Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si zařídit pracovní místo a ulevit svému zdraví

30. 05. 2022 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Prací stráví většina lidí několik hodin denně. Místo, na kterém tento čas trávíme by tedy mělo být co nejvíce příjemné. Možnosti se samozřejmě rozšiřují, pokud máte home office nebo jste sami sobě pánem ve své kanceláři. Zařízení pracovny je v tomto případě zcela ve vaší režii, avšak tím to nekončí, je třeba si dobře promyslet, jaké vybavení zvolit, aby bylo prostředí nejen příjemné na pohled, ale také vhodné ze zdravotního hlediska. Jak na to se dozvíte v následujícím článku.

Pracovní stůl a židle


Stůl a židle jsou nejdůležitější kusy nábytku v celé pracovně. Jejich výběr obvykle není nic lehkého, což jistě na vlastní kůži pocítíte v obchodě s nábytkem, kdy budete muset vybírat z desítek různých židlí. Židle by měla být vždy výškově nastavitelná. Dobré je zvolit ergonomickou variantu s tvarovanými zády i podsedákem, s opěrkou hlavy a rukou. Povrch židle by pak měl být z prodyšné látky.

Stůl by pak měl mít takovou výšku, abyste u něj byli schopni zaujmout ergonomický sed, což znamená mít kotníky, kolena, kyčle a lokty při psaní v pravém úhlu. Ideální je v tomto případě polohovací stůl. Ten je zpravidla nejen výškově nastavitelný, ale existuje také možnost naklonit si pracovní desku do určitého úhlu, takže monitor počítače může být výš, což uleví krční páteři. Polohovací desku ocení také ti, kteří například kreslí nebo rýsují technické výkresy.
polohovací stůl

























Ergonomie především


U ergonomie ještě chvíli zůstaneme. Na co se zaměřit u židle a stolu už víme. Správný sed, který dlouhodobě nebude škodit páteři, však zahrnuje ještě krční páteř. Monitor počítače by tedy měl být přímo naproti očím. Z tohoto důvodu není příliš vhodné pracovat na notebooku po většinu pracovní doby. Monitor si tedy postavíme na podstavec, případně jej umístíme do nastavitelného držáku, díky kterému bude v optimální pozici.

Abychom předešli problémům jako je například syndrom karpálního tunelu, využijeme také ergonomické podložky pod myš poskytující dostatečnou oporu zápěstí. Správně tvarovaná by měly být také klávesnice, která musí mít mírný sklon.

Dostatek správného osvětlení


Nesmíme zapomínat ani na zrak. Proto na pracovní desku vždy umístíme lampu, která celý prostor dobře osvětlí v případě nedostatku denního světla. Abychom však přirozeného světla využili co nejlépe, umístíme stůl co nejblíž k oknu. Lampu tedy zapínáme pouze v případě zhoršených světelných podmínek. Barva světla žárovky by se měla co nejvíce podobat tomu dennímu.

Oči bychom měli chránit i proti záření, které vydávají monitory. Zejména pracujete-li do pozdních večerních hodin, je dobré omezit působení modrého světla. Chytrý monitor či obrazovka tabletu nebo mobilního telefonu už disponuje nastavením teploty barev a nočním režimem, ovšem využití brýlí proti modrému světlu není na škodu. Dalším tipem pro šetření zraku je se čas od času zadívat do dálky. Vykoukněte jednou za půl hodiny na pár minut z okna, aby si oči odpočinuly. 

chytrý monitor























Příjemné ovzduší


Optimální teplota v místnosti, ve které člověk pracuje v sedě, by měla být kolem 20-23 °C. Je-li v místnosti výrazně chladněji či tepleji, snižuje se schopnost koncentrace a zvyšuje také například riziko různých onemocnění. V zimních měsících tedy myslíme na dostatečné vytápění, naopak v létě je skvělé nainstalovat do místnosti klimatizaci, která zajistí optimální teplotu i v horkých letních dnech. Vyzkoušet můžete i čističku vzduchu, v případě potřeby také zvlhčovač.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !