Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 29.05. 2024
Dnes má svátek Maxmilián
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České a slovenské dokumenty – nedělní večery na Prima ZOOM

7. 01. 2024 | Televizní tipy
Lednové neděle budou patřit českým a slovenským dokumentům. Seznámíte se s nosiči z Vysokých Tater, kteří každý den vynášejí zásoby nahoru na horské chaty a zůstávají posledními mohykány na celém evropském kontinentu. Zjistíte, že první dokumentární film o koňském pólu na světě natočili Češi na objednávku pro National Geographic, a díky tomu se dozvíte spoustu zajímavostí o tomto netradičním sportu.

Budete žasnout nad krásami karibských ostrovů z výšky ve vzrušující expedici, kterou režisér Petr Nikolaev podnikl společně s pilotem a publicistou Jiřím Prušou. Ten je rovněž protagonistou dalšího snímku, kde spolu s nejmladší pilotkou Eliškou Kudějovou překonali světový rekord. Užijte si velký výběr témat z české nebo slovenské dokumentární produkce na Prima ZOOM.

Český či slovenský pohled na svět nabídne Prima ZOOM:


České a slovenské dokumenty – nedělní večery na Prima ZOOM7. 1. 20.00 – Svoboda pod nákladem
14. 1. 20.00 – Pólo: Čest a výhra
21. 1. 20.00 – Karibik z nebe
28. 1. 20.00 – Dvojitý rekord

Svoboda pod nákladem (repríza ve středu 10. 1. v 9.00)

S krosnou na zádech se brodí ve sněhu, odolávají bouřce i vichřici. Zásobují vysokohorské chaty za každého počasí. Odhalte znalosti nejstarší generace tatranských nosičů. Možná se dozvíte něco víc také o vlastním údělu a možná pochopíte, proč v Tatrách zůstali horští nosiči posledními mohykány na evropském kontinentě.

Pólo: Čest a výhra (repríza ve středu 17. 1. v 9.25)

Dokumentární film o koňském pólu na světě v podstatě neexistuje. Proto se tvůrci rozhodli jej natočit, a přispět tak k popularizaci tohoto úžasného sportu. Jedná se o rozmanitý svět hráčů a koní, kdy doslova každý klub a každá země používá jiné metody a taktiku tréninku a přípravy ve zcela rozličných podmínkách. S kamerou se vydáváme do klubů póla po celé Evropě. Navštívíme nejslavnější pólo klub na světě v Anglii i ve Švýcarsku, kde vrcholí celá sezóna a odehrává se zde klání tradičního mistrovství světa na zamrzlém jezeře v St. Moritz. 

Potkáme se s těmi nejlepšími z celého světa a poznáme jejich příběhy a vzpomínky, první nasednutí na koně, první oblečení dresu, dramatické pády i zranění, krize a zdroje inspirace. Ukážeme divákům lásku ke koním, která je mezi hráči všudypřítomná, dojmy z běžného tréninku a příprav na turnaje, nadšení i zklamání, obavy a očekávání, dřinu a pot, celoživotní přátelství a nezapomenutelné životní okamžiky, které nám poodhalují tajemné a jedinečné zákulisí póla.

Koňské pólo je sice považováno za královský sport, ale pravdou je, že je stejně finančně a časově náročné jako jakýkoli jezdecký sport, jen dostupnější. Krása na pólu je, že je to v podstatě jediný koňský sport, který koně opravdu milují, protože je pro ně naprosto přirozený. Koně se začínají trénovat od přibližně třetího roku a kolem pátého až šestého jsou připraveni se do hry zapojit.

Pokud jim slouží zdraví, mohou hrát pólo v podstatě bez omezení. Výjimkou nejsou ani 24 a více let staré koně. Cílem filmu je rozšířit povědomí o tomto krásném sportu mezi širokou veřejnost. Polo Academy se dokonce zaměřujeme na výuku póla pro děti. Komunita pólo hráčů je velmi přívětivá, a není tak problém si zahrát pólo v libovolném klubu na světě. Jak řekl Winston Churchill – pólo handicap je pasem do celého světa.

Karibik z nebe (repríza ve středu 24. 1. v 9.00)

Když se filmový režisér Petr Nikolaev s přítelem, pilotem a publicistou Jiřím Prušou (má za sebou více než 500 letů) vydali na svou leteckou expedici po karibské oblasti, přidali další kapitolu k příběhu o dětském snu, který se jim splnil. Film je z části dokumentární, cestopisný, dějepisný a také z části pánská road movie. Atraktivní záběry z výšky, netradiční přistávání na nejroztodivnějších letištích světa malým sportovním letadlem, setkávání se s místními lidmi, pohled na neobvyklá nebo historická místa. 

Petr s Jiřím ukazují divákům tímto dokumentem nový pohled na svět jak z výšky, tak i ze země. Dvojici čeká asi 10 000 km letu a budou potřebovat asi 2000 litrů paliva. V Miami na Floridě si půjčují letadlo Cessna 172 (hornoplošník), který pojme 200 litrů paliva a čeká je čtrnáctidenní let nad ostrovy – Key West, Kuba, Kajmanské ostrovy, Jamajka, Hispaniola, Portoriko, Americké panenské ostrovy, Britské panenské ostrovy, Svatý Martin, Svatý Bartoloměj, Grenada a Trinidad a Tobago.

Dvojitý rekord (repríza ve středu 31. 1. v 9.10)

V neděli 7. května 2023 se jedné z nejmladších českých pilotek Elišce Kudějové a letci Jiřímu Prušovi podařilo překonat světový rekord v letu bez mezipřistání letadlem do maximální váhy 600 kg. Uletěli celkem 1914 kilometrů a trasa zahrnovala Česko, Německo, Polsko, Slovensko a opět Česko. O jejich letu natočil scenárista a režisér Petr Nikolaev dokument, díky podpoře v rámci crowdfundingové kampaně. Eliška během cesty Jirkovi kladla otázky k jeho nevšedním leteckým zkušenostem a prožitkům z celého světa. 

Jirka se zase Elišky ptal na její začátky v létání i na to, jaké má životní sny a plány. Režisér dokumentu Petr Nikolaev stojí za dokumentárními filmy Anabáze nebo Karibik z nebe. Režíroval také válečné drama Lidice. Snažil se vytvořit mezigenerační i mezigenderový dokument o atraktivitě a kráse létání, včetně úžasných záběrů nejhezčích míst světa z ptačí perspektivy. Záběry pochází z předchozích leteckých expedic Jiřího Pruši do atraktivních míst všech kontinentů.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku České a slovenské dokumenty – nedělní večery na Prima ZOOM:

České a slovenské dokumenty – nedělní večery na Prima ZOOM
České a slovenské dokumenty – nedělní večery na Prima ZOOM
České a slovenské dokumenty – nedělní večery na Prima ZOOM
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles