Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíšťata u dětí: Hrozí poruchy soustředění a paměti

9. 05. 2024 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Děti jsou vzhledem ke svým aktivitám snadným cílem pro klíšťata a pro přenos klíšťové encefalitidy. Toto zánětlivé virové onemocnění mozku u nich obvykle neprobíhá v té nejzávažnější formě. Přesto se těžké následky nedají vyloučit. Děti i dospělí mohu navíc dlouhodobě trpět tzv. postencefalitickým syndromem, který může způsobovat poruchy soustředění, paměti nebo bolesti hlavy. A to vše může ovlivňovat i schopnosti chápat a orientovat se v látce probírané ve škole.

Poznat klíšťovou encefalitidu u dětí není snadné. Teplota, bolest hlavy a zvracení jsou v dětském věku častými příznaky, které se nemusí zdát nijak podezřelé. Diagnózu může ztěžovat i fakt, že klíště nemusíte vůbec najít. Kromě dospělého klíštěte  totiž sají i jeho larvy a nymfy a potom samy odpadnou.

Klíšťata u dětí: Hrozí poruchy soustředění a pamětiDěti mívají častěji zánět mozkových blan


Průběh onemocnění může být u dětí podobný jako u dospělých. Po chřipkových příznacích trvajících několik dní může po krátkém období bez zdravotních obtíží nemoc přejít do druhé fáze. Ta je spojena se zánětem centrálního nervového systému (mozek a mícha). U dětí jde nejčastěji o zánět mozkových blan (meningitidu), který se projevuje například bolestí hlavy a světloplachostí. Závažný průběh infekce, kdy dojde k zánětu v mozku a v míše, je ve srovnání s dospělými méně častý.



Poruchy soustředění, paměti a vnímání

Případů klíšťové encefalitidy bylo v posledních 5 letech zaznamenáno 500 až 800. Děti od narození do 19 let tvoří kontantně kolem 17 % případů. Jediná spolehlivá prevence je očkování a vhodný čas na něj je po celý rok. Počet lidí využívajících tento způsob ochrany v České republice pomalu roste a v loňském roce dosáhl 40 %. Průměrná proočkovanost dětí do 15 let je 37 %, ale u dětí do 6 let se pohybuje od 19 % do 34 %. Důležité je nejen s očkováním začít, ale třídávkové základní schéma dokončit. Na očkování mohou rodiče čerpat příspěvek v rámci preventivních programů zdravotních pojišťoven.


U mnoha dětí ale trápení nekončí ani po odeznění akutních příznaků. Objevit se u nich mohou dlouhodobé neurologické obtíže ovlivňující jejich školní prospěch. Ty mohou mít podobu únavy, bolestí hlavy i poruch řeči, soustředění, paměti a chování. Popsané následky jsou přitom mnohem častější než u dětí, které prodělaly lymeskou borreliózu, další z onemocnění přenášeného klíšťaty. Vzácně může klíšťová encefalitida u dětí vyvolat i obrnu nebo epilepsii.


Očkování nedokončí ani polovina dětí


Jedinou spolehlivou prevencí je očkování. Základní očkovací schéma se skládá ze tří dávek a aby očkování vydrželo, je třeba ho absolvovat celé. Bohužel na třetí dávku dojde 41 % dětí do 15 ale na první přeočkování jen 19 % dětí. Ochrana se tedy rychle vytrácí.

proočkovanost u dětí



















Zdroje:
SZÚ. Výskyt vybraných hlášených infekcí podle věkových skupin v České republice v letech 2018 – 2023. Zdroj: ISIN 2018–2023 – dle data vykázání.
TBE Awareness Coverage and Compliance Research 2023. Country report: Czech Republic.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !