Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrůzostrašná přistání na Prima ZOOM

26. 12. 2023 | Televizní tipy
Denně vzlétá do vzduchu na 80 000 letadel. Ne vždy ale doletí do cíle bez nehody. Nejnebezpečnějšími chvílemi jsou podle odborníků poslední vteřiny před přistáním. Několik zdokumentovaných nebezpečných přistání, během nichž jako zázrakem nedošlo ke ztrátám na životech, vám přináší tento film. Připoutejte se a nastupte na Prima ZOOM.

Fascinující letecká dobrodružství přináší Prima ZOOM:


26. 12. 22.10 Hrůzostrašná přistání

Hrůzostrašná přistání (repríza v pátek 29. 12. v 15.55)


Poslední vteřiny před přistáním byly dramatické také 22. července 2013, kdy se Boeingu 737 před přistáním na nebezpečné runwayi letiště La Guardia utrhl přední přistávací podvozek. Deset ze 150 cestujících muselo být dopraveno do nemocnice. Chybu zavinil druhý pilot, který asi 10 metrů nad zemí převzal řízení, zatímco měl přistávání přerušit, jak to učinil jeho kolega v irském Corku, když se dostal do podobné situace. Celkem 465 lidí, včetně posádky, se těšilo na veselý silvestr v Las Vegas, jejich Jambo Jet s porouchaným podvozkem ale musel dlouho kroužit nad londýnským letištěm, aby vypustil část paliva a mohl bezpečně přistát. Místo čtyř párů kol tvořících podvozek byly funkční jen tři. Vše zavinila chyba během údržby, jedna součástka byla ošetřena špatně.

Hrůzostrašná přistání na Prima ZOOMNa ostrově Svatý Bartoloměj o rozloze 25 km² se přistává mezi útesy nad silnicí, přičemž přistávací dráha je z kopce. Stačí málo a letadlo skončí v moři. Při cestě do Dallasu postihl letoun Boeing 777 jev zvaný „clear air“ turbulence, který ho v roce 2014 přinutil k předčasnému přistání. V květnu 2014 zažilo nejrušnější evropské letiště Heathrow situaci, kdy začal hořet motor, jemuž odpadly kryty, tzv. kapotáž. Palivo začalo unikat přímo nad Londýnem. Naštěstí pomohlo nouzové přistání. Ukázalo se, že technici zapomněli utáhnout kapotáž. Bylo rozhodnuto vyvinout nové západky, které by podobným nehodám zabránily.

Pouhých 400 metrů měří runway na karibském ostrově Saba, kde žijí pouhé 2000 obyvatel. Létat sem smí pouze speciální letadla uzpůsobena zvlášť k tomu účelu vycvičenými piloty. Airbus se 130 lidmi na palubě letící z Bostonu do Salt Lake City se dostal do oblasti zvané „kroupový pás“. Silné turbulence a krupobití, které vyděsily cestující a nemálo poškodily stroj, přinutily pilota nouzově přistát v Denveru. S podobným krupobitím bojoval v roce 2015 i stroj letící z Detroitu do Soulu. Po přistání muselo být letadlo vyřazeno z provozu. Při přistání v Edmontonu se zase utrhl list vrtule a pronikl do kabiny. Zraněna, naštěstí ne těžce, byla pouze jediná cestující. Nehodu způsobila prasklá pneumatika.

Některá přistání jsou natolik spektakulární, že přitahují pozornost zvědavců. Je to nejen letiště na řeckém ostrově Shiathos, ale zejména ostrov Svatý Martin, kam se lze dostat pouze ze vzduchu. Jumbo Jet tam k velké radosti turistů létá dvakrát týdně. Obzvlášť pozoruhodné bylo přistání malého letadla s účastníky tandemových seskoků, jemuž se ve vzduchu zastavil motor a muselo přistát na dálnici u New Jersey. Užijte si šťastná přistání v neštěstí.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrůzostrašná přistání na Prima ZOOM:

Hrůzostrašná přistání na Prima ZOOM
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !