8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za krásami zasněženého Švýcarska pohodlně autem

19. 11. 2011 | Praktické rady
Švýcarsko se snadno může stát synonymem pro Vaši zimní dovolenou. Svým návštěvníkům nabízí nejen dech beroucí krásu zasněžených Alp, ale také vynikající služby na té nejvyšší úrovni. Není proto divu, že je země helvétského kříže velmi vyhledávanou destinací pro dovolenou na lyžích u stále více Čechů. Výhodou je také snadná dostupnost, do Švýcarska dorazíte za pár hodin autem.

Portrét Švýcarska:


Švýcarsko patří mezi nejbohatší a nejbezpečnější země světa, jeho obyvatelé jsou zdvořilí, srdeční a na svou zemi velmi hrdí. Švýcaři jsou pracovití, obdivuhodně dochvilní a precizní ve všem, co dělají. V této zemi tak najdete kvalitu na každém rohu, ať už se jedná o poskytované služby, tak i o veškeré švýcarské výrobky. Kvalita, preciznost a důraz na pořádek a čistotu je základem úspěchu tohoto neutrálního vnitrozemského státu, který je bohatý nejen po ekonomické stránce, ale i co se kultury a přírodních krás týče.

cesta autemDovolená strávená ve švýcarských Alpách nadchne především vyznavače zimních sportů. Lyžařská a snowboardová střediska jsou vyhlášená po celém světě a navštěvují je i mnohé světové celebrity a známé osobnosti. Ceny nejsou zrovna nejnižší, avšak dostane se Vám skvělého servisu a výborných lyžařských podmínek.

Zimní střediska a sjezdovky patří mezi nejlepší na světě, jsou skvěle udržované, bez front, to vše zasazené v nádherné alpské krajině. Rozmanitá nabídka horských chat a hotelů nabízí krásné ubytování s kvalitními službami. Sezóna začíná většinou na přelomu listopadu a končí kolem Velikonoc, některá lyžařská střediska ve vyšší nadmořské výšce  a s příznivými podmínkami nabídnou dokonce i lyžování v létě. Mezi nejznámější a nejnavštěvovanější střediska patří Zermatt, Wallis, Graubünden nebo Saas Fee nabízející i zmíněné letní lyžování.

Švýcarsko je neutrální zemí, není členem Evropské unie, ale patří do shengenského prostoru. Je rozděleno do 16 kantonů a mluví se zde čtyřmi jazyky - německy, italsky, francouzsky a rétorománsky. Švýcarsko dominuje rozvinutým turistickým ruchem, bankovnictvím a finančnictvím, země vyniká i v oblasti farmacie, výzkumu a potravinářství. Světově proslulé jsou samozřejmě přesné švýcarské hodinky nebo kvalitní nože. Alpská země dbá na ekologii, energie je vyráběna z velké části ve vodních elektrárnách. I přes složitý hornatý terén je zde rozvinutá téměř dokonalá infrastruktura, silnice jsou ve skvělém stavu, cestování po Švýcarsku je tak rychlé, pohodlné a bezpečné.

Cesta do Švýcarska autem:


Pokud se chystáte na dovolenou do země čokolády, cesta Vám zabere jen několik hodin a trasa vede přes Německo. Vydáte se směrem na Rozvadov, dále pak přes Německo směrem na Regensburg a Mnichov. Za Mnichovem po silnici A96 na Lindau. U Bodamského jezera u města Bregenz se napojíte na silnici A14. U města Altach přejedete švýcarské hranice a budete pokračovat po silnici A13 směrem na Vaduz a dále už pak dle cíle Vaší dovolené.

Poplatky


cesta autemV Německu jsou dálnice bezplatné, až ve Švýcarsku si budete muset koupit dálniční známku na celý rok za 40 CHF, tedy kolem 800,- Kč, na kratší období se známky neprodávají. Za průjezdy tunely a průsmyky se další poplatky neplatí, výjimku tvoří pouze tunely Mont Blanc - 32,30 euro (40,30 zpáteční) nebo Grand San Bernardo -18,70 euro (29,70 zpáteční).

Silnice a dálnice ve Švýcarsku


Silnice a dálnice ve Švýcarsku jsou ve výborném stavu, i v zimě jsou stále perfektně udržované a upravené. Dopravní značení je shodné jako v České republice, je opět kvalitní a v případě uzavírek nebo objížděk jsou řidiči vyrozuměni informačními tabulemi v dostatečném předstihu. Doprava ve Švýcarsku je klidná a bezpečná. Protože jsou Švýcaři velmi precizní a potrpí si na pořádek, jsou i pokuty velmi přísné, pravidla silničního provozu by se tedy měla striktně dodržovat.

Samozřejmostí jsou bezpečnostní pásy, celoroční svícení tlumenými světly je ale řidičům pouze doporučeno, není povinné. Zapomenout nesmíte také na zabezpečení dětí v automobilu pomocí dětských sedaček, děti do 12-ti let musí sedět na zadním sedadle a být připoutány. Také není tolerováno telefonování bez použití hands free. Přísně zakázány jsou antiradary, ve vozidlech nesmějí být ani namontovány a přísně zakázán je i jejich převoz.

Švýcarsko versus alkohol za volantem


Povolená hranice alkoholu v krvi je 0,5 promile, po překročení limitu dostanete pokutu ve výši 5 000 CHF. Na dálnici je maximální povolená rychlost 120 km/h, v obcích 50 km/h. Mimo obce 80 km/h a na rychlostních silnicích 100 km/h.

Na co nezapomenout před odjezdem:


autoPřed odjezdem na zimní dovolenou do Švýcarska byste neměli zapomenout zkontrolovat povinnou výbavu vozidla, do které patří: autolékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník, rezerva, náhradní žárovky do světel a další. Doporučenou, ne však povinnou výbavou osobního automobilu je například: tažné lano, hasicí přístroj, pracovní rukavice, bateriová svítilna, měřič tlaku vzduchu či startovací kabely nebo sněhové řetězy. Důležitá je také kontrola všech dokladů, včetně zelené karty.

Nutností pro každého řidiče jsou validní doklady: řidičský průkaz, tzv. „Eurořidičák“, technický průkaz a doklad o povinném ručení vozidla (takzvaná zelená karta). Kromě originálu zelené karty si nechte vytvořit také duplikát pro případ nehody, kdy je originál zabaven. V případě, že na dovolenou jedete autem, u kterého nejste uveden jako majitel, je třeba nechat si vystavit plnou moc k vycestování do zahraničí. U služebního či firemního vozu musí být plná moc navíc notářsky ověřená.

Do Švýcarska lze cestovat s platným cestovním pasem, nespoléhejte se pouze na občanský průkaz, nezapomeňte, že Švýcarsko není členem Evropské unie. Turistické vízum není nutné. Bez vlastního cestovního dokladu je umožněno cestovat pouze nezletilým občanům České republiky, kteří jsou zapsaní v cestovním pase rodiče. Dítě zapsané do pasu rodiče před 1. září 2006 může společně s ním cestovat do svých 15 let. Dítě zapsané do pasu rodiče od 1. března 2008 pouze do svých 10 let. Doporučujeme s sebou vzít i kopii rodného listu dítěte.

Zajímavosti Švýcarska:


• Jednou ze zajímavostí je vznik Červeného kříže na území Švýcarska. Ženevský obchodník Henri Dunant se během své cesty přes Itálii ve druhé polovině 19. stolení ocitl v bitvě u Solferina, kde ho vyděsil pohled na desítky tisíc raněných. Na jeho popud vznikla organizace na pomoc obětem války a přírodních katastrof. Symbolem Červeného kříže je švýcarská vlajka v obrácených barvách.

• Mezi švýcarské vynálezy patří například suchý zip, obrazovka na bázi tekoucích krystalů, stolička na dojení, instantní káva, sýry v krabičkách, maggi nebo müsli.

• Ve švýcarských kasinech je nevyšší dovolená sázka v ruletě pouhých 5 CHF.

• Švýcarsko oficiálně zrušilo spropitné ve všech hotelích       a restauracích, vše je zahrnuto již v ceně.

• Švýcarská garda (Guardina Svizzera Pontificia), která má přesně 100 členů, již od roku 1505 hlídá papeže ve Vatikánu. Je tvořena z rodilých Švýcarů, kteří musí doložit svůj původ, být svobodným katolíkem a měřit přesně 174 cm.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pro cestovatele...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles