8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krok vpřed! Čeká nás budoucnost, co se hvězd bude dotýkat!

25. 03. 2021 | Vaše příběhy

Příběh je o mé sousedce, paní Marii. Paní má už šedesát let. Její život nebyl jednoduchý.

 

Marie se vdala v devatenácti a narodil se jí krásný chlapeček. Měla spokojené manželství. To vše trvalo jen pár let. Když měl chlapeček sedm let, šel s kamarády bruslit na rybník. Už se jí nevrátil. Pod synem paní Marie a jeho kamarádem se prolomil led. Jednoho z chlapců se tehdy podařilo zachránit. Nebyl to ale syn paní Marie. O to tragičtější to bylo, že manželé měli jen onoho jediného syna.


Tato tragická událost měla vliv na celé manželství. Manželé se odcizili. Nedokázali si odpustit. Muž vyčítal ženě, že syna pustila ven, ona zase muži, že brusle koupil synovi právě on. Manželé se do roka rozvedli.


Paní Marie žije od rozvodu sama, její bývalý muž se znovu oženil.  Poslední roky bydlí Marie v našem domě. S lidmi se příliš nebaví, drží se v ústraní. Pořídila si malou fenku čivavy, Dášenku. Chodila do práce, starala se o pejska a nerada vzpomínala na ztrátu, kterou před lety utrpěla. Nerada vzpomínala také na bývalého manžela a snažila se žít přítomností.

 Po několika letech, kdy pracovala v těžkém průmyslu, začala mít zdravotní problémy. Přestala práci zvládat, měla křeče v rukách a velké bolesti. Proto ji lékařka uznala práce neschopnou a poslala na další vyšetření. Ta potvrdila revmatoidní artritidu. Marie se do práce už nemohla vrátit a získala invalidní důchod prvního stupně.

Má sousedka ale doufala, že si najde práci na zkrácený úvazek, nebo lehčí fyzickou práci, či brigádu. Musí přece uživit sebe i svého pejska.

Hledala dlouho, ale nikde vhodnou pozici nemohla najít. Tam, kde by nemoc nevadila, jí chybělo vzdělání. Tam, kde vzdělání nepožadovali, chtěli zdravého člověka. A jít studovat v šedesáti je holý nesmysl. Marie se ocitla na hranici existenčního minima. Důchod, který pobírala, nestačil.

Do toho všeho přišla pandemie a s ní ještě méně možností najít jakékoli místo. A její pejsek se rozstonal. Dášenka potřebovala operaci, bez které by zemřela. Měla bříško plné nádorů.

Její panička ovšem na operaci neměla peníze. Musela si proto finanční prostředky půjčit. Půjčila si od kamarádky, od sousedů, od bývalé kolegyně z práce. Doufala, že se vše brzy změní a ona peníze vrátí.

Dášenka operaci přečkala. Brzy se zotavila. Marie ovšem zůstala dlužit peníze. V šedesáti letech se dostala na úřad práce a pobírá sociální dávky, aby mohla živořit.

Práce pro ni není, peníze, které pobírá, nestačí. Nestěžuje si, protože ví, že jí stejně nikdo nepomůže. Syn zahynul, muže nemá. A tak se snaží alespoň pomáhat ještě starším lidem s nákupy. Od těch majetnějších přijme třeba deset, dvacet korun, ostatním pomáhá zcela zdarma. Přece nebude využívat nemohoucnosti lidí, kteří jsou na tom podobně, jako ona?

S paní Marií mám asi nejužší vztah právě já, její sousedka. A tak mě bolí srdce, když mi minule se slzami v očích napřímo řekla:

„Počkám ještě pár měsíců. Jaro nějak přečkám, léto taky. Ale pokud neseženu jakoukoli práci, kterou zvládnu, do příští zimy, skončím to.“

Nebylo pochyb, co tím paní Marie myslí. Poslední dobou hodně mluví o lidech, kteří si sami vzali život.

A tak i já, která jsem už ve starobním důchodu, který není vůbec vysoký, ani průměrný, držím paní Marii pěsti. I já mám hluboko do kapsy. Mohu jí zatím pomoci jen tak, že ji občas pozvu na oběd, občas se zeptám ve svém okolí, zda by někdo nevěděl o zaměstnání právě pro šikovnou starší paní. Bude dělat cokoli, jen aby přežila ona a její pejsek.

No a to je ta skvělá budoucnost, ke které jsme před lety odhodlaně a vesele kráčeli…


Osov - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krok vpřed! Čeká nás budoucnost, co se hvězd bude dotýkat!:

Krok vpřed! Čeká nás budoucnost, co se hvězd bude dotýkat!
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já bych se obrátila na sociálního pracovníka na obci. Určitě se dá najít pomoc.Třeba oslovit i neziskové organizace. Existují např. potravinové banky. Jako ID má větší ochranu i na úřadu práce.
Obrázek uživatelky
profil
smutný příběh...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to moc smutný příběh.Je těžké pochopit,proč někdo má miliony a jiný sotva živoří.Záleží také na revizním lékaři jak postižení zhodnotí.První stupeň se mi zdá málo na tak velké postižení.Ale já nejsem kompetentní člověk pro hodnocení.Je to jen můj názor.
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel krutá pravda a ta paní není jediná
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles