Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dole v dole aneb půl kilometru pod zemí

30. 04. 2018 | Česká republika
„Viděl jste někdy důl? To je díra v zemi, chodby tak a tak,“ praví se v jedné známé Cimrmanově hře. V podstatě nelze než souhlasit, i když musím dodat, že není důl jako důl.
Při našich výletech jsme navštívili mnohá důlní díla, ale pokaždé se trochu lišila - způsobem těžby, dobývaným materiálem, stylem prohlídky...
Při pobytu v Jáchymově jsme pochopitelně využili možnosti podívat se i do dolu Svornost, jehož provozovatelem jsou Léčebné lázně Jáchymov.

Do hloubky půl kilometru jsme dosud v žádném dole nesfárali a také jsme chtěli vidět, odkud pochází voda, do které se noříme při radonových koupelích. 
Důl byl založen v roce 1518 pod názvem Konstantin, jméno Svornost (Einigkeit) získal v roce 1530 na památku ukončení sporu mezi zdejšími těžaři. Těžilo se zde stříbro, rudy užívané k výrobě barev ke zdobení skla a porcelánu, později uranová ruda.

Naše výprava má 10 členů - 9 lázeňských hostů + průvodce, zkušeného pracovníka dolu.
Vyfasujeme pláště, helmy a svítilny a po pěti se doslova napresujeme do úzké dvoupatrové těžní klece. Jízda dolů trvá 3,5 minuty. V dobách, kdy se zde těžilo, jezdil rychleji a bývala zde dvojice protisměrně jezdících klecí. Po úpravách v 90. letech byla výtahová šachta vybetonována, zúžena a klec zůstala jen jedna. Klesáme do hlubin, kolem se míhá šedý beton, problikne patro Barbora, Daniel... pěkně nám při tom zaléhají uši. Brzdíme na nejhlubším 12. patře, lano se při té délce dost napíná a pohupuje klecí.

Po otevření drátěných dvířek se před námi otvírá pohled do osvětlené důlní chodby s hlavní čerpací stanicí. Okamžitě je všem jasné, že něco není v pořádku. Přes chodbu prýští mohutný proud vody z prasklé trubky. 
První, co se nám mihne hlavou je, že musíme zpátky na zem. Naštěstí se po chvilce ukáže, že situace není tak vážná a nic nám nebrání pokračovat v prohlídce. Postupně proběhneme vodní tříští do jedné z bočních chodeb; zatímco se průvodce snaží spojit s povrchem a přivolat opraváře, rozvíjíme teorie o kraulování zatopenými chodbami. Reálné nebezpečí nehrozí, všichni berou situaci s humorem, ale i tak padne otázka, co bychom dělali, pokud by z nějakého důvodu přestal fungovat výtah.
V takovém případě by nezbývalo než dojít k pomocné šachtě Josef, kde vedou žebříky až na povrch. Vzhledem k tomu, v jaké hloubce se nacházíme a všichni účastníci exkurze jsou lázeňští hosté s menšími či většími ortopedickými potížemi, nezdá se být výstup po šedesáti osmimetrových žebřících nejvhodnější rehabilitací.

Procházíme asi kilometrové kolečko chodbami ke 4 zdejším pramenům: Curie, C1 a Agrikola mají teplotu 29°C; nejvydatnější je pramen akademika Běhounka s teplotou 36°C. Radonová voda ze všech 4 pramenů se jímá do bazénu ve 12. patře, následně se čerpá o 400 m výš do akumulační nádrže na patře Barbora a pak už samospádem pokračuje potrubím štolou Daniel do jednotlivých lázeňských balneooprovozů. Po 20minutové koupeli se voda z van vypouští do potoka. To ničemu nevadí, radon rychle vyprchává. I přesto jsou výpustě pravidelně kontrolovány.

Historie dolu Svornost má i svou stinnou stránku. V letech 1949-1954 zde fungoval jeden z neblaze proslulých nápravně pracovních táborů pro vězně komunistického režimu. Ležel na úzké náhorní planině. Ve srázu spadajícím dolů k šachtě vedlo strmé schodiště. Těch 227 stupňů mezi dolem a táborem museli vězni každodenně a za každého počasí po těžké směně vystoupat nahoru. Nazývali ho „Mauthausenskymi schody“...

V tomto táboře byl několik let vězněn i spisovatel Karel Pecka (1928-1997). Svůj pobyt zde, i v několika dalších pracovních táborech, popisuje v knize Motáky nezvěstnému. Jeho autentická zpověď je věcná, bez emocí a asi o to více působivější. Nechybí zamyšlení o lidských charakterech a způsobu myšlení, o víře, o svobodě, o životě, o smrti. Doporučuji k přečtení zvláště mladší generaci.

Návštěva dolu Svornost byla zajímavá v mnoha ohledech. Po vyfárání jsme si ještě prohlédli výstavku hornin a minerálů. Také si občas nosím z výletů zajímavé přírodniny, ale když zde vidím, co u některých kousků předvádí dozimetr, dělám si legraci, že odsud žádné těžítko na stůl raději nechci.
Přemýšlím, kolik tisíc politických vězňů prošlo uranovým peklem, kolik tisíc tun uranové rudy jsme nacpali Velkému bratru do chřtánu a o lidské nepoučitelnosti. Ať jde o politiku nebo plundrování nerostného bohatství.

Provozovatel dolu Léčebné lázně Jáchymov a.s. nabízí prohlídku pouze lázeňským hostům a v omezeném počtu. Pokud sem zavítáte jako běžný turista, můžete od května do října navštívit nedalekou Štolu č. 1, spadající pod Hornické muzeum. 

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dole v dole aneb půl kilometru pod zemí:

Dole v dole aneb půl kilometru pod zemí
Dole v dole aneb půl kilometru pod zemí
Dole v dole aneb půl kilometru pod zemí
Dole v dole aneb půl kilometru pod zemí
Dole v dole aneb půl kilometru pod zemí
Dole v dole aneb půl kilometru pod zemí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Určitě zajímavý zážitek.
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si článek přečetlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle