Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jezuitská kolej

10. 01. 2016 | Česká republika

Základní kámen jezuitské koleje byl položen 8. května 1666. Stavba byla částečně dokončena v roce 1678 a jezuité se mohli nastěhovat do severního křídla. Východní křídlo se pomalu dostavovalo a jižní křídlo nebylo nikdy dokončeno. Střední křídlo bylo dostavěno jako poslední a je v něm velký letní refektář. Budova jezuitské koleje je dvoupatrová a má tvar písmene F namísto plánovaného tvaru písmene E. Nárožní věže jsou čtyřboké se skosenými nárožími. Autorem celého projektu koleje byl významný stavitel Domenico Orsi.

Před jezuitskou kolejí byla vybudována terasa lemovaná dvanácti sochami jezuitských světců. Autorem této galerie je František Baugut. Později zde byla zhotovena ještě socha Jana Nepomuckého. Díky této rozsáhlé sochařské výzdobě se tento prostor přirovnává ke Karlovu mostu v Praze. Záměrem stavitelů bylo asi napodobení „královské cesty“ od chrámu svaté Barbory k Vlašskému dvoru. Po zrušení řádu v roce 1773 sloužila jezuitská kolej jako vojenské sklady. Proběhlo zde i několik stavebních úprav, hlavně interiérů.

Jezuitská kolejV současné době v jezuitské koleji sídlí Galerie Středočeského kraje – GASK. Přístupny jsou prostory téměř celé koleje a vystavují se zde díla především začínajících nebo méně známých autorů. Můžete také vystoupat do jižní věže. Odtud se vám naskytne nádherný pohled na gotický chrám svaté Barbory a další zajímavá místa v Kutné Hoře a okolí. Zblízka si zde také prohlédnete unikátní pozdně gotické zvony Michael, Ludvík a Barbora. První dva jmenované byly odlity v kutnohorské dílně Ondřeje Ptáčka v letech 1493 a 1510. Barboru odlil také kutnohorský zvonař Jiří Klabal v roce 1535.

Zahrady jezuitské koleje byly v posledních letech upraveny a proměnily se v městský park. Jsou zde travnaté plochy i květinové záhony. Zajímavý je přírodní amfiteátr – kombinace pódia s vodní plochou a také vodní schody. Je zde tedy prostor pro kulturní akce, ale třeba i pro piknik nebo jen krátký odpočinek. Občas zde probíhají různé koncerty nebo skupinové cvičení jógy. Také tu jsou vysázeny ukázkové vinice. Tyto zahrady jsou volně přístupné po celý rok. Celý areál Jezuitské koleje v Kutné Hoře je součástí městské památkové rezervace.


Martinka1p - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jezuitská kolej:

Jezuitská kolej
Jezuitská kolej
Jezuitská kolej
Jezuitská kolej
Jezuitská kolej
Jezuitská kolej
Jezuitská kolej
Jezuitská kolej
Jezuitská kolej
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles