Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

GDA, navigace ve světě živin a kalorií

10. 12. 2009 | Diety

Značení GDA

Dobrovolné nutriční značení GDA (Guideline Daily Amounts, v překladu doporučené denní množství) uvedla na evropský trh v roce 2006 Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu zemí EU jako další příspěvek k činnosti evropské platformy pro výživu, fyzickou aktivitu a zdraví. Iniciativu, kterou v České republice zastřešuje Potravinářská komora, podpořili i zástupci Evropského parlamentu a dalších evropských institucí.

 

Značení GDA a spotřebitelé

Značení GDA poskytuje spotřebitelům jednoduchou informaci o tom, jaký podíl tvoří jedna porce dané potraviny z doporučeného denního množství energie, živin a dalších látek, důležitých pro zdraví. Pro spotřebitele je jednoduchým a srovnatelným vodítkem, které usnadňuje rozhodování při výběru potravin a nápojů, a napomáhá jim uvažovat o dané potravině v celkovém kontextu jídelníčku.

Doporučené denní množství energie a živin není pro všechny stejné a mění se v závislosti na věku, hmotnosti, výšce, pohlaví, zdravotním stavu a úrovni fyzické aktivity. Pro potřebu GDA značení na obalech výrobků bylo doporučené denní množství energie stanoveno ve výši 2 000 kcal, což je hodnota odpovídající pro zdravou ženu s průměrnou tělesnou hmotností, střední fyzickou aktivitou a dobrým zdravotním stavem.

 

Nutriční bublina alias značení GDA


Na přední straně obalu výrobku je uvedena informace
o množství energie obsažené v přesně definované porci
a podíl této energie na doporučeném denním množství pro dospělého člověka vyjádřený v procentech.

Na obalu výrobku nalezne spotřebitel vedle údaje o energii také hodnoty živin a dalších látek – cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin a sodíku. Pokud potravina obsahuje vitaminy a minerální látky, jsou o ně nutriční informace rozšířeny, včetně uvedení jejich podílu v doporučené denní dávce (jedná se o přesně stanovené hodnoty, které uvádějí množství jednotlivých vitaminů
a minerálních látek potřebných k udržení dobrého zdravotního stavu člověka). Tyto údaje bývají rovněž uvedeny v souhrnné tabulce umístěné obvykle na zadní straně obalu.

 

Internetové stránky GDA

Hlavní zásadou zdravého životního stylu je dodržování rovnováhy mezi přijatou a vydanou energií. Východiskem pro sestavení vyváženého jídelníčku by měl být skutečný energetický výdej. Málokdo si jej však dokáže spočítat, protože zohlednit bazální metabolizmus, energii spotřebovávanou při práci, pravidelných nesportovních aktivitách a při sportu není pro laika snadné. Praktického pomocníka je možné najít na nových webových stránkách GDA. 


Informační brožura GDA pro spotřebitele

Potravinářská komora ČR připravila v rámci projektu na podporu GDA informační brožuru. Tato brožura ve tvaru nutriční bubliny srozumitelnou formou seznamuje spotřebitele s podstatou dobrovolného nutričního značení a jeho přínosech pro zdraví člověka.

 

Potravinářská komora České republiky

Potravinářská komora ČR byla založena v roce 2000. Sdružuje významné firmy z odvětví potravinářského průmyslu a zpracovatelů zemědělské produkce, kterým zajišťuje služby především v oblasti legislativní. Podporuje také inovační programy ve spolupráci s výzkumnými ústavy a univerzitami.

K iniciativě Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu zemí EU se Potravinářská komora ČR  připojila v roce 2006. Tato dobrovolná iniciativa je otevřená pro všechny potravinářské podniky a jejím cílem je, aby informace pro spotřebitele byly po celé Evropě uváděny v jednotné a vzájemně porovnatelné podobě.

 

Zdroj: GDA

Autor:

Ing. Martin Klofanda

Potravinářská komora České republiky,

předseda Pracovní skupiny pro zdravý životní styl




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Většinou si drůbež pěstujeme doma, takže nevím, kde bych se měla podívat na svůj výrobek, kde má nutriční hodnotu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles