Čas malinČas malin Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 23.08. 2017
Dnes má svátek Sandra
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Co byste měli vědět o bioodpadu

17. 07. 2010 | Domácnost
V každém odpadkovém koši, který česká domácnost vysype do popelnice, je průměrně 40 procent kvalitního materiálu. Tím, že skončí na skládce nebo ve spalovně, se z něj stane jen obyčejný odpad.  

Ten přispívá ke zhoršování životního prostředí. O čem je řeč? O zbytcích ovoce a zeleniny, čajových sáčcích a kávových sedlinách, zvadlých květinách, skořápkách a jiném bioodpadu.

Určitě to znáte, odpadkový koš ve vaší kuchyni ještě zdaleka není plný, ale zápach, který se z něj line, začíná být na pováženou. Máte několik možností - běhat s odpadky každý druhý den, pořídit si nějakou zaručeně funkční vůni, která zápach neutralizuje či přebije, nebo se zaměřit na příčinu.

Vítězem tohoto srovnání je jednoznačně varianta číslo tři. Jde o jednoduché, úsporné a odpovědné řešení.  Stačí si pořídit ještě jednu nádobu na odpadky. Proč? Představte si váš odpadkový koš jako skládku. Rozložitelný odpad přírodního původu tam nemá dostatek kyslíku a začne hnít, zapáchat a uvolňovat přebytečné tekutiny. V popelnici pak tento proces pokračuje a takto pěkně uzrálý materiál putuje obvykle do spalovny nebo na skládku, kde jeho hnití pokračuje. Vznikají další plyny (zmiňme ty nejvýznamnější negativními dopady na životní prostředí - metan, čpavek, sirovodík) a agresivní výluhy organických kyselin. Skládka mění svůj objem, různě se posouvá, hrozí poškození spodní izolace a kontaminace spodních vod.

Na druhou stranu, budete-li bioodpad dávat do speciální nádoby, můžete na zápach zapomenout a budete překvapeni, jak málo odpadků do obyčejných popelnic nakonec vyhodíte. Princip těchto nádob je jednoduchý, stačí umožnit bioodpadu dostatečné „větrání“. Má-li bioodpad dostatek kyslíku, nehnije. Postupně se rozkládá se na jednodušší látky, které společně tvoří 100% organické hnojivo, které v dnešní době vzrůstající obliby biopotravin a zdravé výživy nabývá na významu.

Nádob na bioodpad a kompostování je dnes na trhu široký výběr za přijatelné ceny. Širokou škálu řešení najdete pro byt ve staré zástavbě, na sídlišti, rodinný dům s malou i velkou zahradou, pro školy i firmy. Pro sběr malého množství bioodpadu můžete využít např. kompostovatelné paropropustné sáčky a ty pak jednoduše i s obsahem hodíte na kompost nebo do kompostéru, kompostejneru či vermikompostéru. Co za sebou skrývají tato konkrétní řešení vám řekneme v příští části seriálu „Co byste měli vědět o bioodpadu“

Pět důvodů, proč třídit bioodpad

   1. Třídit bioodpad je jednoduché.
   2. Třídit bioodpad je levné a šetří peníze.
   3. Třídit bioodpad znamená zbavit se zápachu odpadkového koše.
   4. Třídit bioodpad a kompostovat znamená získat kvalitní přírodní  hnojivo pro květiny v bytě i na zahradě.
   5. Třídit bioodpad znamená šetřit životní prostředí.



Náklady na zpracování bioodpadu

Způsob zpracování bioodpadu
    
Přibližné náklady na zpracování 1 tuny (bez DPH)

Domácí a komunitní kompostování          0 Kč

Komunální kompostování                        500 - 700 Kč

Zpracování v bioplynové stanici              500 - 2 000 Kč

Skládkování                                            2 000 Kč

Spalování                                               2 500 - 3000 Kč


Podle původu a složení můžeme bioodpad rozdělit na dvě hlavní skupiny - z domácností a ze zahrad.

Bioodpady z domácností


    * zbytky ovoce a zeleniny (včetně citrusových plodů)
    * kávové a čajové zbytky
    * zbytky pečiva
    * skořápky z vajíček a ořechů
    * novinový papír, lepenka, papírové kapesníky, ubrousky
    * zvadlé květiny, zemina z květináčů
    * podestýlka domácích býložravých zvířat
    * zbytky vařených jídel (brambory, těstoviny, rýže, knedlíky apod.)

Bioodpady ze zahrady

    * posekaná tráva, listí, větvičky
    * plevele, zbytky ovoce, zeleniny
    * piliny, hobliny, kůra
    * popel ze dřeva
    * trus býložravých hospodářských zvířat
    * peří, chlupy, vlasy
    * stará zemina


Zdroj: Bio-info.cz

Veronika J.
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Co byste měli vědět o bioodpadu:

Co byste měli vědět o bioodpadu
Co byste měli vědět o bioodpadu
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
třídíme a máme dva komposterySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tridime a tridime i bioodpad, potvrzuju, ze doma opravdu nesmrdi, sama se tomu divim! a to ho vynasim kazdy druhy den
Obrázek uživatelky
profil
mám v páne vyrábať doma kompost
Obrázek uživatelky
profil
Vše co jde dáváme do kompostu.Jinak třídíme odpad.manžel říká u nás se nic nevyhodí.
Obrázek uživatelky
profil
u nas všechny bioodpad konči na kompostuSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles