Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Leoš Šimánek a jeho putování po Novém Zélandě

5. 11. 2011 | Vaše tipy
Leoš Šimánek je známý cestovatel, spisovatel a vynikající fotograf, který cestuje do různých koutů světa. Při jeho expedicích ho doprovází rodina, manželka a dvě děti. Píše zajímavé knihy, které jsou doplněny krásnými fotografiemi z expedic. Já osobně mám jeho knihy dvě. Jednu O Havajských ostrovech, Letní a zimní putování za přírodními divy Tichomoří a druhou O Austrálii Křížem krážem.

Také každoročně na podzim promítá své diapozitivy na velkoplošném plátně a k nim vypráví zážitky z cest. Zajímavé vyprávění z expedic je doprovázeno příjemnou hudbou. Vydává se do různých měst naši republiky s panoramatickým plátnem a sedmi projektory. Já jsem měla letos možnost shlédnout jeho nově sestavenou diashow Zimní putování po Novém Zélandě. Na Nový Zéland se vydal s rodinou před pěti lety v zimních měsících, to je na druhém konci světa v červnu, červenci a srpnu. Diashow  je úplně nová, než ta, kterou promítal před pěti lety.

Letadlem se dostanete na Nový Zéland asi zhruba za 22 hodin. Sedět tak dlouho v letadle musí být náročné, ale určitě si to vynahradíte na místě, když uvidíte krásnou přírodu souostroví a několika malých ostrůvků, které se nachází v Tichém oceánu. Leoš Šimánek navštívil se svou rodinkou severní a jižní ostrov a má krásné nezapomenutelné zážitky, se kterými  rád podělí i s vámi.
Podle původních ostrovních obyvatel Maourů  je souostroví nazýváno zemí dlouhého bílého mraku. Tři měsíce celá rodina poznávala v délce šestnácti set kilometrů jeden z nejkrásnější koutů naší planety. Od severu k jihu se táhne stále zelené pobřeží, písečné pláže s krásně čistým azurovým mořem. Na některých plážích jsou kameny různých velikostí a tvarů. Palmy, které mají na vrcholku obrovskou kapradinu. Pěkně zelené kopce a tisíce ovcí, které se pasou mezi zelení a nádherně kvetoucí flórou. Trsy narcisů, kalů, ibišků kamélií a dalších rostlin, které se na ostrovech v zimním období nacházejí. Na ostrovech se pěstují citrusy a jablky, která se vyvážejí většinou do Ameriky. Na sběr jablek přijíždějí většinou česáči, studenti z Česka. Naše malé zemička je proslavená na Novém Zélandě díky plzeňskému pivu, které se dostane koupit v některých obchodech.

Mezi přírodní zajímavosti určitě patří termální gejzíry, barevná vulkanická jezírka s vařící vodou nebo bublajícím blátem  a zajímavé  jeskyně.  Na svých diapozitivech ukázal také záběry ze sopečných oblastí, vysoké hory, pokryté bohatou sněhovou nadílkou. Ledovce s nikdy netajícím sněhem. Nejzajímavější místa, ve středu severního ostrova leží Národní park Tongariro, který je přírodní i kulturní památkou.

Krásná novozélandská krajina sehrála jednu z hlavních rolí v trilogii Pán prstenů. Území Národního parku Tongariro  má rozlohu 800 kilometrů čtverečních rozkládá se kolem horského masivu tří aktivních sopek: Ruapehu, Tongariro a Ngauruhoe. Mount Ruapehu je vyhledávaným střediskem zimních sportů. Sjezdovky, plné sněhu, krásně upravené, bez  čekacích front. V parku také naleznete dědictví původních obyvatelů, Maourů a jejich ručně vyřezávané kulturní památky.

Při cestě lodí fjordem Milford Sound, který se nachází  v pobřežním  pohoří Jižního ostrova, můžete obdivovat nejkrásnější horu jižní polokoule Mitre Peak, která je oděná v zimní kabátě od hladiny moře do sedmnácti set metrů výšky. Velkou kuriozitou na jihu jsou jižní alpy, velehory, s krásně zasněženými vrcholky.

Při svých cestách se celá rodinka věnuje také různým aktivitám. Kromě turistiky jezdí na koních, sjíždějí řeky, našli odvahu a vyzkoušeli také bungee jumping, volný pád několik desítek metrů, který už chce odvahu. Podnikají zajímavé vyhlídkové lety vrtulníkem nad vysokými horami, sjíždějí zasněžené svahy v horských oblastech.

Celá jeho diashow je plná krásných diapozitivů a příjemných vyprávění z cest, které podnikli v zemi protinožců. V závěru nám prozradil, že další cesta bude směřovat do teplých oblastí, přesněji řečeno na Muricius, pestrobarevný ostrov v Indickém oceánu.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé,
nedávno jsem ho poslouchala v rozhlase,právě mluvil o tom Novém Zélandě.Knížku bych si přála.
Obrázek uživatelky
profil
to je velmi zajímavé,máš to moc hezky napsanýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já už mám 6 jeho knížek a dvě s podpisem Leoše Šimánka. V Deníku se o jeho nejnovější knihu a kalendáře každý rok soutěží. A mě se povedlo 2x za sebou vyhrát. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a k tomu ještě knihu Rusko-Země plná překvapení.
Mám velice ráda vyprávění Leoše Šimánka a jsem jeho velkou obdivovatelkou. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně je to nafocené i napsanéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles