Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Leoš Šimánek a jeho putování po Novém Zélandě

5. 11. 2011 | Vaše tipy
Leoš Šimánek je známý cestovatel, spisovatel a vynikající fotograf, který cestuje do různých koutů světa. Při jeho expedicích ho doprovází rodina, manželka a dvě děti. Píše zajímavé knihy, které jsou doplněny krásnými fotografiemi z expedic. Já osobně mám jeho knihy dvě. Jednu O Havajských ostrovech, Letní a zimní putování za přírodními divy Tichomoří a druhou O Austrálii Křížem krážem.

Také každoročně na podzim promítá své diapozitivy na velkoplošném plátně a k nim vypráví zážitky z cest. Zajímavé vyprávění z expedic je doprovázeno příjemnou hudbou. Vydává se do různých měst naši republiky s panoramatickým plátnem a sedmi projektory. Já jsem měla letos možnost shlédnout jeho nově sestavenou diashow Zimní putování po Novém Zélandě. Na Nový Zéland se vydal s rodinou před pěti lety v zimních měsících, to je na druhém konci světa v červnu, červenci a srpnu. Diashow  je úplně nová, než ta, kterou promítal před pěti lety.

Letadlem se dostanete na Nový Zéland asi zhruba za 22 hodin. Sedět tak dlouho v letadle musí být náročné, ale určitě si to vynahradíte na místě, když uvidíte krásnou přírodu souostroví a několika malých ostrůvků, které se nachází v Tichém oceánu. Leoš Šimánek navštívil se svou rodinkou severní a jižní ostrov a má krásné nezapomenutelné zážitky, se kterými  rád podělí i s vámi.
Podle původních ostrovních obyvatel Maourů  je souostroví nazýváno zemí dlouhého bílého mraku. Tři měsíce celá rodina poznávala v délce šestnácti set kilometrů jeden z nejkrásnější koutů naší planety. Od severu k jihu se táhne stále zelené pobřeží, písečné pláže s krásně čistým azurovým mořem. Na některých plážích jsou kameny různých velikostí a tvarů. Palmy, které mají na vrcholku obrovskou kapradinu. Pěkně zelené kopce a tisíce ovcí, které se pasou mezi zelení a nádherně kvetoucí flórou. Trsy narcisů, kalů, ibišků kamélií a dalších rostlin, které se na ostrovech v zimním období nacházejí. Na ostrovech se pěstují citrusy a jablky, která se vyvážejí většinou do Ameriky. Na sběr jablek přijíždějí většinou česáči, studenti z Česka. Naše malé zemička je proslavená na Novém Zélandě díky plzeňskému pivu, které se dostane koupit v některých obchodech.

Mezi přírodní zajímavosti určitě patří termální gejzíry, barevná vulkanická jezírka s vařící vodou nebo bublajícím blátem  a zajímavé  jeskyně.  Na svých diapozitivech ukázal také záběry ze sopečných oblastí, vysoké hory, pokryté bohatou sněhovou nadílkou. Ledovce s nikdy netajícím sněhem. Nejzajímavější místa, ve středu severního ostrova leží Národní park Tongariro, který je přírodní i kulturní památkou.

Krásná novozélandská krajina sehrála jednu z hlavních rolí v trilogii Pán prstenů. Území Národního parku Tongariro  má rozlohu 800 kilometrů čtverečních rozkládá se kolem horského masivu tří aktivních sopek: Ruapehu, Tongariro a Ngauruhoe. Mount Ruapehu je vyhledávaným střediskem zimních sportů. Sjezdovky, plné sněhu, krásně upravené, bez  čekacích front. V parku také naleznete dědictví původních obyvatelů, Maourů a jejich ručně vyřezávané kulturní památky.

Při cestě lodí fjordem Milford Sound, který se nachází  v pobřežním  pohoří Jižního ostrova, můžete obdivovat nejkrásnější horu jižní polokoule Mitre Peak, která je oděná v zimní kabátě od hladiny moře do sedmnácti set metrů výšky. Velkou kuriozitou na jihu jsou jižní alpy, velehory, s krásně zasněženými vrcholky.

Při svých cestách se celá rodinka věnuje také různým aktivitám. Kromě turistiky jezdí na koních, sjíždějí řeky, našli odvahu a vyzkoušeli také bungee jumping, volný pád několik desítek metrů, který už chce odvahu. Podnikají zajímavé vyhlídkové lety vrtulníkem nad vysokými horami, sjíždějí zasněžené svahy v horských oblastech.

Celá jeho diashow je plná krásných diapozitivů a příjemných vyprávění z cest, které podnikli v zemi protinožců. V závěru nám prozradil, že další cesta bude směřovat do teplých oblastí, přesněji řečeno na Muricius, pestrobarevný ostrov v Indickém oceánu.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
v Austrálii jsem byla. viděla jsem mnoho krásných městSmajlík, kulturu, domorodce a jejich můzeum, horu Uluru ... a další, určitě bych doporučila všem ....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Austrálie je prý nádherná.Mamka tam byla měsíc a ani se jí nechtělo zpět.Hned bych tam jela,teď tam budou mít léto.Dík za ty bankovky.
Obrázek uživatelky
profil
a jako vždy hezký článek od tebe
Obrázek uživatelky
profil
zajímavá přednáška..SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles