8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alergická rýma může u dětí zkomplikovat rýmu infekční

4. 04. 2012 | Dětské nemoci
Alergická rýma se u dětí vyskytuje jen zřídka jako jediné onemocnění. Většinou je doprovázena dalšími projevy alergie a souvisejícími onemocněními, jako jsou zánět dutin, zánět středouší, zvětšení nosní mandle, astma. Řada těchto onemocnění může narušovat spánek a vede tak k únavě, nesoustředěnosti až poruchám chování.


Alergická rýma - Ráj pro bakterie

Sliznice změněné alergickým zánětem jsou oteklé, dochází k nadprodukci hlenu, a tak jsou snadno ucpány vývody nosních dutin. Zhoršena je i ventilace středouší Eustachovou trubicí. Při ztíženém odtoku sekretů z dutin a středouší je virům a bakteriím poskytnuta delší doba k přichycení na sliznici a to se projeví častějšími infekcemi. Alergický zánět také přímo vede k zvýšení slizničních receptorů pro viry.


Alergická rýma - Když zlobí nosní mandle

Reakcí na opakované infekce v oblasti dutin, uší a nosohltanu je zduření lymfatické tkáně, která je uložena v nosohltanu. Říkáme jí nosní mandle. Celá situace je tím opět jenom zhoršena.

Alergická rýma - Dítě trvale dýchá otevřenými ústy. Je vyřazen nosní filtr a chladný, suchý a nepředčištěný vzduch se dostává rovnou do průdušek. U astmatiků to může vyvolávat záchvaty astmatu a výrazně zhoršovat jeho průběh. V průduškách astmatika se dějí obdobné procesy jako ve sliznici nosu. Otéká sliznice a zvyšuje se tvorba hlenu. Při podráždění dochází ke stažení průdušek, pacient obtížně dýchá, má akutní záchvat astmatu. Náchylnost k infekci je v průduškách neléčených astmatiků také větší.


Alergická rýma - Porucha imunity, nebo alergie?

Často se proto tyto děti dostanou do ambulancí imunologů a alergologů s podezřením na poruchu imunity, nikoliv na alergii. Podrobným vyšetřením je většinou vážná porucha imunity vyloučena a po léčbě alergie a astmatu pacient postupně přestává být nemocen, rýma i kašel mizí a stejně tak i častá nemocnost.

V případě výrazného zvětšení nosní mandle ale většinou léčba medikamentózní nestačí a je nutné její chirurgické odstranění. Pokud se tak nestane, trvá stabilizace astmatu a léčba zánětů středouší mnohem déle a může dojít i k rozvoji nevratných změn v průduškách nebo trvalé poruše sluchu.

Často nemocné dítě, které má v rodině alergiky a příčina jeho nemocnosti není z běžných vyšetření zjevná, proto patří do rukou odborníka – alergologa a klinického imunologa, ORL lékaře, někdy i dětského plicního lékaře.

 

Zdroj: Bez-alergie.cz

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Doporučuji se juknout na tento web http://www.oalergii.cz/alergicka-ryma.html spoustu zajímavých informací.
Obrázek uživatelky
profil
Dcera trpí alergickou rýmou až jako dospělá, dala si dělat testy a zjistila, že by nemohla vůbec existovat, trochu pomáhá moře a solné jeskyně. Ovšem jak často si to může dovolit?
Obrázek uživatelky
profil
Mám alergii teprve letos a to mi je 41 letSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles