrkev můžeme podélně rozkrojit, nebo nakrájet na tenká kolečka a vykrajovat různé tvary.

Rajčata

Tento malý vitaminový zázrak je nejen krásnou ozdobou mnoha jídel, ale také  cenným zdrojem mnoha vitamínů. Na ozdobení se hodí jen tvrdá, dostatečně zralá rajčata. Nejjednodušší ozdobou jsou rajčata nakrájená na kolečka nebo měsíčky.

Květy z rajčat
Rajčata nakrojíme na 6 – 8 stejných dílů, které od sebe trošku oddálíme. Lístečky můžeme nahradit zelenou natí a květ můžeme ozdobit kouskem mrkvičky.

Košíčky
Z rajčat je uděláme stejně jako z ředkviček. Velice pěkně působí na plněné saláty, masovými pěnami a pomazánkami.

Okurka
Okurka je svojí typickou vůní a příjemnou chutí vděčnou ozdobou teplých a studených jídel.
Mohou se ve velké míře použít na zdobení teplých a studených jídel. K tomuto účelu je vhodná zejména čerstvá  ale i sterilovaná okurka.

Spirála
Okurky opatrně po obvodu spirálovitě nařízneme od jednoho konce ke druhému, aby se vytvořila jakoby spirálka, a potom jí roztáhneme.

Srdíčka
Okurku nařízneme po délce, konce šikmo seřízneme, aby vznikla polovina srdíčka, a dvě protilehlé poloviny položíme k sobě.

Věneček
Tenčí okurku nakrojíme tak, aby na jedné podélné straně zůstala neodkrojená. Potom ji svineme do věnečku tak, aby neodkrojená část  okurky věnečku tvořila vnitřní obal.

Paprika
Čerstvé papriky nejčastěji přidáváme  do zeleninových salátů. Pro svoji výbornou chuť a krásnou barevnost, je pěkným vitamínovým doplňkem mnoha jídel. Na zdobení se hodí čerstvá, zelená, červená i žlutá, ale můžeme použít i sterilovanou. Nejčastěji ji nakrájíme na kolečka, nudličky a kostky. Můžeme ji uložit do různých tvarů, na saláty, chlebíčky a předkrmy. Jednoduše můžeme papriku upravit do pěkných tvarů pomocí  vykrajovátek. Vykrajovátka můžeme použít i větší.
Jsou pěknou ozdobou teplých jídel.

Cibule
Cibuli používáme na zdobení velice často. Pěstují se v v krásných  barevných odstínech a odrůdách. Před použitím cibuli nejdříve oloupeme.

Řetěz
Cibuli nakrájíme na kolečka, která od sebe oddělíme, a potom položíme jedno na druhé, aby připomínaly řetěz.

Růže
Z cibulky vykrojíme půlměsíčky, lupínky oddělíme od sebe, rozdělíme na stejné velikosti a uložíme do tvaru růže. Oblou stranou ji položíme směrem  nahoru. Do středu růže můžeme vložit olivu a kolem dáme kousek jakékoliv zelené natě.

Leknín
Horní část hluboce několikrát křížem nakrojíme kolmo ke kořenové části. Cibuli trošku rozevřeme, aby připomínala leknín, a položíme k ní lístky hlávkového salátu.

Zelené natě

Jsou pěknou ozdobou teplých i studených jídel a mís. Používáme je na všechno, co chceme zpestřit zelenou barvou. Na zdobení využíváme svěží zelenou petrželovou nať, celerovou nať, kor, pórek, pažitku, cibulovou nať. Před použitím ji vždycky dobře umyjeme, rozdělíme na větvičky, nebo lístečky, či nasekáme nadrobno. Všechny zelené natě jídla nejen zdobí, ale i obohacují o vitamíny a nerostné látky.

Zelenina je pěknou barevnou ozdobou všech jídel. Jednoduše upravená, dodá jídlu zajímavý vzhled a také příjemnou chuť.

 

Marta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zeleninové ozdoby pro všechny příležitosti:

Zeleninové ozdoby pro všechny příležitosti
Zeleninové ozdoby pro všechny příležitosti
Zeleninové ozdoby pro všechny příležitosti
Zeleninové ozdoby pro všechny příležitosti
Zeleninové ozdoby pro všechny příležitosti
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale kde mám brát čas,na takové hraní-jsem ráda,že uvařím
Obrázek uživatelky
profil
Já bych si na tohle netroufla, zato bych se ráda nechala pozvat na párty od Marty. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za pěkné hodnocení.
Obrázek uživatelky
profil
hezkýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
škoda sníst....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles