Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete

9. 05. 2012 | Česká republika
Kovozoo ve Starém Městě na Slovácku je nevšední atrakcí a utěšeně se rozrůstá, proto dostala nové a důstojnější prostory. Expozice, která je evropským unikátem, byla přesunuta z provizorních prostor u příjezdové cesty do klidové části areálu bývalého cukrovaru.

Modely zvířat vznikly z kovového odpadu, přičemž vynikly fortel a fantazie nejen uměleckých kovářů, ale i běžných kutilů. Netradiční ZOO bez klecí a mříží nyní zahrnuje přes 30 výtvorů různých velikostí, což není konečný stav, jelikož se počítá s dalšími přírůstky. Zatím největší ohlas u návštěvníků sklízejí nosorožec, gorila Minerva, gepard Elektra, rodina tučňáků – Romeo, Julie, Jonatán, lev Lord a želva Franklin.

Nová Kovozoo se nachází v parku bývalého cukrovaru ve Starém Městě u Uherského Hradiště, zhruba 80 metrů od původního místa. Celá expozice připomíná klasickou ZOO, kde nechybějí informační tabule s popisky Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdetezvířat. V parku, který je součástí projektu Ekoland, panuje klid a příchozí zde najdou příjemné prostředí pro relaxaci i načerpání zajímavých informací z ekologie. Nová Kovozoo ukazuje, že odpad nemusí skončit na šrotišti, ale dá se dále využít. K výrobě modelů zvířat byly použity materiály, které na první pohled mohou působit jako nepotřebné a k vyhození.

V expozici se nyní nachází 32 zvířat, z toho 25 modelů vzniklo díky motivační soutěži, které se zúčastnili jednotlivci i firmy ze Slovácka a širokého okolí. Nová Kovozoo rozšířila počet současných atrakcí, k nimž patří ještě maják a pirátský koráb, které nelze u Brněnské ulice ve Starém Městě přehlédnout. Návštěvníci si mohou za symbolické vstupné vyšlápnout na maják, podívat se na palubu lodi a projít novou Kovozoo dole v zahradě.

Atrakce jsou veřejnosti přístupné od dubna do října každý den včetně víkendů a svátků. Během května bude volně přístupné i blízké kongresové centrum, které vzniklo vkusnou a citlivou přestavbou někdejšího skladu cukru. V centru probíhá řada výstav počínaje fotografiemi přes plastiky uměleckého kováře, až po ukázky kamen.

Vstupné na okruh nové Kovozoo, maják a loď:

- děti do 6 let mají vstup zdarma
- děti nad 6 let, studenti, důchodci, ZTP a skupina nad 10 osob - 20 Kč
- dospělí 30 Kč


Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdeteDuchovním otcem Kovozoo je Bronislav Janeček, ředitel společnosti, v jejímž areálu se expozice nachází. Jak se nápad zrodil a co jej a lidi kolem motivovalo dát dohromady takovou nevšední expozici?
"Před několika lety jsem navštívil Tunis a tam jsem sledoval, jak místní umělci vyrábějí ze zbytkového šrotu modely zvířat. Jejich práce mě velmi zaujala, takže jsem zhruba po dvou letech přesvědčil spolupracovníky, abychom u nás ve Starém Městě vybudovali vlastní netradiční Zoo. Pokud vím, nikde jinde v Evropě takový projekt neexistuje," uvedl Janeček.

Vybrané modely nedávno absolvovaly tour po nákupních centrech celé ČR a ohlas byl velmi pozitivní. "Lidé v Čechách a na Moravě obdivovali především gorilu a geparda z pohledu propracovanosti a podobnosti, a dalo by se říci dokonalosti. Na druhou stranu, když se podíváme na tučňáky, vidíme, že jsou vyrobeni velmi jednoduše a také oni sklidili ovace, především u malých dětí. Z toho je patrné, jak je slovo úspěch relativní. Odborníci a znalci hodnotí nebo vidí jako nejúspěšnější umělecká díla od kovářů, na druhou stranu běžná veřejnost a malé děti vnímají krásu v jednoduchosti,“ dodal Bronislav Janeček.

Podle něj je v plánu nejen pořízení dalších modelů kovových zvířat, ale také oživení nové Kovozoo, a to doslova. Expozici ve Starém Městě u Uherského Hradiště by měla obohatit zvířata živá, jako jsou třeba pávi a další.


Zdroj: Kovosteel.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete:

Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dcera s vnučkou už tam byly...je tam taky loď a maják, letadlo....Líbilo se jim tam...
Obrázek uživatelky
profil
krásné určitě pojedem,Staré město a Uherské hradiště můžuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles