Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 29.05. 2024
Dnes má svátek Maxmilián
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Laterna magika – první multimediální divadlo na světě

7. 06. 2010 | Kultura

Koncem loňského roku rozvířila divadelní vody nečekaná zpráva – Laterna magika, po dlouhá léta samostatný umělecký soubor, se spojuje s Národním divadlem. A bilancuje svou dnes již více než padesátiletou historii, po kterou toto unikátní divadlo přitahuje domácí publikum i zahraniční turisty.


Návštěvníci jeho představení mohou stále navštěvovat v prostorách Nové scény Národního divadla na Národní třídě. Kouzlo Laterny magiky, unikátního českého divadla, se ovšem zrodilo už v roce 1958 – na světové výstavě EXPO 58 v Bruselu.


divadloKulturní program na světovou výstavu se připravoval několik let pod patronací Národního divadla. V čele týmu stanul režisér Alfréd Radok, který se obklopil spolehlivými pracovníky – patřil k nim například architekt Josef Svoboda, režiséři Vladimír Svitáček, Ján Roháč a Miloš Forman, choreograf Jiří Němeček (tehdy šéf baletu Národního divadla) a další.


Laterna magika představovala na výstavě neuvěřitelný úspěch, mluvilo se o ní jako o zázraku a tvůrci se z Bruselu vraceli s desítkami žádostí o hostování a licence. Bylo to nejen dokonalé propojení divadla technologie, ale i poetika českého umění, co programu zjednalo takový ohlas. V Praze byly po návratu pro další provozování programu upraveny prostory bývalého kina Moskva v Paláci Adria na rohu Národní a Jungmannovy ulice.


Laterna magika zahájila provoz 9. května 1959 jako samostatná, experimentální či „výzkumná“ scéna Národního divadla, s programem, který slavil úspěchy v Bruselu. Uměleckým ředitelem nově vzniklé scény se stal Alfréd Radok.


V první etapě své existence stavěla Laterna magika především na poetických revuálních představeních, se kterými byla polovina souboru stále na zájezdech po světě. K velkým úspěchům patřila účast na další výstavě EXPO 67 v Montrealu. V 70. letech nastal pozvolna umělecký přerod, až v roce 1977 přišlo na repertoár legendární představení Kouzelný cirkus, jehož otcem byl dlouholetý umělecký ředitel souboru, Josef Svoboda, který Laternu vedl dlouhá léta až do své smrti.


S Laternou spolupracovala řada osobností, ať už to byli choreografové jako Pavel Šmok, hudebníci jako Michael Kocáb, Petr Eben nebo Zdenek Merta, režiséři jako Juraj Jakubisko. Laterna magika dospěla k postavení „klasického“ repertoárového divadla, kde se mísí zábavná a vážná témata, experimentální i tradiční postupy z kořenů, které stojí na principech Laterny magiky a vysoké interpretační úrovni.


Multimediální divadlo musí obsáhnout nejen kombinaci médií a žánrů, ale také rozvinout původní metody, nové inscenační postupy. Na Nové scéně Národního divadla se představení Laterny magiky hrála poprvé v roce 1984 hned po otevření prostor. Soubor ale měl trvalou scénu v paláci Adria a později vystupoval nějaký čas také v Paláci kultury – dnešním Kongresovém centru.


divadloSametovou revoluci přivítala aktivně, v té době ještě sídlila v Adrii, a několik týdnů poskytovala prostory čerstvě založenému Občanskému fóru. Vedení, produkce a členové souboru se stali odpovědnými kontaktními osobami s občany celého Československa. Dvacet čtyři hodin denně registrovali nově vznikající OF v celé republice, telefonovali, vyřizovali korespondenci, každý den v sále divadla probíhaly tiskové konference s novináři z celého světa, vyráběly a distribuovaly se letáky a další tiskoviny, v divadle spali mimopražští disidenti.


Po převratu, v roce 1992, se Laterna magika osamostatnila a jako příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR fungovala až do 1. ledna 2010, kdy byla znovu začleněna do svazku s Národním divadlem. Stále užívá prostory Nové scény Národního divadla, která se na začátku tohoto roku otevřela různorodým žánrům, od činohry, přes výtvrané umění a dětská představení až po oblast site-specific. V prostorách Nové scény uvádí Laterna magika svých pět celovečerních titulů, k nimž v příští sezóně přibude nová premiéra.


Zdroj: Laterna.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Sněhová královna od Šmoka už nějaký čas na repertoáru není, zato je k vidění moderní tanec třeba v Graffitech... ale je pravda, že turistů je zatím v hledišti pořád převaha...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles