Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kapucínský klášter v Brně

26. 01. 2013 | Vaše tipy

Jednou jsme se s mým manželem chystali do Zoo do Brna a jedna kolegyně z práce mi poradila, že máme navštívit i Kapucínský klášter v Brně a hlavně jeho kryptu. Jsem moc ráda, že jsem ji poslechla, neboť je to velmi zajímavý historický zážitek. A taky velmi silný zážitek.

Tento tzv. Kostel Nalezení svatého Kříže stojí v centru Brna na Kapucínském náměstí. Tento kostel je druhý nejstarší kostel kapucínů na českém území. A právě v prostorech pod kostelem je krypta, kde jsou ostatky (sušené mrtvoly) kapucínských mnichů a dalších významných osobností. Ostatky jsou staré několik set let. Krypta byla založena v polovině 18. století a založil ji Mořic Grimm. Těla byla mumifikována přirozenou cestou a to pomocí průduchů v pilířích kostela, z nichž plynul volný přísun vzduchu. Podíl na přirozené mumifikaci má také vhodné složení půdy.

ilustraní fotka - BRNOMezi osobnosti, které zde odpočívají, patří např. František Trenck (velitel pandurského pluku, byl odsouzen k doživotnímu žaláři na hradu Špilberk). František Trenck byl po své smrti na své osobní přání pohřben právě zde v kapucínském klášteře, bohužel s okovy a řetězy na rukou. Jeho tělo je vystaveno v krásné prosklené rakvi. Dále je zde pohřbený např. baron František Josef Kotulínský s manželkou Eleonorou, Jakub Kuneš z Rosenthalu (nejstarší dochovaná mumie, městský radní, zemřel v roce 1658), Martin Stiller, polní maršál Philibert, dvorní lékárník Kašpar ze Šterneku atd. Zajímavá je také mumie 12letého chlapce, který údajně náhle zemřel u oltáře. Někteří mrtví mají na sobě zachován i původní oděv či kousky usušeného lidského masa. Výraz obličejů v některých tvářích mumií je strašný a místy i děsivý.

Vstupné do krypty činí pro dospělé 60,- Kč a pro děti 30,- Kč, pokud máte ovšem malé děti a bázlivé, tak bych návštěvu nedoporučovala. Hrobka je místy i strašidelná. Opravdu se jedná o skutečné mrtvoly.

Myslím, že tento tip stojí za výlet. Pro mě to byl doopravdy silný a nezapomenutelný zážitek, ale upřímně - už bych kryptu nikdy nenavštívila.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
U nás býva každý rok "noc kostolov" a vtedy sú sprístupnené aj krypty. Ale vystvené sú len katafalky a mŕtvi nerušene "odpočívajú" v zemi.
Obrázek uživatelky
profil
Je to zajímavé, ale pro jemnější povahy děsivé místo. Byla jsem tam dvakrát (kdysi dávno se školou a podruhé tak před třemi lety). Při poslední návštěvě jsem si říkala, jestli by nebylo lepší nechat ty zemřelé v klidu spát. Zdá se mi neetické vůči těm zemřelýcm, aby byli vystavováni jako turisická atrakce. Vědecké zkoumání to jo, to je něco jiného.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles