Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak předcházet nevolnostem z cestování

13. 07. 2016 | Praktické rady
-Komerční sdělení-

Kdo nepoznal záludnosti kinetózy, je šťastný člověk. Nepříjemné bolesti hlavy a žaludek jako na vodě v lepším případě bez potřeby zvracení – to všechno může být negativní stránkou cestování. Kinetóza je totiž nemoc z pohybu. To znamená, že může být vyvolána pohybem dopravních prostředků. Jak se tomuto nepříjemnému stavu vyhnout?


Ke kinetóze dochází, když smysly přenášejí do mozku chybné informace. Aby si organizmus zachoval rovnováhu, musejí statické orgány převzít informace z vnějšího prostředí a vyslat je do vnitřního ucha, kde se zpracují a odešlou dále do mozku. Pokud systém zachování rovnováhy zjistí nesoulad mezi zrakovými vjemy a informacemi, které dorazí do vnitřního ucha, objeví se příznaky kinetózy. Postižená osoba zbledne, potí se, cítí žaludeční nevolnost a zmocňují se jí závratě. Pokud slabost rychle neustoupí, postižený začne zvracet.

Podle stupně těžkosti lze kinetózy rozdělit do 3 stupňů:


  • Lehká forma: bolesti hlavy, únava, ztráta chuti k jídlu
  • Těžší forma: nevolnost, často se zvracením, ztráta chuti k jídlu, zjevná únava
  • Těžká forma: subjektivně těžký pocit choroby, silné zvracení žaludečních šťáv a žluči, pocit odporu k jakémukoliv jídlu, poruchy koordinace

Travel Gum
Těžká forma se naštěstí projevuje jen asi u 15 až 20% postižených. Z vědeckých výzkumů vyplynulo, že je asi 15% lidí vůči výskytu kinetózy relativně necitlivých, 75% je náchylných „normálně“ a asi 10% je silně náchylných.

Náchylnost ke kinetóze se zdá být dědičná. Kinetózou bohužel trpí častěji ženy než muži. Zajímavostí je, že může postihnout i psy a kočky.



Netrapte se a využijte přípravky na kinetózu

Pokud se vás během jízdy autem zmocňuje nevolnost, užijte před cestou lék proti kinetóze.
„Bez předpisu je dostupný přípravek - žvýkačky Travel-Gum - obsahuje antivertiginosum (látku zabraňující závrati) dimenhydrinát, který navíc stimuluje ke zvýšené tvorbě slin, což může dále potlačit nutkání na zvracení. Je možné začít žvýkat i tehdy, kdy už vám špatně je. Jedním z léků je i Kinedryl či v zahraničí Dramamine, jenž v tabletové formě obsahuje tutéž látku (cinnarizin), či prostředek Skopolamin. Tyto dva (Dramamine a Skopolamin) jsou ale přístupné pouze na lékařský předpis a v případě Skopolaminu jen po konzultaci s lékařem, jelikož dávkování by mělo záviset na pacientově věku, váze, a délce podávání. Díky tomu může v dnešní době každý cestovat bez hrůzostrašných obav z nevolností,“ informuje MUDr. Milan Šašek.

Jak dále zabránit kinetóze?

  • Pozor na pachy. Nevolnost mohou vyvolat í výfukové plyny, pach přicházející z kuchyně nebo cigaretový dým. Vyhýbejte se jim.
  • Nekuřte. Když si zapálíte cigaretu, příznaky kinetózy se ještě více zesílí.
  • Cestujte v noci. V noci se hrozba žaludeční nevolnosti snižuje. Příčinou je skutečnost, že zrak je v této době méně vnímavý než během dne.
  • Pozor na alkohol. Alkohol proniká z krve do tekutiny vyplňující vnitřní ucho, a tak narušuje pocit rovnováhy. Během cestování se zřekněte konzumace většího množství alkoholu.
  • Nekonzumujte těžká jídla. Na cestách se důsledně vyhýbejte stravě dráždící váš žaludek. I kdyby jídlo vypadalo na talíři velice lákavě, nejezte ho.
  • Dopřejte si čerstvý vzduch. Nevolnost můžete zmírnit i hlubokým vdechováním čerstvého vzduchu. V autě stačí otevřít okénko, na lodi vyjít na palubu a v letadle si pustit přívod vzduchu nad hlavou.
  • Před cestou se řádně vyspěte. Riziko kinetózy narůstá s únavou. Před cestou se proto dobře vyspěte. Během jízdy autem nebo vlakem byste se měli pokusit alespoň na chvíli si zdřímnout. Krátký spánek totiž přeruší přísun impulzů, které vyvolávají nevolnost.
  • Pozor na pohyby hlavou. Když neustále hýbete hlavou, mozek hůře rozšifruje přicházející impulzy.
  • Preferujte přední sedadlo. V autě si sedněte dopředu a dívejte se soustředěně na horizont cesty před sebou. Nejbezpečnější je zřejmě místo řidiče.
  • Nečtěte. Pohyb totiž způsobuje, že se písmena začnou před očima houpat nebo poskakovat, což může vyvolat velmi nepříjemné pocity. Chcete-li se vyhnout v autě nevolnosti, přidržte si ruce na spáncích, abyste neviděli na cestu, nebo se prostě posaďte zády k oknu.Travel Gum
  • Zafixujte se na pevný bod. Aby se vám vrátila rovnováha, měli byste soustředit pohled na pevný, nepohyblivý bod.

Tip na závěr:

Noste s sebou vlhčené kapesníky a igelitový sáček. Když dojde k nehodě, nebudete se cítit trapně a také zahladíte „stopy“. Vlhčené kapesníky navíc potlačují i různé pachy a zároveň velmi příjemně voní, čímž vám mohou pomoci předejít zvracení.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak předcházet nevolnostem z cestování:

Jak předcházet nevolnostem z cestování
Jak předcházet nevolnostem z cestování
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !