8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Muzeum starých strojů Žamberk

8. 01. 2023 | Česká republika
Při toulkách podhůřím Orlických hor narazíte na zajímavá místa na každém kroku - zámecká sídla, zříceniny hradů, rozhledny, muzea i lidovou architekturu. Ve výčtu turistických lákadel nemohou chybět ani památky technické, a tak se za jednou z nich vydáme do Žamberka.

Při příjezdu ve směru od Hradce Králové, hned za mostem přes Divokou Orlici, odbočíme vlevo kolem rodného domku Prokopa Diviše, vynálezce bleskosvodu. Zájemci si mohou prohlédnout malou expozici, která mapuje nejdůležitější okamžiky jeho cesty za vzděláním a dráhu premonstrátského kněze a vědce.
My pokračujeme úzkou silničkou po břehu řeky dál, tato místní část Žamberka se nazývá Betlém, a zhruba po kilometru jsme na místě.

V době naší návštěvy se dokončovaly úpravy parkoviště, v jehož středu trůní první exponát, parní stroj s generátorem. A hned vedle na trávníku nelze přehlédnout parní mašinku. Skvělá upoutávka na zdejší muzeum. To se nachází v bývalé textilní továrně Vonwiller & Co.
V předchozích větách jsem už dvakrát použila slovo „parní“, a jak víme, stoletím páry se nazývá 19. století.

Rozvoj průmyslu v českých zemích byl v těch dobách Rakousko-Uherským státem podporován. Byly tu levné pozemky i levná pracovní síla, nerostné bohatství a na svou dobu solidní komunikační síť, která byla dále vylepšována budováním nových železničních tratí. A - mezi námi - kdo by chtěl mít čmoudící fabriky hned pod svými okny, že. Zahraničním investorům se nabízely i další výhody a daňové úlevy.

A tak přichází na scénu Mikuláš Vonwiller. Tento švýcarský podnikatel založil ve 30. letech nedaleko Ústí nad Orlicí továrnu na sukna. Následně vysoutěžil i možnost výstavby továrny na výrobu vlněného zboží v Žamberku, kterou vyhlásil majitel zdejšího panství John Parish.
To bylo v roce 1933, o rok později byla továrna dokončena. Byla poháněna vodním kolem a oproti zdejším zvyklostem se vlna se před zpracováním preparovala ne olejem, ale na švýcarský způsob kravským mlékem.

Po smrti Mikuláše Vonwillera převzal továrnu jeho mladší syn Emil, následně vnuk Albert. I za dalších ředitelů továrna prosperovala a kvalita zdejší produkce byla k nerozeznání od nejlepších anglických látek. To pokračovalo i po znárodnění, zkázu přinesly až bouřlivé devadesátky a přelom tisíciletí. 
Chátrající areál zcela nezanikl jen díky nadšencům a fanouškům, kteří se snaží zachraňovat a pečovat o technické a industriální památky na území bývalého Rakouska-Uherska.              
 V restaurátorské dílně se věnují zakázkové renovaci historické techniky, zároveň tu vzniká expozice starých technologií, v níž můžete vidět parní stroje, lokomotivy, staré motory, automobily, obráběcí stroje apod. Jednou z forem prezentace zdejších exponátů je i jejich zapůjčování do jiných muzeí či pořadatelům různých akcí pro veřejnost. 
Je vám areál povědomý? Před několika lety se zde natáčela Dovolená v éře páry – pět žen a deset mužů ve věku od 15 do 63 let si na dva měsíce (izolováni od současného světa) vyzkoušeli, jaké to je, žít v době průmyslové revoluce. No, snadné to nebylo.

Muzeum starých strojů Žamberk lze navštívit po předchozí telefonické dohodě nebo při Dnech otevřených dveří, kdy můžete vidět některé exponáty v provozu. Více informací naleznete na webových stránkách muzea a FB. 

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Muzeum starých strojů Žamberk:

Muzeum starých strojů Žamberk
Muzeum starých strojů Žamberk
Muzeum starých strojů Žamberk
Muzeum starých strojů Žamberk
Muzeum starých strojů Žamberk
Muzeum starých strojů Žamberk
Muzeum starých strojů Žamberk
Muzeum starých strojů Žamberk
Muzeum starých strojů Žamberk
Muzeum starých strojů Žamberk
Muzeum starých strojů Žamberk
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tip na výlet i fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a hezké fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajimavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles