Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 24.05. 2024
Dnes má svátek Jana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jeroným a Benjamín

14. 12. 2022 | Vaše příběhy

Žil byl jednou pan Jeroným. Toto prastaré jméno pocházející z řeckého Hieronymos znamenající doslova „svaté jméno“ nebo „muže se svatým jménem“ jako by předurčovalo Jeronýmovu povahu. Byl to člověk dobrácký, pracovitý a mírumilovný. Osud se s ním ale škaredě popral. Když utrpěl úraz a zůstal částečně ochrnutý, manželka se od něj odstěhovala. Jeroným ochrnul na jednu ruku a trápila ho páteř. Během krátké doby byl po několika operacích, které mu ale nepřinesly úlevu. Bydlení v bytě nezvládal, protože měl nízký invalidní důchod. 

A tak se Jeroným odstěhoval do staré chaty za městem. Původně to byla udržovaná chata určená k rekreaci, kterou vlastnil jeho kamarád. Kamarád ale zemřel, chatu zdědily jeho děti a nikdo se o stavení nestaral. Děti odmítly spojení s chatou, protože bydlely daleko. Byly zabezpečené, měly svá honosná sídla a své moderně vybavené chaty. Chata po jejich otci zpustla tak rychle, že ji už nikdo nechtěl. Byla prakticky neprodejná, vhodná tak akorát ke zbourání. Když o ni Jeroným projevil zájem, nakonec děti byly rády, když mu ji darovaly.

Jeroným žil skromně. Topil si ve vyřazených kamínkách tím, co našel. Chodil do lesa na klestí, sbíral dřevěný odpad u kontejnerů a jedl velmi chudě. Tou dobu našel u jednoho z kontejnerů i malé štěně. Bylo odložené v krabici spolu se svými sourozenci a jediný tento pejsek v tu dobu ještě žil. Dobrácký Jeroným neměl to srdce štěně tam nechat. Odnesl ho domů a rozdělil se s ním o skromnou obživu. Štěně mu natolik přirostlo k srdci, že ho nepředal útulku a nevolal policii. Zůstalo u něj a dostalo jméno Benjamín. Bylo to těžké, starat se o další hladový krk. Spolu se štěnětem ale získal věrného kamaráda, ochránce a souputníka na strastiplné cestě životem.

Jeroným měl v sobě něco tajemného. Už od dětství, vyrůstal na vesnici, ho měla zvířata ráda. Dokázal zkrotit divokého koně stejně dobře, jako uklidnit a vycvičit nepřizpůsobivé a problémové psy. Spolu s Benjamínem se dostal víc mezi majitele psů, a tak si začal svou schopností přivydělávat ke svému důchodu. Alespoň bylo na granule pro Benjamína. Psi, kteří útočili a byli agresivní a jichž se jejich majitelé se báli, že třeba ublíží jejich dětem, se od Jeronýma vraceli zpět domů krotcí a poslušní. Jeroným psa uměl změnit a připravit do dalšího života. Ale pár lidí si už pro psa nepřišlo nebo mu rovnou řekli, že už ho nechtějí. Občas se setkal s tvrzením, že dají psa rovnou utratit. A tak psi zůstali u Jeronýma. Stal se z jeho chaty takový malý charitativní útulek. Co vydělal výcvikem, to opět vrážel do psů, a sám se musel dál uskromňovat. Pes je ale živé stvoření a Jeroným neměl srdce tyto psy odkládat do útulku. Věděl, že ve studeném kotci, bez stálého majitele, by se mohla psí povaha opět zvrhnout.

Jeroným měl na své chatě permanentně k Benjamínovi ještě minimálně tři až pět psů, stálých osadníků. Přilnul k nim a i přes svůj zdravotní stav se o psy láskyplně staral. Až když měl další zdravotní problémy a pomalu ztrácel zrak, o Jeronýmovi a jeho chatě se doslechli v nejmenovaném spolku, který sám pomáhal a zachraňoval psy v nouzi. Rozhodli se mu pomoci. Jeroným se už nedokázal o všechny své svěřence sám postarat. Zaměstnanci spolku navštívili Jeronýma a našli jeho svěřencům nové, adoptivní rodiny. Jediný, koho Jeroným odmítl dát, byl právě Benjamín, pejsek, kterého vyrval smrti z drápů, když ho našel před lety u kontejnerů.

 A tak Benjamínek zůstal u svého pána. Stal se jeho očima. Byl mu oddaný až do Jeronýmovy smrti. Když už byl starý a nemocný Jeroným v takovém stavu, že se o Benjamína nedokázal vůbec postarat, spolek mu našel venčitele. A co víc, zajistil z příspěvků dárců také léky pro Jeronýma. Starý pán, „muž se svatým jménem“ tak měl to štěstí, že při jeho posledním vydechnutí mu do očí hleděl jeho věrný, oddaný a milující přítel Benjamín.

A co se stalo s Benjamínem dál? Spolek pro něj našel hodného a také osamělého pána. Byl už to psí stařeček. Brzy odešel za svým pánem. Věřím, že tam v nebi jsou spolu a je jim krásně.

 

čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jeroným a Benjamín:

Jeroným a Benjamín
Jeroným a Benjamín
Jeroným a Benjamín
Jeroným a Benjamín
Jeroným a Benjamín
Jeroným a Benjamín
Jeroným a Benjamín
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smutný,ale krásně napsaný příběh ze života.
Obrázek uživatelky
profil
krásnéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles