8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak jsem začala podnikat

27. 08. 2016 | Finance
-Komerční sdělení-

Kouzlo babiččiny kuchyně


Jmenuji se Veronika a jsem z Brna. Již od dětství jsem strašně ráda trávila čas v kuchyni mé babičky. Nejvíc mě fascinovalo, když babička pekla buchty, dorty a cukroví. Po čase jsem jí vesele pomáhala. Babička si přivydělávala tím, že pekla na svatby a oslavy. Po skončení základní školy jsem měla naprosto jasno v tom, co chci dělat.

Rozhodla jsem se, že budu péct jako babička. To se ovšem rodičům moc nezdálo. Chtěli, abych studovala a měla nejméně maturitu. A tak jsem se nakonec rozhodla pro střední hotelovou školu. V rámci školní praxe jsem pracovala v kuchyni čtyřhvězdičkového hotelu. Poslali mě za cukráři na výpomoc. Chystala jsem svatbu a raut. To na mě udělalo dojem, hned jsem si představovala, že zde budu jednou pracovat.

Splněná práce a úraz


Hned po škole jsem do podobného hotelu nastoupila jako cukrářka. Sice jsem toho hodně uměla díky babičce a praxi, ale to hlavní jsem se naučila právě zde. Po pár letech jsem se vypracovala na vedoucí cukrářské sekce a hned poté jsem potkala svého manžela, byla svatba a děti, prostě klasika.
Děti odrostly a mají již své vlastní rodiny. A tak jsme s manželem zase doma sami. Rádi cestujeme a sportujeme. Práce cukráře mě naplňovala až do mého zranění, jak jinak než při sportu.
Poté jsem byla více než rok na nemocenské. Moje zranění vyžadovalo delší léčbu, a tak jsem ze zdravotního důvodu musela práci v hotelu ukončit.
rekvalifikační kurzy

Na úřadě práce  a rekvalifikační kurz


Skončila jsem na úřadu práce a při tom cvičila a rehabilitovala. Zdravotně jsem již v pořádku, ale s prací je to horší. Mé původní místo je již obsazené a žádné vhodné najít nemohu.

Moje kamarádka Hanka organizovala rodinnou oslavu a poprosila mě, abych jí napekla cukroví a dezerty. Hned po oslavě moc děkovala a říkala, že lepší ještě nejedla. „Nechápu, proč ještě nemáš svoji cukrárnu!“, konstatovala s úsměvem.

Pravda, vždy mě to lákalo, ale bála jsem se soukromě podnikat. Řešili jsme to tedy doma s manželem, kterému se nakonec moje představa vlastnit cukrárnu moc líbila. „Vést cukrárnu je práce náročná, ale když budeme mít pouze výrobnu a cukrářské výrobky dodávat do kaváren a restaurací, tak se to snad dá zvládnout“, řekl mě manžel.

Na úřadu práce vždy řešili, kam by mě mohli umístit. A tak jsem jim sdělila svoji představu o podnikání, a také to, že nevím, co je vše potřeba a jak začít. Marketing, vedení podniku, účetnictví, daně, zaměstnanci, to byla pro mě „španělská vesnice“, neboť jsem cukrář.
Tak mě paní z úřadu nabídla rekvalifikační kurz Základy podnikání v Brně, kam dle adresy spadám. Nadále jsem docházela na úřad práce a hledala jsem vhodnou školu, kde bych rekvalifikační kurzy v Brně navštěvovala.  Zjistila jsem, že škol, které rekvalifikační kurzy v Brně nabízí, je opravdu hodně. Nakonec si nějak instinktivně vybrala školu PELICAN.

Sladké učenírekvalifikační kurzy


Navštěvovala jsem tedy rekvalifikační kurz Základy podnikání v rekvalifikačním centru školy PELICAN na Lidické ulici. Jako budoucí podnikatel, jsem chtěla zlepšit své schopnosti, které podnikatelská činnost zahrnuje. V kurzu školy PELICAN mě pomohli vypracovat podnikatelský plán. A tak jsem na stará kolena celý měsíc, od pondělí do pátku navštěvovala rekvalifikační kurz v Brně.


Hodinová dotace kurzu byla celkem 120 hodin
, a tak jsem se naučila mnoho užitečného a v praxi použitelného. Lektoři z jazykové školy Pelican byli opravdu odborníci ve věci podnikání, ale současně moc fajn, jak se říká „znalí věci“. Vše mi vždy pečlivě vysvětlili, a musím říct, že jsem jim za tu trpělivost byla opravdu vděčná a dodnes jim občas nosím vzorky cukroví a dezertů.

Potom, co je poprvé ochutnali, říkali, že existují určité předpoklady pro podnikání, které mohou být pro podnikatelský záměr zásadní, a tím je dovednost v určitém oboru. Kurz jsem zakončila písemným testem a ústním pohovorem. Poté jsem po úspěšném zakončení zkoušky obdržela Osvědčení o rekvalifikaci. Úřad práce mi školné proplatil v plné výši.

Cukrárna


Již přes rok podnikám a jde mi to nakonec docela dobře. Snažím se vyhovět novým cukrářským trendům a své výrobky dodávám do spousty kaváren a obchůdků. Na příští rok plánujeme otevřít vlastní cukrárnu ;) Musím říct, že bez rady z úřadu práce a absolvování rekvalifikace v Brně bych to snad ani nedokázala!



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
čtvrtéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
4x
Obrázek uživatelky
profil
tak třeba přiletí ještě jedenSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
07. 11. 2016 20:15 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:11 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:07 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
07. 11. 2016 20:03 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
Obrázek uživatelky
profil
třetíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles