Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Čas malin

25. 07. 2014 | Péče o tělo

Léto přeje milovníkům lesních plodů. Už jsme si pověděli o borůvkách, jahodách, ostružinách a dnes jsou na řadě maliny. Sladké, s jemně nakyslou chutí, které vždy rádi necháme pomalu rozplynout v ústech... Taky se vám už sbíhají sliny?

Maliny podobně jako ostružiny patří k nejchutnějšímu letnímu ovoci a těší se oblibě už spoustu let - jak dokazují archeologické nálezy, oblíbili si je již naši dávní předkové. Maliník má plazivý kořen a rychle se rozrůstá, je odolný a nenáročný, takže se mu daří i v podhorských a horských lokalitách. Maliník se vyskytuje ve dvou základních formách: lesní a zahradní. Lesní maliny jsou sice menší, ale aromatičtější. Vyšlechtěné zahradní maliny mohou mít kromě své typické barvy také barvu bílou, žlutou, světle růžovou až tmavou fialovou.

Využití malin v kuchyni je velmi široké a není třeba se o něm zmiňovat. Maliny jsou ovšem nejen voňavé a velice chutné - jsou také léčivé. Plody i listy obsahují celou škálu látek s příznivými účinky na zdraví:

čas malin- mají silné antioxidační účinky: obsahují silné antioxidanty kvercetin a kyselinu gallovou, které jsou známy svými protirakovinnými účinky, působí proti srdečně-cévním onemocněním, příznivě působí při problémech oběhového systému a projevům stárnutí,

- mají vysoký obsah vitaminu C, dále obsahují vitamin B7 a E,

- jsou zdrojem vápníku, zinku, železa, manganu, hořčíku, draslíku, mědi, fosforu, kyseliny listové, vlákniny...,

- jsou ceněny pro vysoký obsah kyseliny ellagové, která má i protizánětlivé účinky,

- působí antimikrobiálně, brání přemnožení určitých druhů mikroorganismů,

- působí proti průjmu, šťáva je dobrá na trávení,

- odvodňují, používají se jako doplněk při snižování nadváhy,

- doporučují se při revmatismu, kožních onemocněních, při cukrovce,

- jsou doporučovány také nemocným s Alzheimerovou chorobou.

Pro léčebné účinky se doporučuje konzumace minimálně tří porcí denně. Zmrazováním sice maliny přicházejí o 50 procent vitaminu C, neničí se ale jejich antioxidační vlastnosti.

Odvar z listů se dá užívat jako čaj nebo i zevně. Čaj se osvědčil při poruchách trávení, kašli, astmatu a k uvolňování křečí. Zevně se odvar používá při zánětech ústní dutiny, při bolestech v krku nebo kožních problémech.

Skladování malin:

Maliny bohužel podléhají velmi rychle zkáze - snadno se pomačkají a rychle zplesniví. Čerstvé vydrží na chladném místě pár hodin, nejvýše den. Je nevhodné uchovávat je při pokojové teplotě nebo na slunci. V lednici vydrží maliny den, maximálně dva. Při nákupu malin v supermarketech si dejte pozor, aby nebyly pomačkané, měkké nebo některé dokonce plesnivé a zkontrolujte, jestli na obalu nejsou známky vlhkosti.

Přeji vám sladké a zdravé mlsání. O porci vitaminů máte teď v létě snadno postaráno a ještě ušetříte třeba za doplňky stravy. Využijte toho, co příroda nabízí!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Na zahrádce je pěstujeme už nějaký rok. Každý rok je dobrá úroda, ale nejraději je jíme s cukrem + šlehačkou, ovšem po důkladném opláchnutí.
Obrázek uživatelky
profil
Mnam
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek,letos jsme si maliny na zahrádce zasadili
Smajlík**17SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkMňam Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Jak o jahodách, tak malinách.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles