Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co obsahuje všední údržba počítače?

3. 10. 2011 | Technika
Pokud je váš počítač pomalý a místa na disku je málo, je čas na údržbu. Jako první byste si měli počítač vyčistit od prachu. V méně prašném prostředí se doporučuje jednou za rok, v prašnějším, nebo kdo má domácí mazlíčky, nejméně dvakrát ročně.

Počítač vyčistíte tak, že odsunete bočnici a pomocí kompresoru, stlačeného vzduchu nebo jemného štětečku vyčistíte všechny komponenty od prachu. Někdo k tomu používá i vysavač, ale ten se moc nedoporučuje, protože hubicí může poškodit nějaké součástky na základní desce. Při čištění se hlavně zaměřte na ventilátory skříně, grafickou kartu a chladič procesoru. Pokud nebudete počítač od prachu čistit, může se začít přehřívat, protože je omezené proudění vzduchu z důvodu hromadění prachu a dalších nečistot uvnitř vašeho počítače nebo notebooku. Navíc tak zrychlíte počítač až o 20 % a také mu navýšíte jeho životnost.

Poté následuje údržba softwaru. Nejdříve musíte počítač zbavit všemožných virů a červů, a to nejlépe pořádným antivirovým programem a důkladnou kontrolou. Každý den se totiž na internetu pohybují tisíce škodlivých kódů a bez zabezpečení je pouze otázkou času, kdy bude počítač napaden. Výběr antivirového programu je zcela na každém z Vás, každý má ten svůj oblíbený, který používá, ale doporučuji zvolit raději placené, než ty, které se všude nabízí zdarma, takový program nemusí zachytit všechno a může se stát, že vám pak nějaký vir nadobro poškodí počítač. Hlavně nepoužívejte dva naráz, ty se mohou mezi sebou hádat a neochrání vás ani jeden. Většina antivirových programů chrání před viry, spyware, adware, trojskými koni či jakýmkoliv malware. I když máte dobrý antivir, může se stát, že přece jenom se vám do počítače nějaký vir dostane, proto se doporučuje jednou za měsíc udělat důkladnou kontrolu celého PC, protože každý den se objeví průměrně deset nových počítačových virů anebo jiných škodlivých kódů a váš antivir nemusí tyto nové zaznamenat.

Až budete mít počítač vyčištěn od virů, mělo by následovat vyčištění registrů a dočasných souborů. K tomu se používá nástroj na vyčištění registru, který skenuje PC a bezpečně odstraňuje chybné a neplatné záznamy, které mohou způsobit zpomalení systému, chyby ve Windows a zamrzání. Odstraní také zbytečné či poškozené programy, nepoužívané a neplatné položky z registru, nepoužívané a dočasné soubory a stopy zanechané systémem Windows a různými programy. Tímto můžete zvýšit výkon počítače až o 20 procent.

Dalším krokem údržby Vašeho počítače je defragmentace disku. Nástroj pro defragmentaci sjednotí fragmentované soubory a složky na pevném disku počítače tak, aby každý zabíral ve svazku jeden souvislý prostor, a to má za následek rychlejší přístup systému k souborům a složkám a jejich efektivnější ukládání. Například po odinstalování programu zůstanou na disku prázdná místa neboli sektory, které se defragmentací zacelí tak, že se na ně přesune jiný program. Disk pak už nemusí při čtení a zapisování přeskakovat prázdné sektory a tak se počítač rapidně zrychlí.

Pokud uděláte všechny tyto kroky, váš počítač se výrazně zrychlí. Pravidelná údržba totiž především spočívá v úklidu nepotřebných dat, uspořádání disku, aktualizaci programů, odstranění červů, malware, virů a také vyčištění od prachu. Takovou údržbu počítače provádějte alespoň jednou za 6 měsíců a Váš počítač bude fungovat jak má.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak jdu na to Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
AVG dělá kontrolu každý den, tedy test, pokud něco objeví, dá jej do virového trezoru a ten se následně smaže...
..dávám jen Vyčištění disku, poté Defragmentaci disku a restart pc Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky moc za radu,snad to zvládnu
Obrázek uživatelky
profil
na to si musíš stáhnout program, například je na to - ccleaner, ashampoo vin optimizer, tune up a můžeš si to stáhnout zdarma třeba na stahuj.cz, slunečnice.cz a plno dalších, pak už je to jednoduchý. Ale bez programu to nejde
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles