8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj)

4. 08. 2022 | Česká republika
Naučná stezka Stebnický potok vede z Lipové podél meandrujícího potoka až k jeho prameni na severozápadním svahu Dyleně, romantickou krajinou bývalých mlýnů, hamrů i zaniklých obcí. Pojďme se toulat krásnou přírodou, půvabnými vesničkami a údolím, kudy prochází hranice území Českého lesa.

Naší první zastávkou je obec Doubrava, vesnická památková rezervace se statky chebského typu s hrázděnými konstrukcemi a barevnými šachovitými vzory ve štítech. Budovy bývaly postavené do čtverce; obytný dům, špejchar, stodola a chlévy tvořily uzavřený dvůr, bylo to praktické i bezpečné. Nejstarší je Rustlerův statek z roku 1751. Vzhledem k tomu, že se nacházíme nedaleko státní hranice, a mnoho zdejších vesnic a osad v dobáchželezné opony zaniklo, je s podivem, že Doubrava přežila.
 
Když se dostatečně pokocháme touto pohádkovou kulisou, sestoupíme po nové polní cestě do údolí Stebnického potoka. Vodní energie byla využívána již ve starověku, k dopravě i k pohonu mechanismů. I zde od prvního osídlení vznikaly mlýny, pily i kovárny, respektive hamry. Poválečný vývoj a vznik hraničního pásma znamenal jejich zánik. A tak si představu, jak zdejší stavení i jejich zařízení vypadala, můžeme udělat jen z obrázků na informačních tabulích. Přímo v terénu pak objevíme základy budov a zarůstající náhony.

Přicházíme k soutoku s Hamerským potokem. Z informační tabule se dozvídáme, že zdejší část území kdysi náležela do tzv. oblasti Frais. Název pochází se staroněmeckého slova fraison, což může znamenat strach, obavy nebo též právo na soud a trest smrti. Jednalo se o území osídlené Chebany i poddanými kláštera Waldsassen, tudíž si na něj činily nárok obě strany - vedly se spory o hranice, cesty, daně, dávky, robotu, trhy, honitbu, rybolov, právo na vaření piva i právo soudní a hrdelní. V průběhu staletí se nacházela různá řešení, například, že při hrdelním soudu budou soudit obě strany společně, další příměří stanovilo, že vyšší soudní pravomoc bude vždy v červenci přecházet střídavě na Cheb a Waldsassen. To platilo až do definitivní úpravy hranic mezi Rakouskem a Bavorskem a rozdělení této oblasti.

Nedaleko cesty, v kamenné jímce zastřešené altánem, vyvěrá pramen slabě mineralizované vody. Je znám již od roku 1588, byl využíván lázeňskými hosty z blízkého Bavorska. Uvádí se, že jde o železnatou sírano-uhličitano-chloridovou sodnou kyselku, a mě napadá, že bych ráda viděla kreativce (copywritera), který by tento údaj dokázal zahrnout do reklamního sloganu...
O stáčení minerálky se dlouhodobě hovoří, ale projet dosud realizován nebyl.
Zdatnější turisté mohou pokračovat podél hranice na nejvyšší vrchol Českého lesa Dyleň (940 m), s nepřístupnou věží - vysílačem.

Naučná stezka Stebnický potok bohužel není okružní, takže pokud se nechcete vracet stejnou cestou, můžete zvolit zpáteční trasu přes Palič ev. Horní a Dolní Lažany.
Nějaký ten kilometřík jsme našlapali, ale den ještě nekončí. Popojedeme pár kilometrů směrem na Cheb a zastavujeme u poutního areálu Maria Loreto. Na návrší nad Starým Hrozňatovem byl vystavěn v letech 1664-1689 chebskými jezuity, ve druhé polovině 20. století však zcela zchátral.   K jeho obnově došlo na přelomu tisíciletí za česko-německé spolupráce. 
Vstupujeme branou v dominantní věži se zvonicí. Na vnitřním čtvercovém nádvoří se nachází ústřední kaple Panny Marie Loretánské  (Svatá chýše). Nádvoří, tzv. rajský dvůr, lemují ambity se čtyřmi nárožními kaplemi a kostelem sv. Ducha, stěny zdobí 26 barokních nástěnných maleb. Kolem poutního areálu se nachází meditační zahrada s kamennými plastikami a poslední zastavení křížové cesty. Poutní areál Maria Loreto není jen krásným místem, ale i symbolem smíření a porozumění.

K harmonii duševně-duchovní ovšem patří i ta fyzická, takže dnešní výlet zakončíme ve Starém Hrozňatově, v příjemném hostinci pod hradem.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj):

Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj)
Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj)
Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj)
Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj)
Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj)
Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj)
Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj)
Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj)
Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj)
Naučná stezka Stebnický potok (Karlovarský kraj)
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek, pěkné fotky. Často jsme nevštěvovali Krušné hory, byli jsme několikrát v Českém lese, ale krajinu, kterou popisuješ jsme nikdy nenavštívili.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles