8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohyb napomáhá redukci váhy hned třikrát!

2. 04. 2010 | Diety
Také jste slyšeli, že za hodinu aktivního cvičení spálíte asi tolik kalorií, kolik má jeden rohlík? Tvrzení tohoto typu odrazují některé z nás od pohybu, což je ale velká škoda. Jistě, zhubnout se dá jen na základě stravování, ale „kdo cvičí, má za tři“. Pohyb totiž napomáhá redukci váhy hned trojím způsobem.

Za prvé: Okamžitý výdej energie

Počet kalorií spálených během zátěže se na první pohled nemusí zdát až tak vysoký. Například stokilový člověk vydá při jízdě na kole nebo při plavání za půl hodiny tisíc kilojoulů, což je energetická hodnota například čtyřiceti gramů čokolády, 250 gramů kuřecích prs nebo kila rajčat. „Pokud však tento člověk sportuje doporučených padesát minut, spálí už během cvičení dietní oběd, jehož energetická hodnota by se měla pohybovat kolem 1 300 - 1600 kilojoulů,“ říká Gabriela Knosová, která pomáhá klientům hubnout pomocí změny stravovacích návyků a cvičení dvakrát za týden.

Za druhé: Zvýšení bazálního metabolismu po pohybové aktivitě
Náš organismus i v naprostém duševním a tělesném klidu spotřebovává energii, aby zachoval všechny životní funkce. Této minimální hodnotě energie říkáme bazální (neboli klidový) metabolismus. Po jedné hodině intenzivnějšího cvičení metabolismus pracuje až 48 následujících hodin (!) ve vyšších otáčkách než obvykle.

Co se vlastně děje v těle po ukončení pohybové aktivity? „Svalové buňky mají vyčerpané glykogenové zásoby, proto vyžadují vyšší dodávku energie. Tu berou nejenom z jídla, ale také z vnitřních tukových rezerv,“ vysvětluje Gabriela Knosová. Jinými slovy – odměnou za tělesnou aktivitu jsou nejenom kalorie spálené během ní, ale i kalorie spálené „zadarmo“ – po tréninku. Dokonce se dá říct, že pravidelné zrychlování metabolismu přináší dlouhodobě významnější ztráty kalorií, než okamžitý výdej při cvičení.

Za třetí: Budování svalů, které i v klidu spotřebovávají energii z tuků  
Svaly patří k orgánům, které jsou nejnáročnější na spotřebu energie. Čím více svalů tedy máme, tím větší je náš klidový metabolický výdej. Další potěšující zprávou pro „dietáře“ je, že kosterní svalovina v klidu spotřebovává především energii z mastných kyselin, které jsou jednou ze složek tuků. Budování svalů je tedy velmi vhodné nejen pro hubnutí, ale také pro udržení ideální hmotnosti.

Naopak v případě, že snížený energetický příjem nedoplníme cvičením, ubývají kila většinou i ze svalů. Pokud člověk hubne jen na základě diety, pochází asi čtvrtina hmotnostních úbytků ze svalové tkáně. Tím si samozřejmě snížíme klidový metabolismus a dále hubneme s většími obtížemi (často se redukce váhy zastaví). Když ale dietu kombinujeme se cvičením alespoň dvakrát za týden po dobu minimálně půl hodiny, svalovina se při redukci váhy nemusí ztrácet vůbec.

„Je důležité zmínit, že díky samotnému cvičení dosáhne ideální váhy málokdo. Pohyb znamená třicet procent úspěchu při hubnutí, změna stravovacích návyků zbylých sedmdesát. Nejlepší cestou k trvalé redukci váhy bez zdravotních rizik a nepříjemného jo-jo efektu je proto kombinace diety a vhodného pohybu,“ uzavírá Gabriela Knosová.


Zdroj: Institut kompliment ®

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
to je sice pravda, ale když nemohu na nohy??????chodí se mi špatně, takže spíš sedím než chodím..
Obrázek uživatelky
profil
Velmi dobrý článek, z vlastní zkušenosti znovu potvrzuji, že žádný zázračný lék neexistuje a bez cvičení to nejde.
Obrázek uživatelky
profil
Výborný článok.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kvalitní článek.
Obrázek uživatelky
profil
Určitě má, jak se píše v článku, ihned trojnásobný účinek.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles