Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dvořákovou stezkou

21. 12. 2012 | Česká republika
Tum-tu-dum-tum zpívají koleje a pražce pod projíždějícím vlakem. Je to přesně ona melodie, kterou slyšíme ve Dvořákově Humoresce. Nevěříte? Pojďme se společně vydat do míst, kde malý Antonín trávil své dětství a se zájmem pozoroval vlaky.

Naši cestu zahájíme v Kralupech nad Vltavou. Po levém břehu, po proudu řeky, nás povede červená turistická značka. Stezka je lemována skalními stěnami, které jsou významnou geologickou lokalitou. Unikátní pískovcové útvary zde vznikly již v prvohorách, před třemi sty miliony let. Prohlížíme si pseudokrasové dutiny a připomínáme si, že malé jamky na povrchu skal se nazývají voštiny a vznikají zvětráváním.
Stezka vede souběžně s tratí, která právě zde prochází třemi tunely. Ty byly vybudovány v roce 1850 a první vlak tudy projel 8. 4. 1851.
Těsně před tím, než po 3 km vstoupíme do Nelahozevse, můžeme se zastavit ve sportovně-rekreačním areálu s přístavem na břehu řeky (možnost občerstvení).
Dvořákovou stezkouDominantou obce Nelahozeves je mohutný renesanční zámek, vybudovaný na skalnatém ostrohu nad řekou v místě, kde původně stávala tvrz na ochranu říční plavby. Stavba zámku  započala v půli 16. století za Floriána Gryspeka s Gryspachu a pokračovala za jeho synů, celkem 70 let.
V roce 1623 získala zámek s panstvím Polyxena z Lobkovic. V držení tohoto rodu pak Nelahozeves zůstala (s výjimkou let 1950-92) dodnes. Současným majitelem je Martin Lobkowicz a při prohlídce historických interiérů můžete vidět mj. Roudnickou lobkovickou sbírku s proslulou galerií španělských portrétů ze 16. a 17. století.
Vraťme se ale na náměstí pod zámek, kde v parčíku stojí Dvořákova socha a kousek od ní mistrův rodný domek s malým muzeem a gotický kostelík sv. Ondřeje.
Již zmiňovanou železnici měl malý Antonín opravdu na dosah. Je celkem pochopitelné, že její budování a první průjezd parního vlaku musely v chlapci zanechat nesmazatelné dojmy a probudily v něm lásku ke strojům. Což dokládají i jeho slova: "Dal bych všechny své symfonie za to, kdybych mohl zkonstruovat lokomotivu." Připomínat skladatelovo světově proslulé dílo je předpokládám zbytečné, ale vzhledem k tomu, jak obdivoval moderní techniku by ho jistě potěšilo, že jeho Novosvětská bude navždy spjata s prvním přistáním lidí na Měsíci.
Po prohlídce Nelahozeveských památek bychom rádi přešli na druhý břeh řeky. Nedaleko je plynová lávka, ale její použití bohužel není zcela legální. A tak raději pokračujeme po mostě přes trať a Zagarolskou ulicí až ke zdymadlu u Miřejovic. Železná konstrukce mostu, dnes užívaného pouze pro pěší a cyklisty, vrhá zajímavé stíny. Chvíli pozorujeme kajakáře na plavebním kanále a pak pěšinkou po druhém břehu zamíříme zpátky do Kralup.
U zahrádkářské osady se k nám připojuje modrá značka vedoucí od Veltrus a přibližně v půli cesty se nám otvírá pohled na Nelahozeveský zámek, tentokráte nad hladinou Vltavy.  Cestou kolem řeky lze spatřit i kormorány a mnoho jiných druhů vodních ptáků.
V Kralupech si můžete ještě vystoupat na vrch Hostibejk (od nádraží po zelené turistické značce). Z altánku na pískovcovém vrchu je hezký výhled na město. Není divu, že právě odtud byla pořízena úplně první fotografie Kralup.
Popisovaná okružní vycházka (bez odbočky na Hostibejk) měří 10 km. V jejím dosahu je i obora se zámkem Veltrusy, ale tam se vydáme někdy příště.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dvořákovou stezkou:

Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
Dvořákovou stezkou
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc zajímavě napsané a musí tam být hezky..
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok aj fotky.
Obrázek uživatelky
profil
tam to znám jen z vlakuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
i fotky jsou moc pěkné!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles