Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Po stopách historie do německého Berchtesgadenu

22. 09. 2011 | Evropa
Ať už patříte mezi milovníky historie či výletníky, kteří rádi uvidí krásná panoramata a zakončí to naučnou tečkou, doporučuji výlet do Německa. Do sídla, architektonicky ohromujícího a pro svůj historický původ udivujícího, Orlího hnízda (1834 m.n.m.), pěšky překrásnou přírodou okolí blízkého ledovcového jezera Königsee nebo do samotného městečka Berchtesgaden.

Orlí hnízdo, Kehlsteinhaus, je historicky dochované sídlo na vrcholu hory Obersalzberg, které někdejší německý vůdce Adolf Hitler obdržel jako dárek ke svým padesátým narozeninám od NSDAP prostřednictvím projektanta Martina Bormanna. Hitler sám zde moc nepobýval, neučinil zde žádné z rozhodnutí, jež by mělo některé z nechvalně známých ničivých účinků na lidstvo.

Snad proto byl po válce zachován a vyhnuly se mu i bomby Aliančních letadel. A to na rozdíl od Hitlerova sídla Berghof, taktéž na hoře Obersalzberg.
Na Orlí hnízdo se dostanete pomocí speciálních „červených autobusů“ a poté luxusním výtahem ve zlatavém provedení. Výtahová šachta je 124 metrů vysoká  jízda trvá plných 41 sekund. Vyhlídka na národní park Berchtesgaden, nezničenou a malebnou přírodu, druhý nejvyšší vrchol Německa Watzmann (2713 m.n.m.) a další přírodní scenérie Německa či blízkého Rakouska, stojí opravdu za to. K návštěvě láká i restaurace vybudovaná v samotném Kehlsteinhausu a instalovaná expozice provázející významnými mezníky výstavby a provozu Orlího hnízda do současné podoby.

Berchtesgaden není jen Orlí hnízdo. Za návštěvu stojí i samotné městečko s množstvím drobných obchůdků, lahodného občerstvení či známá likérka Grassl vyrábějící likér Enzian s výtažky kořene byliny Hořec panonský (Gentiana panonnicca). Městskou promenádou se dostanete až k přístavišti, ze kterého vyjíždí v pravidelných intervalech výletní lodě po Königsee.

Během projížďky můžete obdivovat přírodní krásy národního parku Berchtesgaden, několik vodopádů, poslechnete si při zvuku převozníkovy trubky, jakou ozvěnu vytváří Falkensteinerské stěny, a doplujete k poloostrovu sv. Bartoloměje. Zde se nachází stejnojmenný malebný kostelík a k procházce láká  i pobřežní cesta, po které lze dojít přes Salet do údolí jezera Obersee, v jehož průzračné vodě se zrcadlí pohoří Hagengebirge a 400 m vysoký vodopád Rötbach. Ve vodě jezera Königsee je zakázáno i rybaření, lodě jsou pouze elektrické a platí zde přísné podmínky ochrany. Jde totiž o zdroj pitné vody, byť zdejší obyvatelé tvrdí, že namísto vody raději dávají přednost enciánovému likéru.

Perla - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a uvažujeme o poznávacím zájezdu tam....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem tam asi před 15 lety a moc se mi tam líbilo, určitě doporučuji.
Nelke 56 - souhlasím, ta jízda autobusem je opravdu zážitek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jeden z nejúchvatnějších výhledů je právě z Kehlsteinu, a samotná jízda autobusem nahoru je obrovský zážitek. Doporučuji první sedadlo vpravo od šoféra. Hlavně nesmíte mít závratě a strach z výšek. Je to paráda. Za těch 13 eur to určitě stojí, takže Smajlík nešetřete a jeďte!
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný tip na výlet.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles