Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hortenzie kvete do konce léta

15. 05. 2012 | Zahrádka

Hortenzie je opadavý keř, který můžeme pěstovat jak doma v bytě, na balkónech tak i venku na zahradě.

Tato rostlina kvete od jara do konce léta v různých barvách. Mezi nejtypičtější barvy patří růžová, bílá a také modrá. Modrá ale sama od sebe vypěstovat nejde, této barvy docílíme „přebarvením“ jiné. Výška hortenzií se u nás pohybuje okolo 1 až 3 metrů. Květenství bývají minimálně 10 centimetrů velké, okoličnaté a listy mívají vejčitý tvar.

Při pěstování na zahradě se vyhýbáme místům, kde je prudký vítr. Má ráda světlé stanoviště, dobře snáší i polostín, ale nemá ráda přímé slunce.  U hortenzií musíme dávat pozor na to, abychom je nepřemočili nebo aby naopak nepřeschly. Zaléváme je měkkou vodou, může být dešťová.

Hnojiva by měla být kombinovaná, bez vápníku s přidáváním rašeliny a humusu. Po vysazení hnojíme nejprve 3x zhruba co 2 týdny hnojivem Kristalon Start a je dobré také přidávat železo. Poté také co 2 týdny hnojivem Kristalon plod a květ a to do té doby než začne kvést.  Mezi sestříháváním a nasazením nových výhonů tento keř nehnojíme.

 

Hortenzie se množí řízkováním vrcholovými řízky.

Na zimu před promrznutím chráníme hortenzii zhruba 10 – 15 centimetrovou vrstvou mulče. Suché a překrývající se větve, také slabé a odkvetlé nesestříháváme na podzim, ale až na jaře. Většinou od poloviny května do poloviny června.

Na svém stanovišti vydrží hortenzie i několik let.

Mezi nejčastější choroby hortenzií patří např. plíseň šedá, velké množství slunce může zase popálit listy.

 

Hydrangeamacrophylla – Hortenzie velkokvětá

Tento druh Hortenzie pochází z Číny a Japonska a je z Hortenzií nejpěstovanější. Původní barvou je růžová, ale vyskytuje se i v jiných barvách např. bílé a také modré. Pokud chceme mít hortenzii v modré barvě, musíme změnit pH půdy na kyselejší (nejlépe 3,5 – 4,5) a to tak, že přidáváme speciální hnojivo pro modré hortenzie, přidáváním síranu hlinitého anebo zaléváním 1% roztoku kamence hlinitoamonného 1 – 2 x týdně a to po dobu minimálně 6 týdnů. Pokud s tímto ale přestaneme úplně, hortenzie se zbarví zpět do své původní barvy.

 

HydrangeaarborescensGrandiflora – Hortenzie stromečkovitá velkokvětá

Je to další často pěstovaná hortenzie, její výška bývá okolo 2 metrů a pochází ze severní Ameriky. Květy jsou bílé barvy, květenství jsou široké kolem 15 cm a jednotlivé květy měří asi 2 cm. Je háklivá na vápník v zálivce anebo v půdě. HydrangeaarborescensGrandiflora kvete od června až do příchodu prvních mrazíků.

 

Některé další druhy hortenzií:

HydrangeaserrataBluebird – hortenzie pilovitá

Hydrangeaquercifolia – hortenzie dubolistá

Hydrangeapetiolaris – hortenzie řapíkatá

Hydrangeavillosa – hortenzie drsná

                                                                                                                  

Peggy89 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
chci obnovit zahradu a hortenzie tam určitě chybět nebudouSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík jsou nádherné...mám růžovofialovou, modrou a bílou, ale zatím malé a nově mám další řízkySmajlík nehnojím hnojivy, přidávám kompost na jaře a na zimuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky mám hortenzii na zahradě, kvete modře a je nádherná.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles