8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč vláknina? Protože zdraví má člověk jen jedno!

5. 10. 2015 | Péče o tělo
Jezte dostatek vlákniny, pro lidský organismus je důležitá!Toto upozornění z úst lékařů slýcháme velice často. Víte ale, proč je vlastně vláknina pro tělo tak nepostradatelná? Vláknina je stavebním kamenem pro správné fungování trávicího systému. Pokud jí nepřijímáme správné množství, můžeme tak vážně ohrozit naše zdraví. Lidé jí bohužel v dnešní době konzumují přibližně o polovinu méně, než je doporučené denní množství. Člověk měl denně vlákniny zkonzumovat 30 gramů.

S nedostatkem vlákniny souvisí i řada civilizačních chorob: Ať už mluvíme o rakovině zažívacího traktu, obezitě nebo o problémech s trávením, všechny tyto potíže souvisí s nesprávným stravováním. Rakovina tlustého střeva je nejčastějším typem rakoviny v České republice. Zároveň připomíná i dalšísmutné prvenství – v četnosti výskytu rakoviny tlustého střeva jsme těmi nejvíce nemocnými v celé Evropě. Svůj podíl na tom má i velice nízká konzumace vlákniny, přitom zvýšit její zastoupení v potravě není složité.

Jak vláknina funguje?

V první řadě musíme rozlišovat vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina absorbuje vodu stejně jako nerozpustná, na rozdíl od ní se ale v těle rozkládá – to znamená, že ji tělo může vstřebat. Nerozpustná vláknina, která se nachází například v celozrnných obilovinách, semínkách, ořeších a zelené zelenině, naopak tělu žádnou energii nepřidává, ale přesto tělu zajišťuje hned několik zdravotních benefitů.

Proč vláknina? Protože zdraví má člověk jen jedno!Vláknina je schopná vázat na sebe nežádoucí látky, které ve střevech při trávení vznikají. Tím chrání sliznici před poškozením. Tato schopnost je velice důležitá a pro celou trávicí soustavu má protirakovinný účinek. Vláknina intenzivně váže i vodu a v nabobtnaném stavu pak podporuje správné vylučování. Důležitou vlastností je i to, že vláknina vytváří vhodné podmínky pro množení zdravé střevní mikroflóry, která ve střevě snižuje riziko vzniku rakoviny a také zlepšuje vstřebávání látek ze střev. Vláknina zároveň snižuje glykemický index potravin a zpomaluje vstřebávání cukrů – obě tyto vlastnosti jsou důležitými činiteli při prevenci diabetu.

Dalším benefitem jsou i vlastnosti, které pomáhají s redukcí váhy. Vlákninu totiž nejsme schopni trávit, tedy z ní ani získávat energii. Potraviny, které jí obsahují, vyvolají pocit nasycení, ale nezvyšují náš energetický příjem.

Jaké potraviny vlákninu obsahují?

Vláknina se přirozeně vyskytuje v celozrnných obilovinách, v luštěninách, zelenině a ovoci. Najdeme ji ale i v semínkách. Je proto důležité pravidelně zařazovat tyto potraviny do svého jídelníčku. Základem je nahrazení bílého pečiva pečivem celozrnným, ať už čerstvým nebo pufovaným. Kromě toho jsou na trhu i produkty, které pečivo plnohodnotně nahrazují a které obsahují zvýšený podíl vlákniny. Změna jídelníčku musí být komplexní a vždy vyvážená tak, aby přesně splňovala požadavky konkrétního člověka.

Zdravější jídelníček s vyšším obsahem vlákniny není žádná věda

Docílit doporučeného denního množství, tedy 30 gramů vlákniny denně, není vůbec složité. Základem je, aby člověk jedl kvalitní čerstvé potraviny, žádné polotovary, a doplnil je čerstvou zeleninou a ovocem.

Snídaně
Ideální je začít lehkou snídaní, která ale tělu dodá všechny potřebné živiny. Kelímek bílého jogurtu, doplněný o půl šálku ovesných vloček a čerstvou broskev tělu hned dodá 4,8 gramu vlákniny

Oběd

Salát z čočky, mrkve a koriandru, doplněný o čerstvou grilovanou rybu, například o filet lososa, pak zajistí příjem 8,9 gramů vlákniny. A pokud jsme zvyklí na pravidelnou sladkou tečku, ideální je v tomto případě sáhnout po sušeném ovoci – hrstička fíků nebo meruněk znamená dalších 2,5 gramů vlákniny.

Zdroj, foto: Racio


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !