MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zapomenutí hrdinové na Prima ZOOM

5. 12. 2023 | Televizní tipy
Osudy československých legionářů, kteří v roce 1918 hrdinně ovládli transsibiřskou magistrálu, poprvé zaznamenává Petr Nikolaev ve svém dokumentárním snímku. Petr Nikolaev a Jiří Pruša se v rámci obhlídek lokací pro připravovaný hraný film vydávají na cestu ruskou Sibiří. 

Na Transsibiřské magistrále navštěvují místa, která se stala dějištěm bojů českých legionářů proti bolševické armádě v rámci první světové války. Prostřednictvím načteného komentáře jsou nám přibližovány historické souvislosti, ale také zážitky filmařů z této výpravy. Český dokument na Prima ZOOM.

Vzpomeňte na hrdiny na Prima ZOOM:


5. 12. 21.00 – Anabáze: Sibiří ve stopách legionářů

Zapomenutí hrdinové na Prima ZOOMAnabáze: Sibiří ve stopách legionářů (repríza v pátek 8. 12. v 9.45)

Českoslovenští legionáři v roce 1918 ovládli transsibiřskou magistrálu. Jejich hrdinství tehdy obdivoval celý svět. Přesto nám jejich osudy zůstávají utajeny. Zkušený český režisér Petr Nikolaev se to rozhodl změnit. Vydejte se spolu s ním napříč mrazivou Sibiří po stopách legií. Kdyby došlo na lámání chleba, kolik dnešních mužů by vzalo do ruky zbraň a šlo odvážně a odhodlaně bránit svou zemi? Hrdinové z československých legií neváhali. Na začátku 20. století se postavili nepříteli a rozepsali jednu z prvních kapitol nově se rodícího státu.

Zatímco se svět zmítal v bojích první globální války, pár desítek tisíc Čechů a Slováků se jako jediných vzepřelo bolševikům, střežili zlatý carský poklad, uchvátili Ameriku a ovládli tisíce kilometrů transsibiřské magistrály. Díky nim mohl Tomáš Garrigue Masaryk při rozdávání karet pro nové uspořádání poválečné Evropy získat podporu pro vznik samostatného Československa. Fascinující příběh legionářů u nás přesto zůstává takřka neznámý. 

Masarykovská republika legionáře sice vynesla na piedestal, ale i tak mnozí skončili jako ztracenci ve vlastní zemi. Adolf Hitler a po něm i Klement Gottwald a jeho následovníci pak srazili bývalé legionáře k zemi. Ti, co přežili, se místo úcty a vděčnosti dočkali života v zapomnění a opovržení. Sledujte neuvěřitelné příběhy odvahy, rozhodnosti a lidskosti. Odhalte osudy a odvahu našich vojáků v nepředstavitelně obtížných situacích. A zjistěte, jak velký vliv měly československé legie na tehdejší světové a evropské dění.

Československé legie je označení používané pro jednotky dobrovolnického zahraničního vojenského odboje Čechů a Slováků za první světové války a ruské občanské války. Legie tvořili čeští a slovenští krajané žijící v zahraničí a bývalí vojáci rakousko-uherské armády, kteří se po zajetí armádami Dohody rozhodli dobrovolně vstoupit do řad legií a dezertovat k nepřátelským vojskům, se kterými pak bojovali proti vojskům Ústředních mocností, tedy i proti českým a moravským vojákům loajálním císaři. 

Tím se dopustili dezerce a porušení vojenské přísahy panovníkovi, za kterou jim hrozilo nasazení v trestních oddílech, a tím téměř jistá smrt až trest smrti. Sami příslušníci legií své vypovězení poslušnosti Rakousku-Uhersku brali jako součást revoluční akce zahraničního odboje s cílem napomoci vzniku samostatného Československa jako nástupnického státu někdejšího Českého království. Jejich nesporné vojenské úspěchy skutečně sehrály při jednáních o vzniku Československa v roce 1918 i později během Pařížské mírové konference zásadní roli.

Příslušníci legií v Rusku se zúčastnili několika vítězných bitev války, včetně bitvy u Zborova a bitvy u Bachmače proti ústředním mocnostem, byli také zapojeni do ruské občanské války vedené proti bolševikům, v jeden čas kontrolovali celou transsibiřskou železnici a většinu velkých měst Sibiře. Název československé legie vznikl až po válce, za války se používalo souhrnné označení revoluční dobrovolná vojska. Základ těchto vojsk začal vznikat už v roce 1914 z dobrovolníků, českých krajanů, kteří se hlásili do carské armády v Rusku a Cizinecké legie ve Francii. 

Čeští krajané v Rusku, z Varšavy, jejího okolí a z území Volyně vytvořili jednotku zvanou „Česká družina“ – nejednalo se pouze o Čechy a Slováky, ti však měli velkou převahu. Krajané ve Francii byli v rámci francouzské Cizinecké legie začleněni do samostatné roty, pro kterou se vžilo označení „Rota nazdar“. Počet českých a slovenských dobrovolníků se postupně navyšoval. Od roku 1917 se tvořily legie také v Itálii. Koncem války měly jednotky československých zahraničních vojsk celkem přes 140 000 příslušníků.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !