Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybírat tiskárnu k počítači?

3. 07. 2009 | Technika
Tisknutí obecně je poměrně nákladná záležitost. Při výběru je nutné zvážit všechna pro a proti a také musíme počítat s tím, jak často tiskneme. Lze však značně ušetřit. Jak? To se dozvíte z následujícího článku. Ušetřit totiž můžete v principu na všech složkách tiskařského procesu.

Tiskárna

To, že si koupíte dražší tiskárnu, neznamená automaticky, že docílíte kvalitnějšího tisku. Na druhou stranu, při koupi neberte v úvahu pouze cenu – levnější tiskárna se při dlouhodobějším používání může prodražit, jestliže tiskne při vyšších nákladech než některý z dražších modelů.

Inkoust

Než se vydáte do nejbližšího kamenného obchodu pro inkoust, věnujte pár minut internetu. Nejen že každý z obchodů má trochu jiné ceny, ale náplň do tiskárny můžete pořídit v řadě e-shopů, a to za cenu mnohdy značně nižší. Zkuste si také rozmyslet, kolik barvy průměrně spotřebujete a zda se vám tudíž nevyplatí koupit najednou větší množství, což znamená další slevy.

Papír

Jak vybírat tiskárnu k počítači?Tisk ve Wordu - Existuje několik možností, jak snížit spotřebu papíru. Například tisknete-li dokument, v němž vám jen pár řádek vyšlo na další stránku, můžete text trochu zmenšit tak, abyste těchto několik řádek dostali ještě na předchozí stránku. Toto je nejlepší učinit v náhledu před tiskem pomocí volby „zmenšit o stránku“ („Shrink to fit“). Word následně zmenší velikost každého písma použitého v dokumentu.

Abyste se vyhnuli tisknutí nepotřebných stránek, můžete také vybrat pouze tu část z dokumentu nebo webové stránky, kterou si vytisknout chcete. Můžete také zvolit konkrétní stránky z dokumentu, a to v dialogu „Tisk“ („Print“), kde čísla požadovaných stránek vepíšete do okýnka „Stránky“ („Page range“), přičemž můžete buď vypsat konkrétní stránky oddělené čárkou (1, 5, 8), anebo zvolit rozsah (4-7). Lze také použít obě možnosti zároveň (1, 5, 8, 4-7).

Počet stran také zredukujeme – logicky na polovinu – oboustranným tiskem. I toto lze vybrat v dialogu „Tisk“, kde si nejprve zvolíte tisk lichých stránek, a jakmile tyto budou vytištěny, necháte z druhé strany vytisknout stránky sudé.

Tisk z internetu

I zde se můžete vyvarovat zbytečných tisků hned několika způsoby. Je vždy lepší nechat si zobrazit „verzi pro tisk“ (je-li to možné), protože se tím zbavíte nechtěných obrázků a reklam. Jestliže stránka tuto možnost nenabízí, můžete postupovat jinak. V Internetu Exploreru v nabídce „Nástroje“ („Tools“) vyberte „Možnosti internetu“ („Internet options“) a potom „Upřesnit“ („Advanced“). V seznamu najděte volbu „Tisknout barvy a obrázky na pozadí“ („Print background colours and images“) a ujistěte se, že není zatržená – případně zatržení zrušte.

Tisk v Excelu - Stejně jako ve Wordu i v Excelu máte možnost zvolit Náhled před tiskem („Print preview“), a to v hlavním Menu. Můžete upravit okraje stránky, čímž opět dostanete více textu na menší počet stran.

Ještě jednou inkoust

Jakmile zvolíte „Tisk“ („Print“), objeví se dialog, v němž najdete položku „Vlastnosti“ („Properties“). Pod ní se skrývají možnosti, jak daný dokument vytisknout, jinými slovy, zde vybíráte kvalitu tisku a potažmo spotřebu inkoustu. Nejméně barvy spotřebuje koncept, ovšem nezapomeňte, že jeho kvalita není zrovna ideální v případě důležitých dokumentů.

Ve stejném okně rovněž můžete zvolit, zda si přejete tisk černobílý, nebo barevný. Všechny tyto možnosti jsou obzvlášť vhodné, pokud tisknete málo důležité texty například z internetu.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ak pozerame aj na čas
Obrázek uživatelky
profil
asi je vhodnejšia laserovka
Obrázek uživatelky
profil
nechávám si poradit, tomu nerozumím ....
Obrázek uživatelky
profil
Tak tohle necháváme na odbornících.
Obrázek uživatelky
profil
Hlavně musí být kompaktibilní s počítačem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles