8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Laser dokáže i měřit

22. 07. 2009 | Domácnost
Měření vzdálenosti laserem jako hudba budoucnosti? Omyl. Tato pomůcka je již běžně k dostání a může výrazně ulehčit práci všem vyznavačům domácích prací. Stačí si vybrat vhodný model a staré měření metrem je minulostí.

Rychlé a pohodlné


Laserový metr kdekdo přisoudí pouze rukám profesionálů. Zbytečně – jde totiž o velmi praktický nástroj, který lze doporučit i „obyčejným“ domácím kutilům. Jen je nutné připravit se na to poněkud vyšší pořizovací cenu (nejlevnější modely pořídíte za zhruba 3000 Kč). Jestliže nechcete „zbytečně“ investovat anebo se raději držíte osvědčených pomůcek, v kapitole Jde to i bez laseru najdete pár informací ohledně klasických metod měření. Pokud ale pro vás cena není překážkou a/nebo chcete vyzkoušet něco nového, pak se nenechte odradit a seznamte se s hlavními přednostmi tohoto moderního pracovního nástroje:

Laser dokáže i měřitRychlost - Změřit vzdálenost je otázkou pár vteřin – zaměříte, zmáčknete tlačítko a délka daného úseku se okamžitě objeví na malém displeji.

Přesnost - Paprsek je vyslán přímočaře k cíli a nedochází tedy takřka k odchylkám, kterým se nevyhneme při měření obyčejným metrem, ať už krejčovským, nebo dřevěným.

Praktičnost - Už nemusíte žádat kamaráda, aby vám přidržel druhý konec, zejména pokud měříte delší vzdálenosti – snadno si poradíte sami.

Jednoduchost - Už se nemusíte bát ani měření v úzkých prostorách, měření do velké výšky apod. Laserový metr toto všechno hravě zvládne, aniž byste se museli plazit po břiše či riskovat život na žebříku.

Mnohostrannost - Přístroj kromě měření vzdálenosti dokáže sčítat naměřené hodnoty, počítat objem i ukládat výsledky a později je zobrazit.

Italové provedli test laserových metrů a zjistili, že přístroje jsou přesné jak při měření dlouhých vzdáleností, tak při měření kratších úseků. S malou chybkou se můžeme setkat spíš jen tehdy, pokud dojde na zaokrouhlování při výpočtu objemu. Protože se jedná o velmi citlivá zařízení, na správnost výsledku mohou mít vliv i některé vnější faktory. S určitou odchylkou tedy musíme počítat například v následujících případech:

- pokud laser namíříme na příliš tmavé místo (zejména černá barva pohlcuje laserový paprsek) nebo na průhlednou plochu (sklo);
- míříme-li na stěnu šikmo;
- jestliže je teplota přístroje znatelně nižší než teplota okolní.

Nicméně některé modely (například Bosch nebo Stanley) upozorňují na možnou odchylku zvukovým signálem. Jiní výrobci zase uvádějí, že jejich laserový metr je možné použít i venku. Ovšem v mnoha případech je paprsek ve vnějších podmínkách málo viditelný a špatně se tedy zaměřuje na cíl.

Jde to i bez laseru


Ne všechny určitě oslovily výhody laserového metru a raději zůstanou věrni tradičním – a levnějším měřicím pomůckám. Navíc, i když se rozhodnete pro modernější způsoby, je lepší mít jeden z následujících v zásobě:

Skládací metr - Skládací metr je pevný, a tedy vhodný pro osoby, které jsou při měření odkázány samy na sebe (především jde-li o měření do výšky). Výrobním materiálem je nejčastěji dřevo, kov či umělá hmota. Dřevěné metry jsou slabé v místech spojů, zatímco kovové se snadno deformují a v případě kontaktu s elektrickou zásuvkou mohou být vodivé. Nejlepším, ovšem zároveň nejdražším řešením jsou metry umělohmotné, které jsou nejvíc odolné.

Svinovací metr - Někdy se můžete setkat i s pojmem „měřicí pásmo“ či „pásmový metr“. Princip je stále stejný – většinou ocelový metr se sám vrací do krabičky. Některé modely jsou vybaveny tlačítkem, které umožňuje zastavit vytažené pásmo v požadované délce. V jiných případech je zase krabička opatřena průhledným sklíčkem, aby byla čitelná čísla uvnitř, což se hodí zejména při měření v úzkých prostorách, kdy nemáme možnost vidět údaje na metru samotném. Jeho výhodou oproti metru skládacímu je větší přesnost, na druhou stranu je k měření většinou zapotřebí dvou osob.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to verím, priateľ ho má a používa
Obrázek uživatelky
profil
Určitě dobrá pomůcka.
Obrázek uživatelky
profil
muze to byt dobry vanocni darek
Obrázek uživatelky
profil
zaujalo mně to
Obrázek uživatelky
profil
to je teda..ale pre mna asi zbytocne..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles