Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Horké zboží

16. 09. 2011 | Vaše příběhy
Dovolte opět jedno vzpomínání na minulost. Tenkrát jsem studovala na střední ekonomické škole v Českém Těšíně. Denně jsem dojížděla vlakem z Karviné, kde jsem bydlela a kde žiji dodnes. Byla to krásná studentská léta. Čas naivního a šťastného mládí, čas ideálů a snů…

Ten rok vyhořela velká papírna, vy v mém věku nebo starší si na to jistě vzpomínáte.

Najednou nebylo nic, co s papírem souviselo: toaletní papír, ubrousky, a ani dámské hygienické vložky nebyly. Toto zboží se rázem stalo nedostatkovým a podpultovým zbožím. My děti a mladiství jsme si z toho moc hlavu nedělali, ale naši rodiče běhali a snad i upláceli prodavačky papírnického zboží, z kterých se rázem stali velcí páni, aby sehnali kus papíru doslova na „utření zadku“.
Když toto zboží dorazilo a bylo ho tolik, že se dostalo do volného prodeje, před papírnictvím se ihned dělaly velké fronty, které jsme do té chvíle znali jen před zeleninou (na banány, pomeranče, mandarinky a další exotické plody) a řeznictvím (na vše, co připomínalo maso). No řekněte, bez masa a mandarinek se dá nějak žít, ale bez vložek a toaleťáku?

Tak tento běžný všední den jsem trávila, jako vždy, ve škole. Po škole jsem byla domluvená s našimi, že přijedu rovnou na naši zahrádku. Rodiče mě tam už čekali.  Právě jsme měli hodinu českého jazyka, kterou vyučoval náš oblíbený stařičký profesor pan Horký. Nic nás sice nenaučil, zato krásně vyprávěl. Znalosti měl, jen co je pravda, jen se obvykle nikam ve výuce nedostal.

V hodině literatury např. vyprávěl, jak se Jan Neruda narodil v Praze na Malé Straně, a už odbočil na Malou Stranu. Vyprávěl nám, jak tam byl s manželkou na dovolené, co zažili, jaké suvenýry si přivezli atd., a hodina byla pryč. A tak to šlo pořád. Stačilo, aby některý z našich slavných spisovatelů měl např. dceru určitého jména, a už vyprávěl o nositelkách toho jména, s kterými se on potkal ve svém životě. Jeho vyprávění byla ale krásná, barvitá a mnohdy i veselá. A tak nám to vlastně ani nevadilo. No, nevadilo. Začalo nám to vadit až ve vyšším ročníku, kdy nová profesorka zjistila, že neovládáme učivo právě ukončeného ročníku a my museli za pouhý rok zvládnout učivo obou ročníků.

To jsme si pak na pana profesora vzpomněli, a nebylo to vždy v dobrém. Tak takto právě probíhala hodina českého jazyka a my se opět bavili barvitým líčením pana profesora. Když zazvonilo, zeptal se nás ještě, zda někdo z nás nebydlí v Karviné poblíž části Mizerov. Já bydlela nejblíž, proto jsem se přihlásila. Pan profesor mě požádal, abych ho následovala do kabinetu.

Potěšena tím, že mě pan profesor potřebuje, jsem následovala shrbenou postavičku stařičkého pána ven na chodbu. Spolužačky skřípaly zuby, že si šplhnu. Viděla jsem, jak zuří, a ještě víc jsem se usmívala od ucha k uchu.

Pan profesor, když odemykal svůj kabinet, se mě zeptal, zda vím, kde je v této části Karviné zverimex. To jsem věděla moc dobře, chodila jsem tam od malička dívat se na rybky, papoušky a další zvířata. „Tak ve vchodu vedle bydlí můj syn a vy mu ode mě něco dáte,“ řekl pan profesor a vešel do kabinetu. Já ho následovala. Profesor mi napsal na lísteček synovo jméno a popadl dvě obrovské cestovní kabely, podobné těm, v kterých trhovci tahají své zboží. Byly opravdu obrovské, a navíc plné toaleťáků. Celá jsem zrudla. Pan profesor významně zvedl prst na znamení, že je to důležité, a řekl: „A dejte na to pozor!“ A já vypochodovala se dvěma kabelami na chodbu školy. Jak já se styděla, když jsem se takto obtěžkána musela vrátit do třídy, kde na mě už čekaly kamarádky. Když viděly, co sebou vleču, daly se do hurónského smíchu. Po zbytek vyučování jsem opatrovala obě kabely s nedostatkovým zbožím, aby snad někdo byť jen jednu rolku neuzmul. Profesor matematiky se sice snažil přemluvit mě, abych mu alespoň jeden jediný toaleťáček nedala nebo neprodala, já ale sveřepě bránila poklad, který mi svěřil pan profesor Horký. A ubránila jsem ho!

To ale ještě není konec. Čekala mě ještě strastiplná cesta vlakem domů a odtud autobusem až do míst, kde jsme měli a dosud máme zahrádku. Naši byli na zahrádce autem, jistě mě pak odvezou i s kabelami do Mizerova, kde se zboží konečně zbavím.

Kabely nikdo nemohl přehlédnout. A tak i cestující ve vlaku mě přemlouvali, abych svůj náklad rozprodala mezi ně. Tvrdošíjně jsem opakovala, že ne, že nesmím, až jedna paní halasně zvolala: „No jo, to je spratek nějaké vedoucí papírnictví! A pak má zbýt na ostatní. A my normální lidi abychom si utírali p… novinami!“ Ostatní cestující přikyvovali s uspokojením, že si mají na kom zchladit žáhu. Začala jsem si připadat, jako bych tu papírnu podpálila já sama.

Nakonec jsem se rozhodla nejet z nádraží autobusem na zahrádku, ale jít pěšky s horkým zbožím rovnou za synem pana profesora. Alespoň ten ze mě měl radost! Mnohokrát děkoval on i jeho paní.

A já jsem nasedla na autobus, který mě už bez úhony dovezl na zahrádku, kde na mě čekali rodiče. Má mamka lamentovala, že už i nám dochází toaletní papír a neví, co budeme používat pak…
 

Pegonela – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
perfektně napsané. Taky si na to vzpomínám. Byla jsem tehdy asi v sedmé třídě, tedy ve třídě šílených puberťáků, takže ta básnička, kterou zmiňuje radkalojka, byla ve škole u našich kluků na denním pořádku. A my holky jsme se šíleně červenaly!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na druhou stranu to byla aspoň "legrace", honit toaleťák, prášek na praní apod.
Pamatuju si, že jsem byla na Moravě u tety, tam jsem dostala koupit prášek na praní palmex, ani palmex a ani jiný k dostání nebyl. Jenže když se dneska rozhlédnu v marketech, kterých je všude přehršel, tak stejně nedostanu koupit to, co bych chtěla, - buď to, co chci nevedou a nebo jsou ve výpadku, některé věci nejsou k dostání stále, někdy si říkám, že kromě toho, že si dojedu do obchodu v neděli či v noci, tak se zase tolik nezměnilo. Bohužel. Tedy změnily se ceny, to ano
Obrázek uživatelky
profil
Na to si taky velmi dobre pamatuju.
Zrovna pred 14 dny u me byla na navsteve kamaradka s dcerou ( v mem veku ) z Oklahomy a bavily sme se jak nam vune pripominaji ruzna mista. A ja si vzpomela jak me vune pomerancu a mandarinek ,jeste dlouho po revoluci a i v dobe co uz sem bydlela v zahranici a exoticke ovoce se dalo koupit na kazdem rohu, pripominala vanoce. Ve svem vypraveni jsem se dosla i k one papirne a nedostatkovemu toaletnimu papiru; to uz dcera kamaradky zijici cely zivot ve velkem meste v USA vubec nemohla pochopit.
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem jednou v obch.domě(dnes LASO) a přede mnou stál pán s pubertálním synem. Shodou okolností v OD dostali obé. Pánové se dohadovali, který půjde do fronty na panapr, a který na vložky. Myslím, že je tehdy manželka a maminka velmi pochválila.

Pak si ještě pamatuji, že krátce po naší slavné revoluci, se kdosi strašně chlubil, jak bojoval proti komunistům. Podpálil onu papírnu. No, každý dělal, co uměl a co mu svědomí dovolilo.

A ještě přidám básničku z té doby, na kterou jsem dodnes nezapomněla:
Není papír, nejsou vložky.
Co si dáme mezi nožky?
My jsme holky z dědiny,
použijem noviny.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles