Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dvořákovou stezkou

21. 12. 2012 | Česká republika
Tum-tu-dum-tum zpívají koleje a pražce pod projíždějícím vlakem. Je to přesně ona melodie, kterou slyšíme ve Dvořákově Humoresce. Nevěříte? Pojďme se společně vydat do míst, kde malý Antonín trávil své dětství a se zájmem pozoroval vlaky.

Naši cestu zahájíme v Kralupech nad Vltavou. Po levém břehu, po proudu řeky, nás povede červená turistická značka. Stezka je lemována skalními stěnami, které jsou významnou geologickou lokalitou. Unikátní pískovcové útvary zde vznikly již v prvohorách, před třemi sty miliony let. Prohlížíme si pseudokrasové dutiny a připomínáme si, že malé jamky na povrchu skal se nazývají voštiny a vznikají zvětráváním.
Stezka vede souběžně s tratí, která právě zde prochází třemi tunely. Ty byly vybudovány v roce 1850 a první vlak tudy projel 8. 4. 1851.
Těsně před tím, než po 3 km vstoupíme do Nelahozevse, můžeme se zastavit ve sportovně-rekreačním areálu s přístavem na břehu řeky (možnost občerstvení).
Dvořákovou stezkouDominantou obce Nelahozeves je mohutný renesanční zámek, vybudovaný na skalnatém ostrohu nad řekou v místě, kde původně stávala tvrz na ochranu říční plavby. Stavba zámku  započala v půli 16. století za Floriána Gryspeka s Gryspachu a pokračovala za jeho synů, celkem 70 let.
V roce 1623 získala zámek s panstvím Polyxena z Lobkovic. V držení tohoto rodu pak Nelahozeves zůstala (s výjimkou let 1950-92) dodnes. Současným majitelem je Martin Lobkowicz a při prohlídce historických interiérů můžete vidět mj. Roudnickou lobkovickou sbírku s proslulou galerií španělských portrétů ze 16. a 17. století.
Vraťme se ale na náměstí pod zámek, kde v parčíku stojí Dvořákova socha a kousek od ní mistrův rodný domek s malým muzeem a gotický kostelík sv. Ondřeje.
Již zmiňovanou železnici měl malý Antonín opravdu na dosah. Je celkem pochopitelné, že její budování a první průjezd parního vlaku musely v chlapci zanechat nesmazatelné dojmy a probudily v něm lásku ke strojům. Což dokládají i jeho slova: "Dal bych všechny své symfonie za to, kdybych mohl zkonstruovat lokomotivu." Připomínat skladatelovo světově proslulé dílo je předpokládám zbytečné, ale vzhledem k tomu, jak obdivoval moderní techniku by ho jistě potěšilo, že jeho Novosvětská bude navždy spjata s prvním přistáním lidí na Měsíci.
Po prohlídce Nelahozeveských památek bychom rádi přešli na druhý břeh řeky. Nedaleko je plynová lávka, ale její použití bohužel není zcela legální. A tak raději pokračujeme po mostě přes trať a Zagarolskou ulicí až ke zdymadlu u Miřejovic. Železná konstrukce mostu, dnes užívaného pouze pro pěší a cyklisty, vrhá zajímavé stíny. Chvíli pozorujeme kajakáře na plavebním kanále a pak pěšinkou po druhém břehu zamíříme zpátky do Kralup.
U zahrádkářské osady se k nám připojuje modrá značka vedoucí od Veltrus a přibližně v půli cesty se nám otvírá pohled na Nelahozeveský zámek, tentokráte nad hladinou Vltavy.  Cestou kolem řeky lze spatřit i kormorány a mnoho jiných druhů vodních ptáků.
V Kralupech si můžete ještě vystoupat na vrch Hostibejk (od nádraží po zelené turistické značce). Z altánku na pískovcovém vrchu je hezký výhled na město. Není divu, že právě odtud byla pořízena úplně první fotografie Kralup.
Popisovaná okružní vycházka (bez odbočky na Hostibejk) měří 10 km. V jejím dosahu je i obora se zámkem Veltrusy, ale tam se vydáme někdy příště.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dvořákovou stezkou:

Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc zajímavě napsané a musí tam být hezky..
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok aj fotky.
Obrázek uživatelky
profil
tam to znám jen z vlakuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
i fotky jsou moc pěkné!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles