Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete

9. 05. 2012 | Česká republika
Kovozoo ve Starém Městě na Slovácku je nevšední atrakcí a utěšeně se rozrůstá, proto dostala nové a důstojnější prostory. Expozice, která je evropským unikátem, byla přesunuta z provizorních prostor u příjezdové cesty do klidové části areálu bývalého cukrovaru.

Modely zvířat vznikly z kovového odpadu, přičemž vynikly fortel a fantazie nejen uměleckých kovářů, ale i běžných kutilů. Netradiční ZOO bez klecí a mříží nyní zahrnuje přes 30 výtvorů různých velikostí, což není konečný stav, jelikož se počítá s dalšími přírůstky. Zatím největší ohlas u návštěvníků sklízejí nosorožec, gorila Minerva, gepard Elektra, rodina tučňáků – Romeo, Julie, Jonatán, lev Lord a želva Franklin.

Nová Kovozoo se nachází v parku bývalého cukrovaru ve Starém Městě u Uherského Hradiště, zhruba 80 metrů od původního místa. Celá expozice připomíná klasickou ZOO, kde nechybějí informační tabule s popisky Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdetezvířat. V parku, který je součástí projektu Ekoland, panuje klid a příchozí zde najdou příjemné prostředí pro relaxaci i načerpání zajímavých informací z ekologie. Nová Kovozoo ukazuje, že odpad nemusí skončit na šrotišti, ale dá se dále využít. K výrobě modelů zvířat byly použity materiály, které na první pohled mohou působit jako nepotřebné a k vyhození.

V expozici se nyní nachází 32 zvířat, z toho 25 modelů vzniklo díky motivační soutěži, které se zúčastnili jednotlivci i firmy ze Slovácka a širokého okolí. Nová Kovozoo rozšířila počet současných atrakcí, k nimž patří ještě maják a pirátský koráb, které nelze u Brněnské ulice ve Starém Městě přehlédnout. Návštěvníci si mohou za symbolické vstupné vyšlápnout na maják, podívat se na palubu lodi a projít novou Kovozoo dole v zahradě.

Atrakce jsou veřejnosti přístupné od dubna do října každý den včetně víkendů a svátků. Během května bude volně přístupné i blízké kongresové centrum, které vzniklo vkusnou a citlivou přestavbou někdejšího skladu cukru. V centru probíhá řada výstav počínaje fotografiemi přes plastiky uměleckého kováře, až po ukázky kamen.

Vstupné na okruh nové Kovozoo, maják a loď:

- děti do 6 let mají vstup zdarma
- děti nad 6 let, studenti, důchodci, ZTP a skupina nad 10 osob - 20 Kč
- dospělí 30 Kč


Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdeteDuchovním otcem Kovozoo je Bronislav Janeček, ředitel společnosti, v jejímž areálu se expozice nachází. Jak se nápad zrodil a co jej a lidi kolem motivovalo dát dohromady takovou nevšední expozici?
"Před několika lety jsem navštívil Tunis a tam jsem sledoval, jak místní umělci vyrábějí ze zbytkového šrotu modely zvířat. Jejich práce mě velmi zaujala, takže jsem zhruba po dvou letech přesvědčil spolupracovníky, abychom u nás ve Starém Městě vybudovali vlastní netradiční Zoo. Pokud vím, nikde jinde v Evropě takový projekt neexistuje," uvedl Janeček.

Vybrané modely nedávno absolvovaly tour po nákupních centrech celé ČR a ohlas byl velmi pozitivní. "Lidé v Čechách a na Moravě obdivovali především gorilu a geparda z pohledu propracovanosti a podobnosti, a dalo by se říci dokonalosti. Na druhou stranu, když se podíváme na tučňáky, vidíme, že jsou vyrobeni velmi jednoduše a také oni sklidili ovace, především u malých dětí. Z toho je patrné, jak je slovo úspěch relativní. Odborníci a znalci hodnotí nebo vidí jako nejúspěšnější umělecká díla od kovářů, na druhou stranu běžná veřejnost a malé děti vnímají krásu v jednoduchosti,“ dodal Bronislav Janeček.

Podle něj je v plánu nejen pořízení dalších modelů kovových zvířat, ale také oživení nové Kovozoo, a to doslova. Expozici ve Starém Městě u Uherského Hradiště by měla obohatit zvířata živá, jako jsou třeba pávi a další.


Zdroj: Kovosteel.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete:

Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
Kovozoo Staré Město – atrakce, jakou v Evropě nenajdete
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je krásná,byli jsme tam včera,stále funguje od 10-17h.Nějvětší nadšení bylo z lodi a majáku.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vidno, že fantázia a šikovné ruky dokážu aj z odpadu "stvoriť" pekné a zaujímavé veci.
Obrázek uživatelky
profil
Část expozice byla vystavená v Intersparu ve SM, moc pěkná dílka. Nejhezčí byla asi gorila Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles