8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Město Stříbro

15. 06. 2019 | Česká republika

Město Stříbro leží v západních Čechách nad údolím řeky Mže. Hornická osada zde vznikla ve 12. století a, jak současný název města napovídá, těžily se zde stříbrné rudy. Nejen hornictví, ale i výhodná poloha na trase obchodní cesty Praha – Norimberk, byly předpokladem rozkvětu a prosperity.  Město Stříbro má celou řadu památek. Pojďme se na některé podívat.

Nepřehlédnutelnou dominantou je městská radnice, má renesanční podobu a nádhernou sgrafitovou výzdobu. Hezký pohled je i na měšťanské domy obklopující náměstí, altán vedle radnice i 14 metrů vysoký morový mariánský sloup.

Nad střechami vykukuje věž děkanského kostela Všech Svatých, zamíříme nejprve k němu. Původní je pozdně gotická věž, zbytek byl v polovině 18. století barokně přestavěn. Tato mohutná stavba nás bude provázet po zbytek dne, neboť je vidět opravdu ze všech směrů. Od kostela klesáme kolem budovy ZUŠ vpravo, po 50 metrech jsme u Hradební ulice. Tzv. Židovská branka nás vyvede do míst bývalého městského opevnění.

město StříbroPrstenec hradeb, který ve středověku chránil město, míval dvě brány a 17 bašt. Do dnešních dnů se dochovala pouze Husitská bašta. Kolem roku 1705 ji majitel přestavěl na obytný objekt s štítem.

V nedaleké skupince stromů se v místě bývalého hřbitova skrývá nejstarší stříbrská církevní stavba, kostel Nanebevzetí Panny Marie. Vznikl v dobách původní hornické osady a v průběhu staletí byl několikrát přestavěn.

Vrátíme se Husitské baště, schůdky a cestička nás dovedou ke garážím v Sokolské ulici. Podél skály pod hradbami dojdeme ke kamennému mostu přes řeku Mži. Jedná se o jeden z našich nejstarších zachovaných mostů, byl vybudován v letech 1555-1560 stavitelem Benediktem Volchem z Ferrolu. I mostní brána je půvabnou ojedinělou stavbou.

Využíváme toho, že jsme se při přecházení mostu připojili na NS Historie hornictví na Stříbrsku a pokračujeme po ní mezi domky a po břehu řeky. Informační tabule seznamují s geologií, hornickou činností a historickými stavbami města Stříbra.  Možná trochu nečekaným zpestřením jsou řopíky, objekty lehkého opevnění z let 1935 -1938, díky místním nadšencům krásně upravené.

Kolem štol Svatá Barbora (zimoviště netopýrů) a Gottwill projdeme pod zahrádkářskou kolonií pod železniční viadukt. Vpravo po žluté značce vystoupáme na Křížový vrch.

Ve 30. letech 19. století zde vznikla křížová cesta, tvořená 14 kapličkami. Po válce a odsunu německých obyvatel však chátrala a teprve před několika lety se dočkala obnovy.  Téma je tradiční, ale provedení opravdu parádní. Zasloužili se o ně akademický malíř Ivan Komárek a keramik František Švancar. Jednotlivé výjevy byly přeneseny na kachle ve stylu holandské fajáns. Pokud dobře počítám, v každém výklenku je 8 kachlí a kapliček je 12, tj. celkem 112 kachlí. 

Člověk by čekal, že po takovém výstupu najde na vrcholu alespoň lavičku, někdy bývá završením křížové cesty kaple. Zde nenaleznete ani jedno, ani druhé, pouze nehezkou konstrukci vysílače. 

Z Křížového vrchu sestoupíme zpět na naučnou stezku a pokračujeme k hornickému skanzenu. Královská dědičná štola Prokop se začala razit již v roce 1513, provoz zde byl ukončen v roce 1966. Zájemcům o prohlídku doporučuji navštívit webové stránky Hornického spolku Stříbro.

Po tzv.Červené lávce přejdeme na levý břeh Mže. Pro návrat na náměstí máme dvě možnosti: pokračovat po žluté a červené značce ke Stříbrskému vodopádu nebo po NS vlevo, kde uvidíme další zdejší památku, Koubkovu branku, kterou dal postavit roku 1574 mlynář Koubek, aby mohl přímou cestou vozit do města mouku ze svého mlýna. Ten stál na břehu Mže, za hradbami, v místech dnešní ČOV.

V rohu náměstí nás čeká poslední zastávka, Minoritský klášter. Krčí se ve stínu budovy Městské knihovny. Pokud zajdeme do slepé Pivovarské uličky, můžeme vidět zbytky obvodových zdí kostela sv. Maří Magdalény.  V bývalém konventu se nachází Městské muzeum a informační centrum, lze projít i do Minoritských zahrad.

Po pestré procházce je čas zajít si na oběd do některé z místních restaurací a než opustíme město, ještě se zastavíme v parčíku poblíž náměstí Svobody. Nachází se zde vkusná plastika upozorňující na skutečnost, že městem prochází 13. poledník. Právě tato otázka byla nedávno součástí jednoho televizního kvízu a díky návštěvě Stříbra jsme neváhali nad správnou odpovědí.

Výlet do tohoto příjemného města můžete spojit s prohlídkou nedalekého kláštera v Kladrubech.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Město Stříbro:

Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
Město Stříbro
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné město, pěkné čteníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
my jsme zatím město jen projížděli, přitom ho nemáme daleko...díky i za krásná fota Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek...Před lety jsme tam byli, ráda jsem si zavzpomínala i u foteček..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles